Dr. Robert Beyer: İklim değişikliği, COVID-19 salgınına katkıda bulunmuş olabilir

10 mins read
İklim değişikliği, COVID-19 salgınına katkıda bulunmuş olabilir

İklim değişikliği, COVID-19 salgınına katkıda bulunmuş olabilir

Dr. Robert Beyer ile iklim değişikliğinin COVID-19 pandemisine katkıda bulunmuş olabileceğini keşfeden son araştırması hakkında açıklamalarda bulundu. Röportajda Dr.Beyer  virüsle ilgili yaptığı araştırmaları aktarıyor

Dr. Robert Beyer Marie Curie Araştırma Görevlisi
Dr. Robert Beyer Marie Curie Araştırma Görevlisi

Devam eden COVID-19 salgınıyla ilgili araştırmanızı ne tetikledi?

Genetik veriler, COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2’nin yarasalarda ortaya çıktığını gösterdikten sonra çalışmaya başladık. İklim değişikliğinin hastalıkların yayılmasını kolaylaştırmada sahip olabileceği etkiyi gösteren araştırmaların da farkındaydık.

Bu iki unsur, tahminen 3.000’den fazla farklı tipte koronavirüs taşıyan dünya yarasalarının dağılımının iklim değişikliği nedeniyle geçtiğimiz yüzyılda nasıl değiştiğini araştırmaya motive etti.



Lütfen iklim değişikliğine ve dünya çapındaki türleri nasıl etkilediğine dair bir genel bakış verebilir misiniz?

Çoğu tür, uygun bir habitat olması için bir bölgede belirli iklim ve çevresel koşulların mevcut olmasını gerektirir.

İklim değişikliği bu koşulları değiştirdikçe, türlerin coğrafi aralıkları da değişmeye başlar. Bu, türlerin bazı alanlardan kaybolmasına neden olurken, diğerlerinde genişlemelerine izin verebilir.

Viral hastalık salgınlarında iklim değişikliği nasıl bir rol oynuyor?

İklim değişikliğinden dolayı türlerin coğrafi aralıklarındaki değişiklikler, patojenleri doğrudan insanlara yaklaştırabilir veya virüs taşıyan türleri, virüslerin daha sonra atlayabileceği diğer türlerin yaşam alanlarına itebilir. Bu sıçramaların bazıları iklim değişikliği olmadan kolayca gerçekleşmeyebilir ve virüsün bir sonraki nereye gideceği konusunda büyük sonuçları olabilir.

İklim değişikliğinin virüslerin yayılmasını etkileyebileceği başka yollar da var. Daha yüksek sıcaklıklar bazı türlerde viral yükü (bir hayvandaki virüs partiküllerinin sayısını) artırabilir ve bu da bir virüsün bulaşma olasılığını artırabilir. Bulaşıcı hastalıklara karşı birincil savunma sistemlerinden birinin vücut sıcaklığımızı yükseltmek olduğu düşünüldüğünde, daha yüksek hava sıcaklıkları virüslerin ısıya toleransını da artırabilir ve bu da enfeksiyon oranlarını artırabilir.

Geçen yüzyıldaki sera gazı emisyonları güney Çin’i yarasa kaynaklı koronavirüsler için nasıl bir sıcak nokta haline getirdi?

Tahminlerimiz, 20. yüzyılın başlarında bu bölgedeki doğal bitki örtüsünün önemli bir kısmının tropikal çalılıklardan oluştuğunu göstermektedir. Bu tür bitki örtüsü, bölgede meydana gelen ormana bağımlı yarasa türlerinin çoğu için muhtemelen uygun değildi.

Geçtiğimiz yüzyıldaki iklim değişiklikleri – daha yüksek atmosferik CO2 seviyeleri, artan sıcaklık, değişen yağış modelleri ve azalan bulut örtüsü ile karakterize – bu tür bitki örtüsünde orman biyomlarına doğru bir kaymaya yol açtı. Bunlar, birçok bölgesel yarasa türünün genişleyebildiği uygun habitatlar sağladı.

SARS-CoV-2 salgınının arkasındaki nedenlerle ilgili en son araştırmanızı nasıl gerçekleştirdiğinizi anlatabilir misiniz?

Sıcaklık, yağış, bulut örtüsü ve CO2 kayıtlarını kullanarak dünyanın bir asır önceki bitki örtüsünün bir haritasını oluşturduk. Daha sonra, 1900’lerin başlarında her türün küresel dağılımını belirlemek için dünyadaki yarasa türlerinin bitki örtüsü gereksinimleri hakkındaki bilgileri kullandık.

Bunu mevcut dağılımlarla karşılaştırmak, iklim değişikliği nedeniyle son yüzyılda dünya genelinde yarasa türlerinin sayısının nasıl değiştiğini tahmin etmemizi sağladı.

Ne keşfettin

Analizimiz, geçen yüzyılda iklim değişikliğine bağlı olarak doğal bitki örtüsündeki değişimin, birçok yarasa türünün güney Çin Yunnan vilayetinde ve SARS-CoV-2’nin olabileceği yer olan Myanmar ve Laos’taki komşu bölgelerde coğrafi aralıklarını genişletmesine izin verdiğini ortaya koydu. ortaya çıktı.

Bunun, bu bölgede 40 civarında yarasa türünün artmasına neden olduğunu tahmin ediyoruz. Her yarasa türünün ortalama 2,7 koronavirüs taşıdığı göz önüne alındığında, bu, yarasa kaynaklı 100 koronavirüs mertebesinde tahmini bir artışa karşılık gelmektedir. Yarasa türlerinin sayısındaki bu artış muhtemelen virüslerin türler arası aktarımı için yeni fırsatlar yarattı ve bu da nihai olarak insanlara yayılma olasılığını artırmış olabilir.

Araştırmanız, COVID-19 salgınının kaynağı hakkında daha fazla kanıt sağlamaya ve yeniden yapılandırmaya nasıl yardımcı olabilir?

Araştırmacılar şu anda SARS-CoV-2’nin insanlara nasıl ulaştığını yeniden inşa etmeyi hedefliyorlar. İklim değişikliği, virüsün genetik atasını taşıyan yarasaların dağılımını değiştirdiyse, bu, pangolin (olası ara konakçılar olarak öne sürülen) gibi diğer türlere bulaşmasını kolaylaştırmış ve nihai olarak insanlara yayılmasını kolaylaştırmış olabilir.

Epidemiyolojik modeller, yarasalarda menzil kaymalarının viral bulaşma olasılığını artırıp artırmadığına dair nicel bilgiler sağlamaya yardımcı olabilir.

Bu araştırmanın insanların iklim değişikliğinin ciddiyetini anlamalarına daha fazla yardımcı olacağına inanıyor musunuz?

Analizimiz, iklim değişikliğinin salgına olası katkısını değerlendirmeye yönelik son adım değil, ilk adımdır. Bununla birlikte, iklim değişikliğinin patojen taşıyan vahşi yaşamın küresel dağılımını önemli ölçüde değiştirdiğini ve türlerin menzilindeki bu değişikliklerin zararlı virüslerin bulaşmasında ve evriminde kritik bir rol oynayabileceğini kesinlikle biliyoruz.

Bu nedenle, iklim değişikliğinin etkisini, ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar ve küresel halk sağlığı bağlamında da değerlendirmek önemlidir.

-News-Medical-

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386