/

Beethoven’ın Saçından Alınan DNA 200 Yıl Sonra Bir Sürprizi Ortaya Çıkardı

Beethoven'ın Gizemli Hastalığına Yeni Işık: DNA Analizi Sonuçları Açıklandı

7 mins read
Beethoven'ın Saçından Alınan DNA 200 Yıl Sonra Bir Sürprizi Ortaya Çıkardı

Dünyaca ünlü Alman besteci Ludwig van Beethoven’ın ölümünün üzerinden 200 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen, gizemli hastalığı ve ölümünün ardındaki nedenler hala araştırılmaya devam ediyor. 2023 Mart ayında, Beethoven’ın saçından alınan DNA örneklerinin analiz sonuçları, bestecinin sağlık durumu hakkında yeni bilgiler ortaya koydu.

Sağlığının Gizemli Perdesi Aralanıyor

Beethoven’ın 40’lı yaşlarının ortalarında işlevsel olarak sağır olduğu biliniyordu. 2023 yılında, Almanya’daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden bir araştırma ekibi, Beethoven’ın saçından alınan DNA örneklerini analiz ederek, sağırlığı ve diğer sağlık sorunlarının nedenlerini araştırmaya başladı.

Araştırmanın başındaki biyokimyacı Johannes Krause, “Hedefimiz, Beethoven’ın 20’li yaşlarının sonlarında başlayan ve 1818’de işlevsel olarak sağır olmasına yol açan ilerleyici işitme kaybı da dahil olmak üzere sağlık sorunlarına ışık tutmaktı” dedi.

Sağırlığın Nedeni Belirsizliğini Koruyor

Araştırmacılar, Beethoven’ın sağırlığının kesin nedenini belirleyemediler. 20 yaşlarında kulak çınlaması olarak başlayan bu durum, zamanla yüksek seslere karşı toleransının azalmasına ve nihayetinde daha yüksek perdelerde işitme kaybına yol açarak bir sahne sanatçısı olarak kariyerini sonlandırdı.

Karaciğer Hastalığı ve Kurşun Zehirlenmesi Tartışması

Araştırmacılar, Beethoven’ın 22 yaşından itibaren şiddetli karın ağrıları ve kronik ishal yaşadığını ve ölümünden altı yıl önce karaciğer hastalığının ilk belirtilerinin ortaya çıktığını belirledi. Bestecinin 56 yaşında nispeten genç yaşta ölmesinin en azından kısmen bu hastalıktan kaynaklandığı düşünülüyor.

2007 yılında yapılan bir araştırma, Beethoven’ın hayatına mal olan semptomlardan sorumlu olmasa bile kurşun zehirlenmesinin ölümünü hızlandırmış olabileceğini öne sürmüştü. Ancak 2023 Mart ayında yayımlanan son çalışma, bu teoriyi çürütmüş ve saçın Beethoven’dan değil, bilinmeyen bir kadından geldiğini ortaya koymuştur.

Daha da önemlisi, son araştırma, Beethoven’ın ölümünün muhtemelen alkol kullanımı ve karaciğer hastalığı için çok sayıda risk faktörü nedeniyle şiddetlenen bir hepatit B enfeksiyonundan kaynaklandığını gösteriyor.

Beethoven'ın Saçından Alınan DNA 200 Yıl Sonra Bir Sürprizi Ortaya Çıkardı 1
Beethoven’ın 1827 tarihli bir mektuba iliştirilmiş ve 2018 yılında Amerikan Beethoven Topluluğu üyesi Kevin Brown tarafından fotoğraflanmış otantik bir tutam saçı. (Begg ve diğerleri, Current Biology, 2023)

Diğer koşullarına gelince?

Krause, “Beethoven’ın sağırlığı veya gastrointestinal sorunları için kesin bir neden bulamadık” dedi.

Bazı açılardan, ünlü klasik bestecinin yaşamı ve ölümüyle ilgili daha fazla soruyla baş başa kaldık. Hepatit hastalığına nerede yakalandı? Nasıl oldu da bir tutam kadın saçı yüzyıllar boyunca Beethoven’ın saçı olarak kaldı? Ve bağırsak ağrılarının ve işitme kaybının arkasında ne vardı?

Ekibin Beethoven’ın işitme kaybının dünya tarafından anlaşılması arzusundan ilham aldığı düşünüldüğünde, bu talihsiz bir sonuç. Yine de genleri arasında gömülü bir sürpriz daha vardı.

Saç örneklerindeki Y kromozomunun Beethoven’ın baba soyundan gelen modern akrabalarınınkiyle karşılaştırıldığı ileri araştırmalar bir uyumsuzluğa işaret etmektedir. Bu da bestecinin doğumundan önceki kuşaklarda evlilik dışı cinsel aktivite olduğunu düşündürmektedir.

Şu anda İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde biyolojik antropolog olan Tristan Begg, “Bu bulgu, Hendrik van Beethoven’ın yaklaşık 1572 yılında Belçika’nın Kampenhout kentinde hamile kalması ile yedi kuşak sonra 1770 yılında Almanya’nın Bonn kentinde Ludwig van Beethoven’ın hamile kalması arasında baba soyunda çift dışı bir babalık olayına işaret ediyor” dedi.

Kâğıda döktüğü o meşum istek düşünüldüğünde, tüm bunlar genç Beethoven’ın umduğundan biraz daha fazlası olabilirdi. Arkadaşları ve dostları 1827’deki o kasvetli ve fırtınalı Pazartesi gecesinin ardından vücudundaki saçları keserken saklanan sırları asla hayal edemezdi.

Bu araştırma Current Biology dergisinde yayımlandı.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381