Göksel Bir Gösteri: 8 Nisan’da Kuzey Amerika’da Tam Güneş Tutulması

5 mins read

8 Nisan’da Ay’ın gölgesi Kuzey Amerika’yı saatte 2.400 kilometrenin üzerinde bir hızla geçerek tam bir güneş tutulmasına neden olacak. Bu eşsiz olay, aynı zamanda uzun vadeli bir döngünün bir parçası olacak.

Gölgenin izleyeceği yol (Ay’ın koyu gölgesinin Dünya yüzeyinden geçtiği yol) yalnızca 185 kilometre genişliğinde olacak ve Meksika, ABD ve Kanada’nın bazı bölgelerinden geçecek. Bu asla tekrarlanmayacak rota sadece 100 dakika sürecek. Sadece bu yolun içinden gökyüzünü gündüz vakti karanlık kaplayacak, sıcaklık düşecek ve gece hayvanlarının davranışları değişecek. Ayrıca, sadece bu yolun içinden tutulmakta olan Güneş’in muhteşem koronasını çıplak gözle izlemek mümkün olacak. (Unutmayın: Güneş tutulması dışında hiçbir zaman Güneşe doğrudan bakmayın, sertifikalı tutulma gözlüğü kullanın.)

Toplam yol üzerinde yaşayan 40 milyon insanın çoğu için bu olay ömür boyu bir kez yaşanacak bir deneyim olacak. Ancak güneş tutulmaları, insan ömründen çok daha uzun zaman dilimlerinde tekrarlanan uzun vadeli bir düzenin ürünüdür.

Göksel Bir Gösteri: 8 Nisan'da Kuzey Amerika'da Tam Güneş Tutulması 1
Saros 139, Kuzey Amerika’da şu anda her 54 yılda bir tekrarlanan bir tutulma ailesidir.

Tüm güneş tutulmaları Saros adı verilen ailelerden oluşur. Ay’ın Dünya çevresindeki her 223 dolaşımında, neredeyse birbirine benzeyen bir Ay gölgesi, tutulmaya neden olmak üzere Dünya yüzeyine yansıtılır. NASA’ya göre bu süre 6.585,3 gün veya 18 yıl, 11 gün, 8 saattir.

Bu 8 saat kritik bir öneme sahiptir. Aynı Saros’ta birbirini takip eden üç güneş tutulması, dünyanın etrafında üçte birlik mesafede gerçekleşir. 8 Nisan’daki tam güneş tutulması, 18 yıl, 11 gün, 8 saat önce 29 Mart 2006’da Afrika’da meydana gelen bir tutulmadan sorumlu olan Saros 139’un bir parçasıdır. Tam olarak 18 yıl, 11 gün, 8 saat sonra, 20 Nisan 2042’de aynı Saros Asya’da tam bir güneş tutulması yaratacaktır.

Güneş Tutulmalarının Döngüsü: Uzun Bir Yolculuk

Sekiz saatlik aralık, aynı tutulma yolunun her dört tekrarlanışta dünyanın aynı noktasını tekrar ziyaret edeceğini garanti eder. Bu 669 lunasyon veya 54 yıl, 33 günlük döneme ise “exeligmos” adı verilir.

Yani, 8 Nisan’daki tam güneş tutulmasına neden olan aynı gök mekaniği, 7 Mart 1970’te Kuzey Amerika’da da bir tam güneş tutulmasına neden olmuştur. O zamanki tutulma yolu biraz daha doğuda meydana gelmiş ve Meksika, ABD (Florida, Georgia, Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Massachusetts) ve Kanada’yı (Nova Scotia ve Newfoundland) Ay’ın gölgesi altına almıştır. 8 Nisan’dan sonra, bu yol bir sonraki ziyaretini 11 Mayıs 2078’de tekrar Kuzey Amerika’ya gerçekleştirecek. Bu tarihte Meksika ve ABD (Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Georgia, Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Virginia) tam tutulmayı deneyimleyecektir.

Ancak Saros serileri sonsuza kadar sürmez; yüzyıllar boyunca Dünya yüzeyinde belirir ve kaybolur, sonunda uzaya doğru savrulurlar. Saros 130, 1501’den beri güneş tutulmaları üretiyor ve bunu 2763 yılına kadar yapmaya devam edecek. Ancak en görkemli anını 16 Temmuz 2186’da yaşayacak ve 7 dakika 29 saniye süren bir tam tutulma üretecek – bu, son 10.000 yıldaki en uzun süreli tam tutulma olacak ve en azından 6000 yılına kadar rekorunu koruyacak.

Kaynak: https://www.livescience.com


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386