Ay’a iniş yapan “Odysseus” yan yattı

1 min read
"Odysseus" lying on its side after landing on the moon

ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin “IM-1” misyonu kapsamında Ay’a gönderilen “Odysseus” adlı uzay aracının iniş sırasında yan yattığı bildirildi.

Şirket CEO’su Steve Altemus, aracın çok hızlı iniş yapması sebebiyle ayaklarından birinin takılmış olabileceğini ve devrilmiş olmasına rağmen hala birçok fonksiyonunu yerine getirebildiğini açıkladı.

Odysseus, 1972’den bu yana Ay’a iniş yapan ilk ABD uzay aracı olma özelliğini taşıyordu.

15 Şubat’ta SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle fırlatılan araç, 23 Şubat’ta Ay’a iniş yapmıştı.

4,3 metre yüksekliğindeki altı ayaklı karbon fiber ve titanyum iniş aracı, NASA’nın Artemis Misyonu kapsamında kullanmayı planladığı 6 farklı deney için de yük taşıyordu.

NASA, Ay teslimatlarını ticarileştirme çabalarının bir parçası olarak Odysseus’un inşası ve uçuşu için Intuitive Machines şirketine 118 milyon dolar ödemişti.

Odysseus’un yan yatması, Ay’a iniş misyonlarında karşılaşılabilecek zorlukları ve riskleri bir kez daha gözler önüne seriyor.

Uzmanlar, aracın durumunun ve görevini ne kadar yerine getirebileceğinin önümüzdeki günlerde daha netlik kazanacağını belirtiyor.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386