Zihin teorisi testine tabi tutulan ChatGPT’nin zihin yaşı belirlendi

5 mins read

Stanford Üniversitesi’nde hesaplamalı psikolog olan Michal Kosinski, Open AI tarafından geliştirilen ChatGPT yapay zeka sohbet robotunun ünlü Zihin Teorisi Testini geçme becerisini test ediyor. Kosinski, arXiv ön baskı sunucusunda yayınlanan makalesinde, ChatGPT’nin en son sürümünün test edilmesinin, ortalama 9 yaşındaki bir çocuğun seviyesinde geçtiğini tespit ettiğini bildirdi.

ChatGPT ve diğer yapay zeka sohbet robotları, lise ve üniversite öğrencileri için eksiksiz kompozisyonlar yazmak gibi sofistike yeteneklere sahip. Yetenekleri geliştikçe, bazıları bazı yazılım uygulamalarıyla sohbet etmenin, bilinmeyen ve görünmeyen bir insanla sohbet etmekten neredeyse ayırt edilemeyeceğini fark etti. Bu tür bulgular, psikoloji alanında bazılarının bu uygulamaların hem bireyler hem de toplum üzerindeki etkisini merak etmesine yol açtı. Kosinski bu yeni çalışmasında, bu tür sohbet robotlarının Zihin Teorisi Testini geçmeye yaklaşıp yaklaşmadığını merak etti.

Zihin Teorisi Testi, adından da anlaşılacağı üzere, bir kişinin zihinsel durumunu tanımlamaya ya da anlamaya çalışan zihin teorisini test etmeyi amaçlıyor. Ya da başka bir deyişle, insanların mevcut bilgilere dayanarak başka bir kişinin zihninde neler olup bittiğini “tahmin etme” yeteneğine sahip olduğunu, ancak bunun sınırlı bir ölçüde olduğunu öne sürer. Bir kişi belirli bir yüz ifadesine sahipse, birçok kişi onun kızgın olduğu sonucuna varabilir, ancak yalnızca yüz işaretlerine yol açan olaylar hakkında belirli bilgilere sahip olanlar bunun nedenini bilebilir ve dolayısıyla o kişinin kafasındaki düşünceleri tahmin edebilir.

Önceki araştırmalar, bu tür yeteneklerin çocukluk ve yetişkinlik döneminde ortaya çıktığını ve geliştiğini öne sürmüştür. Bu tür teorilerin incelenmesi, bunları ölçmek için testlerin geliştirilmesine yol açmıştır. Örneğin bir testte bir kişiye, görünüşte içindekileri tanımlaması için etiketli bir kutu verilir. Ancak kişi kutuyu açtığında içinde başka bir şey olduğunu görür. Daha sonra, aynı kutu başka bir kişiye verilirken, ilk kişiden zihninde neler olup bittiğini tahmin etmesi istenir; yani, ikinci kişinin etikette gösterilen şeyi içerdiğini varsayması istenir.

Kosinski, ChatGPT’nin 2022’den önce piyasaya sürülen bir versiyonunu test etti ve Zihin Teorisi testlerini geçemediğini gördü. Daha sonra kısa bir süre sonra çıkan bir versiyonu test etti ve teorik testlerin %70’ini çözebildiğini gördü – kabaca 7 yaşındaki bir çocuğa eşdeğer. Ardından, geçtiğimiz Kasım ayında en son sürümü test etti ve görevlerin %93’ünü çözebildiğini gördü – kabaca 9 yaşındaki bir çocuğa eşdeğer.

Bing sohbet robotuna ChatGPT yetenekleri ekleyen Microsoft, görünüşe göre bu tür sonuçların farkına vardı ve ilgili sorgulara bir filtre yerleştirdi – Zihin Teorisi testini geçip geçemediği sorulduğunda, Bing’in yapay zeka sohbet robotu kısa süre önce “Üzgünüm, ancak bu sohbete devam etmemeyi tercih ediyorum. Hala öğreniyorum, bu yüzden anlayışınız ve sabrınız için teşekkür ederim.” cevabını verdi.

kaynak link: https://techxplore.com

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386