TBMM Heyeti Lahey’de: Filistin Zulmü UAD’de Masaya Yatıyor

3 mins read

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı İsmail Emrah Karayel ve Anayasa Komisyonu Üyesi Cahit Özkan’dan oluşan heyet, İsrail’in Filistin’deki işgal ve ilhak uygulamalarını görüşmek üzere Hollanda’nın Lahey şehrine gitti.

Heyet, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) yarın yapılacak Dışişleri Bakanlığı sunumuna hazırlık yapmak ve temaslarda bulunmak için Lahey’de.

45 Ülke Sunum Yaptı, Türkiye Yarın Söz Alacak

UAD’de 19 Şubat’tan bu yana devam eden duruşmalarda 45 ülkenin sunumlarını tamamladığını belirten Yüksel, yarın Türkiye’nin sunumunun ardından 4 ülke ve 3 uluslararası kuruluşun daha sunum yapacağını söyledi. Yüksel, “Daha sonra Divan, BM Genel Kurulunun talep ettiği görüşe ilişkin müzakereler başlayacak. Bu sürecin sonunda, Filistinlilere uygulanmakta olan zulme ilişkin hukuki tespitlerin ortaya konulmuş olacağını umuyoruz” dedi.

Filistin Halkı Tarihten Silinmeye Çalışılıyor

Filistin halkının 75 yıldır topraklarına dönmeyi beklediğini vurgulayan Yüksel, “Filistin halkı, kendi coğrafyasının dışına itildiği gibi aslında İsrail tarafından tarihin de dışına itilmeye çalışılıyor. Bugün Gazze’deki gördüklerimiz, İsrail’in Filistinlileri sadece yerlerinden etmeyi değil, tarihten de silmeyi amaçladığını gösteriyor” diye konuştu.

Türkiye Hesap Verebilirlik ve Adalet Arayışını Sürdürecek

Türkiye’nin ilk günlerden itibaren hem insani yardımın geçişine hem de kalıcı barışın sağlanmasına yönelik girişimlerini sürdürdüğünü hatırlatan Yüksel, “Türkiye olarak kendi payımıza düşeni yapmak adına, İsrail’in Filistin’deki işgali devam ettiği sürece, İsrail’e karşı ilgili uluslararası organlarda hesap verebilirlik ve adalet arayışımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Duruşmalar Dünyanın Dikkatini Çekiyor

Yüksel, UAD’deki duruşmaların dünyanın birçok yerinden gelen hükümet yetkilileri, diplomatlar, insan hakları kurumlarından temsilcileri ve hukukçular tarafından takip edildiğini de sözlerine ekledi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.