Kutup Ayıları İklim Değişikliği Yüzünden Gün Geçtikçe Zayıflıyor

7 mins read

Araştırma, Hudson Körfezi’ndeki kutup ayılarının yaz aylarında kilo verdiğini ve bunun sebebinin deniz buzunun azalması ve karaya kaymak zorunda kalmaları olduğunu gösteriyor.

Salı günü Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre:

  • Kutup ayıları, yaz aylarında ihtiyaç duydukları besinleri bulabilmek için karaya kaymak zorunda kalıyor.
  • Bazı ayılar çilek, yumurta, deniz kuşları ve karibu boynuzları gibi farklı besin kaynakları bulsalar da, yiyecek bulmak için çok fazla kalori harcıyorlar.
  • Araştırmada incelenen 20 ayıdan 19’unun üç hafta içinde ortalama 47 kilo (21 kilogram) düştüğü tespit edildi.
  • Bu, sadece 21 gün içinde ortalama olarak vücut kütlelerinin yaklaşık %7’sini kaybettikleri anlamına geliyor.
  • Kutup ayıları deniz buzunun üzerinde fok avlayarak beslenirler. Deniz buzunun azalması kutup ayılarının fok avlamasını zorlaştırıyor.

Araştırmacılar, bu durumun kutup ayılarının uzun vadeli hayatta kalma şansını tehdit ettiğini söylüyor.

Araştırmanın başyazarı ABD Jeolojik Araştırmalar Yaban Hayatı Biyoloğu Anthony Pagano:

  • “Kutup ayıları iklim değişikliğinin etkilerini yaşıyor. Deniz buzunun azalması onları karaya ve daha az besleyici yiyeceklere itiyor.”
  • “Bu durum kutup ayılarının kilo vermelerine ve zayıflamalarına neden oluyor. Bu da uzun vadede hayatta kalma şanslarını düşürüyor.”

Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’ne göre, Arktik deniz buzunun yıllık en düşük seviyesine ulaştığı geçtiğimiz Eylül ayında, 1979 yılının aynı dönemine kıyasla yaklaşık 1 milyon mil kare (2,6 milyon kilometrekare) daha az deniz buzu vardı. Amerika Birleşik Devletleri Balık ve Vahşi Yaşam Servisi, kutup ayılarını “deniz buzu habitatının kaybı nedeniyle” tehdit altındaki türler olarak listeliyor.

Araştırmanın bir parçası olmayan ancak araştırmayı son derece zarif ve anlayışlı olarak nitelendiren Alberta Üniversitesi biyoloğu Andrew Derocher, “Bu makale kutup ayılarının Kuzey Kutbu’ndaki değişimin hızına uyum sağlayamadığını ve ayıların hayatta kalmak için zaten sahip oldukları her şeyi kullandıklarını açıkça gösteriyor” dedi.

Derocher, “Bu durum endişe verici çünkü ayıların enerjilerinin ne zaman tükeneceği sorusunu gündeme getiriyor” dedi. Araştırmalar bazı ayıların iyi olacağını gösterse de, “diğer ayılar potansiyel olarak açlıktan ve ardından ölümden muzdarip olacakları sınırın hemen üzerindeydi.”

Derocher, bunun genel olarak kutup ayılarının karada yaşamaya uyum sağlamasının pek mümkün olmadığını gösterdiğini söyledi.

Kutup ayıları deniz buz tuttuğunda, foklarla ziyafet çekerler. Sadece foklarla değil, yağlarıyla da. USGS yaban hayatı biyoloğu Karyn Rode, buz üzerindeyken kutup ayılarının diyetinin yaklaşık %70’inin yağ olduğunu söyledi.

Rode, “Dünyadaki tüm türler arasında en yüksek yağ içeriğine sahip diyete sahipler” dedi.

Çalışma ekibinde yer almayan Washington Üniversitesi biyoloğu Kristin Laidre, “kutup ayıları beslenmek için deniz buzuna ihtiyaç duyarlar – birincil avlarına (buz fokları) bu şekilde ulaşırlar. Boz ayılardan evrimleşerek yağ içeren bir deniz diyetiyle yaşamaya başladılar ve lipidleri tüketme ve sindirme konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahipler.”

Karada neler olduğunu anlamak için ABD-Kanada ortak biyolog ekibi ayıların tasmalarına video yerleştirdi, ayıları kalori alımlarının ve harcamalarının izlenmesini sağlayan bir tür suyla besledi ve onları izlemeleri için doğaya geri bıraktı.

Ayıların yiyecek avı etkileyiciydi. Biri hariç hepsi ot ve yosun yemiş, 10 tanesi böğürtlen ziyafeti çekmiş, sekizi kuş leşlerini kemirmiş, üçte biri kemikleri çiğnemiş ve dördü karibu boynuzu yemiş, ayrıca kuş yumurtası, bir kemirgen ve bir tavşan da tüketmiş.

Ancak ayılar karınlarını doyurmak için çok fazla enerji harcamak zorunda kaldılar. Ortalama olarak 58 mil (93 kilometre) yol kat ettiler ve genç bir dişi üç hafta içinde 233 mil (375 mil) yol kat etti.

Nesli tükenmekte olan türlerin durumunu izleyen uluslararası kuruluş olan Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin kutup ayıları uzman grubuna başkanlık eden Laidre, “Bu makale, iklim ısınması nedeniyle deniz buzlarını kaybetmeye devam ettikçe kutup ayılarının karada yaşamlarını sürdüremeyeceğine dair giderek artan kanıtlara katkıda bulunuyor” dedi.