Antalya’da edindiği topraksız tarım tecrübesini memleketine taşıdı

Rizeli muhasebeci Taner Topaloğlu, Antalya'da edindiği topraksız tarım tecrübesini memleketine taşıdı. Arkadaşıyla birlikte kurduğu serada 13 bin kök marul hasadı yapmayı planlayan Topaloğlu, Rize'de bu alana öncülük etmeyi hedefliyor.

5 mins read

Rize’de özel sektörde muhasebeci olarak çalışan Taner Topaloğlu, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine topraksız tarım yetiştiriciliğine merak sardı ve işini bırakıp bu alana yatırım yaptı.

Topaloğlu, 4 yıl önce Antalya’ya giderek topraksız tarım üzerine araştırma yaptı ve bir süre bu alanda üretim gerçekleştirdi. Kovid-19 salgını nedeniyle memleketine dönen Topaloğlu, avukat arkadaşı Reşat Dinçer Sümer ile birlikte Kalkandere ilçesinde 1200 metrekarelik bir alan kiraladı.

Yaklaşık 2 ay önce topraksız tarım serası kuran iki arkadaş, serada marul yetiştirmeye başladı. Mart ayında yaklaşık 13 bin kök marul hasadı yapmayı planlayan Topaloğlu ve Sümer, ürünlerini anlaştıkları marketlere satmayı planlıyor.

Topaloğlu, 2020 yılında Alanya’da topraksız tarımla ilgili tecrübe kazandığını ve ardından Rize’de bu iş için uygun arazi araştırmasına girdiğini söyledi.

Danışmanlık hizmeti veren bir firmayla çalıştıklarını ve Rize’de topraksız tarım yapılabileceğine karar verdiklerini belirten Topaloğlu, “İlk zamanlar biraz sıkıntı yaşadık. Normalde bu sistemi 20 günde kurma imkanımız varken neredeyse iki ayı buldu. Şükürler olsun ki sistemimizi kurduk. Yeşilliklerimizi de ektik. Nasipse kısa sürede hasat etmeyi planlıyoruz. Şu anda istediğimiz gibi gidiyor” dedi.

“Yeni sistemi gören tedarikçiler bizimle görüşmek istediklerini dile getiriyor”

Reşat Dinçer Sümer ise arkadaşı Topaloğlu’nun daha önce bu işi Akdeniz Bölgesi’nde yaptığını, böyle bir fikirle kendisine geldiğini ifade ederek, “Bu fikir açıkçası çok heyecanlandırdı ve heveslendirdi bizi. Yapmaya karar verdik. Şu an hayalimizi yaşıyoruz diyebilirim.” diye konuştu.

Sümer, 1200 metrekarelik kapalı alanda insan eli değmeden üretim yaptıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

“Tamamen otomasyon sistemi var. Bu otomasyon sistemi, asıl besin kaynağı olan su deposuna bağlı. Ürünün neye, ne kadar ihtiyacı olduğunu bu otomatik sistem belirliyor. Buna göre depoya topraktan alması gereken besin değerlerini iletiyor. Sonra da depo pompa kanalıyla bütün ürünlerin köklerine su akışı sağlıyor. Bu su akışı süreklilik arz etmemektedir. Sistem kendisi otomatik olarak periyotlar halinde su akışını sağlıyor.”

Henüz hasat yapmadıklarını belirten Sümer, “İşe başlamadan önce çok güzel görüşmelerimiz oldu. ‘Talep olmaz’ diye bir durum söz konusu değil. Yöremizde özellikle de kış aylarında toprakla yetişen ürünlerin hava koşullarına bağlı azalması sebebiyle ciddi bir ihtiyaç söz konusu. O bakımdan satışla alakalı bir problem yaşayacağımızı zannetmiyorum. Zaten yöremizde veya çevremizde olsun, bu yeni sistemi gören büyük tedarikçiler bizimle görüşmek istediklerini dile getiriyor” diye konuştu.

Hedefleri:

  • Topraksız tarım yöntemiyle Rize’de marul üretimini yaygınlaştırmak
  • Bölgedeki çiftçilere bu konuda öncülük etmek
  • Ürünlerini yurt dışına ihraç etmek

Topraksız tarımın avantajları:

  • Daha az su ve gübre kullanımı
  • Daha yüksek verim
  • Daha az hastalık ve zararlı
  • Daha kaliteli ürün

Topaloğlu ve Sümer’in girişiminin Rize’de topraksız tarımın gelişmesine katkıda bulunması bekleniyor.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.