Rusya’nın Sberbank’ı Tarafından Geliştirilen GigaChat Sinir Ağı Tıp Doktoru Sınavını Geçti

5 mins read

Sberbank’ın basın servisi Salı günü Izvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya’nın Sberbank’ı tarafından geliştirilen bir sinir ağı modelinin, altı yıllık tıp fakültesini tamamlayan öğrencilere verilen tıp doktoru sınavını geçmeyi başardığını duyurdu.

GigaChat, 100 soruluk yazılı testte %82 ve ameliyattan jinekolojiye kadar çeşitli branşlardan 3 senaryo bazlı soru içeren sözlü sınavı başarıyla tamamladı. Senaryolardan birinde programdan bir teşhis koyması, bir tedavi planı oluşturması ve ek testler reçete etmesi istendi.

Modelin geliştiricileri, algoritmanın testi geçmesi için 6 ay boyunca eğitiminde 42 GB’lık tıp öğrencileri için eğitim ve metodolojik materyaller, makaleler, rehberler ve anonimleştirilmiş sağlık verileri içeren bir veri seti kullandıklarını belirtti.

Uzmanlar, yapay zekanın şu an için hala doktorların yerini alamayacağını vurguluyor. GigaChat’ın gelecekte doktor ve hasta asistanı olarak kullanılarak sağlık hizmetlerinde yeni olanaklar yaratabileceği ve sağlık çalışanlarının iş yükünü hafifletebileceği düşünülüyor.

Sberbank Sağlık Endüstrisi Merkezi Direktörü Sergey Zhdanov, GigaChat modelinin gelecekte doktor ve hasta asistanı olarak kullanılarak sağlık hizmetlerinde yeni olanaklar yaratabileceğini ve sağlık çalışanlarının iş yükünü hafifletebileceğini söyledi.

Ancak, yapay zeka belirli bir veri setini insanüstü hızda inceleyebilse de, bu veri setinin dışındaki durumlara cevap veremediği belirtiliyor. Bu durum tüm mevcut yapay zeka sistemlerinin bir zayıflığı olarak görülüyor.

Ulusal Teknoloji Girişimi Yetkinlik Merkezi uzmanı Ruslan Permyakov, “Diyelim ki elma ve armutları sınıflandırmayı öğrenmiş bir sistemimiz var… Böyle bir sistem, bir elmanın ne olduğunu, bir armudun ne olduğunu ve meyvenin olgunluk aşamasını bir insandan çok daha hızlı belirleyebilir. Ancak ondan bir patlıcanı analiz etmesini istersek, sistemin ‘Bilmiyorum’ demeyeceğini %100 garanti edebiliriz, çünkü sistem bunu söylemeyi öğrenmedi” dedi.

Sber, Rusya’nın en büyük bankacılık ve finans hizmetleri şirketidir. Şirket, GigaChat’ı Nisan 2023’te ChatGPT’e alternatif olarak piyasaya sürdü. Ocak 2024 itibariyle chatbot’ın 2,5 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor.

ChatGPT gibi yapay zeka programları hukuk, işletme, tıp gibi alanlarda insanlara yönelik testlerde başarı gösteriyor. Örneğin, Rus YandexGPT 2 sinir ağı Ekim ayında algoritmik ağların çözülmesi oldukça zor olarak kabul edilen edebiyat testini içeren ülkenin Birleşik Devlet Sınavı’nı geçmeyi başardı.

GigaChat’ın başarısı, yapay zekanın tıp alanındaki potansiyelini bir kez daha gözler önüne seriyor. Gelecekte, yapay zekanın doktorların teşhis ve tedavi koyma becerilerini geliştirmeye, tıbbi araştırmaları hızlandırmaya ve hastalara daha kişiselleştirilmiş bir sağlık hizmeti sunmaya yardımcı olması bekleniyor.

Haberde yer alan bazı önemli noktalar:

  • GigaChat’ın tıp doktoru sınavında %82’lik puan alması, yapay zekanın tıp alanındaki potansiyelini gösteriyor.
  • GigaChat’ın gelecekte doktor ve hasta asistanı olarak kullanılarak sağlık hizmetlerinde yeni olanaklar yaratabileceği ve sağlık çalışanlarının iş yükünü hafifletebileceği düşünülüyor.
  • Yapay zekanın şu an için hala doktorların yerini alamayacağı, ancak teşhis ve tedavi koyma becerilerini geliştirmeye yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Haberin kaynağı: fikrikadim ingilizce /      Izvestia.