EYT ve Hemşirelerin Emeklilik Sorunu 

6 mins read

Son zamanlarda gündemde olan ve herkesin merakla beklediği EYT’de 1999 tarihinin değiştirilebileceği haberi geldi. 20 yıl prim gününü doldurma ve diğer şartlar aynı kalmak şartıyla. Tarihin ileri bir tarihe mi, yoksa daha geri bir tarihe mi çekileceği hakkında henüz net bir açıklama yok. Ama birkaç ayla veya kıl payı kaçıranlar için güzel bir haberin gelebileceği tahmin ediliyor. 

İki sene önce hemşirelerle ilgili sitemizde güzel röportajlar yapmıştık. Çok beğenildi ve ilgi gördü. O nedenle hemşire olan okurlarımız fazla. (Röportajlarımızı okumayanlar için linkini aşağıya bırakırız.) Bu EYT kapsamında hemşirelerden sitemize birçok mesaj geldi. Bu mesajların genel konusu  20 senesini doldurmuş fakat 1999 tarih şartını taşımayanların emekli olamaması. Yani 1999 tarihinden sonra işe başlamış ve 20 sene çalışma yılını doldurmuş hemşireler, bu kapsamdan birkaç yıl farkla yararlanamıyor. 

Hemşirelik diğer mesleklerden daha özellikli bir meslek. Sabır, güç ve özveri istiyor. İnsana dokunuyor ve çok dikkat gerektiriyor. Devletin de hemşireleri istihdam ederken yaşını, sağlık durumunu göz etmesi gerekiyor. Eğer normal emeklilik yaşını ele alacak olursak en erken 58 yaşında emekli olunabiliyor. Türkiye şartlarında 58 yaşına kadar zaten bir hemşirenin etkin çalışabilmesi zor görünüyor,

Gelen mesajlarda artık 40 yaş üstü hemşirelerin sayısının arttığı, bu yaşlardan sonra artık hemşirelik yapmanın uygun olmadığı belirtiliyor. Gözleri iyi görmeyen, aktif olamayan, dijital teknolojilere ayak uyduramayan hemşireler mevcut. Bunu hemşirelerimizi küçümsemek için değil, yaşla ilgili olağan süreçleri belirtmek için yazdık. Emeklilik yasası hemşireleri böyle kapsamaya devam ederse önümüzdeki yıllarda yaşı ilerlemiş ve tükenmiş hemşireler sahada çalışıyor olacak. Bu çalışan açısından sakıncalı olduğu kadar hastalar açısından da sakınca içerir. Hemşirelik mental ve fiziksel olarak belli yaşlarda etkinlik gösterilecek bir meslektir.

Ülkemizde her yıl üniversitelerimizden binlerce hemşire mezun olmaktadır. Fiziksel ve mental olarak taze beyinlerin sağlık sektöründe istihdam edilmesi önem kazanmaktadır. Ama kamunun şartları belli kontenjandadır. Kadrolar boşalmadan ihtiyaç fazlası alınması bu ekonomik şartlarda pek mümkün görünmemektedir. Daha etkin ve verimli çalışabilecek hemşirelere ihtiyaç vardır. 

EYT kapsamında 20 yılını doldurmuş hemşireler 1999 tarih kısıtlaması olmadan bu kapsam içine dahil olmak istiyorlar. Böylelikle tükenmiş ve yıpranmış hemşireler hakkına kavuşacak, yeni yeni kadroların açılması da yeni mezunlara iş imkanı sağlayacaktır. Kadrolar böylelikle daha verimli ve etkin kullanılmış olacaktır. Bu devletin atması gereken stratejik bir adımdır.

Peki hemşireler neden böyle bir istekte bulunuyorlar? Nasıl tükenmişler? Bayramda seyranda, tatillerde nöbet tutarken tükenmişler. Karda kışta, yangında, depremde, patlamada  insanlara yardım ederken tükenmişler. Salgında canlarını ortaya koyarak tükenmişler. En kutsal görev olan insan sağlığını korumak için tükenmişler. Bunların mesleklerinin bir parçası olduğunun farkındalar fakat bu gibi durumların yıllarca devam ettiği düşünüldüğünde; emek vermiş hemşirelerde, tükenmişliğe ve yıpranmaya neden olacağı unutulmamalıdır. Bu açıdan hemşireliğin diğer mesleklere göre ayrı tutulması gerektiğini, düşünüyorlar. 

Son söz; Fikrikadim yayın editörü olarak olarak hemşirelerin bu isteğini gündeme taşımak istedim. Umarız yetkili makamlar onların bu isteklerini anlar ve onlar da mutlu sona kavuşur. Hepimiz mutlaka bir hemşireye muhtaç oluruz. Onları kırmayalım…

Hemşireler olarak “Bizler önce kendimiz, değerimize inanalım!”

 

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386