‘Evrensel bellek’ yeni nesil bilgisayarları büyük hız artışına 1 adım daha yaklaştırıyor

Evrensel bellek, bilgisayarlardaki hem RAM hem de flash depolamanın yerine daha iyi, daha hızlı ve daha enerji verimli bir alternatif sunmayı vaat ediyor ve araştırmacılar bunu gerçeğe bir adım daha yaklaştırdı

3 mins read
US to invest more than $5 billion in chip R&D

Süper hızlı ve enerji tasarruflu evrensel bilgisayar belleği, bilim insanlarının yeni bir malzeme kullanarak yaptığı son prototiple gerçeğe bir adım daha yaklaşıyor!

Adı GST467 olan bu yeni malzeme, Almanya, antimon ve terbiyum içeriyor ve “süper kafes” denilen katmanlı bir yapıda tekrar eden bir tabaka olarak kullanılıyor. Bu inanılmaz malzeme, kısa ve uzun vadeli belleği bir araya getirerek evrensel belleğin önünü açabilir. Bilim insanları, Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada bu prototipin aynı zamanda daha hızlı, daha ucuz ve daha az güç yoğun olabileceğini açıkladılar.

Günümüzde bilgisayarlar, kısa süreli bellek için RAM, uzun vadeli bellek için ise SSD veya HDD gibi farklı bellek tiplerini kullanıyor. Ancak evrensel bellek ticari olarak kullanılabilir hale gelmek için birkaç teknik engelle karşı karşıya. Ancak araştırmacılar, bu prototipin bu engelleri aştığını yazdılar.

GST467 malzemesi, cam benzeri bir malzeme üzerinde yüksek ve düşük dirençli durumlar arasında geçiş yaparak bilgisayar verilerini depolayan bir tür faz değişim belleği (PCM) oluşturuyor. Araştırmacılar, bu malzemenin güç tüketiminin düşük olduğunu, ısının malzemeyle sınırlı kaldığını ve yüksek sıcaklıklarda bile uzun süreli veri saklayabildiğini tespit ettiler. Bu, PCM teknolojisinde büyük bir ilerleme olarak kabul ediliyor.

Bilim insanları, bu malzemenin sadece dayanıklılık veya hız gibi tek bir ölçütte değil, aynı anda birkaç ölçütte gelişme sağladığını belirttiler. Bu prototipin, evrensel bir belleğe doğru önemli bir adım olduğunu söylediler.

Bu yeni çalışma, evrensel bellek için devrim niteliğinde bir yaklaşımı ortaya koyuyor. En iyi alternatiflerden biri olan ULTRARAM gibi diğer teknolojilerle karşılaştırıldığında, yeni prototipin daha iyi bir aday olduğunu düşünen araştırmacılar, endüstride uygun maliyetli bir şekilde ölçeklendirilmesinin daha kolay olacağını iddia ettiler.

haberin kaynağı: www.livescience.com

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.