Mars’a devasa bir göktaşı çarptı NASA daha da büyük bir keşif yaptı.

4 mins read

Insight Mars lander’ın geçen Noel arifesinde kızıl gezegenin zemininde duyduğu yankılanan gümbürtü sıradan bir Mars depremi değildi.

NASA’nın Mars Keşif Yörünge Aracı, gürültünün kaynağını birkaç ay sonra uzaydaki görüş noktasından buldu: Mars’ın ekvatorunun 2.000 mil uzağında, komşu gezegende gözlemlenen en büyük çarpmalardan biri olduğu tahmin edilen muhteşem bir meteor çarpması.

Ancak bilim insanlarını belki de kaydedilen sismik aktivite kadar veya daha fazla heyecanlandıran şey, meteorun Mars’a çarptığında ortaya çıkardığı şeydir – kraterden dışarı fırlayan devasa, kaya büyüklüğünde buz parçaları. Şimdiye kadar gezegenin en sıcak bölgesi olan bu bölgede yeraltı buzu bulunmamıştı.

NASA’nın gezegen bilimi direktörü Lori Glaze Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında “Bu gerçekten heyecan verici bir sonuç” dedi. “Elbette Mars’ta kutupların yakınında su buzu olduğunu biliyoruz. Ancak Mars’ın gelecekteki insan keşiflerini planlarken, astronotları mümkün olduğunca ekvatora yakın bir yere indirmek istiyoruz ve bu düşük enlemlerde buza erişerek, bu buzu suya, oksijene veya hidrojene dönüştürebiliriz. Bu gerçekten faydalı olabilir.”

Kısa süre önce Science dergisinde birbiriyle bağlantılı iki çalışmada yayınlanan keşif, NASA’nın hızla güç kaybeden Insight aracı için büyük bir final niteliği taşıyor. Bilim insanları, araçla teması kaybetmeden önce yaklaşık dört ila sekiz haftaları kaldığını tahmin ediyorlar. Bu noktada görev sona erecek.

Insight, geçtiğimiz dört yıl boyunca 1.000’den fazla Mars depremini inceledi ve günlük hava durumu raporları topladı. Gezegenin büyük sıvı çekirdeğini tespit etti ve Mars’ın iç jeolojisinin haritalanmasına yardımcı oldu.

Program liderleri bir süredir kamuoyunu bu sonuca hazırlıyorlardı. Uzay aracı Mars yüzeyinde bulunduğu süre boyunca güneş panelleri üzerinde toz birikti. Kızıl çöl gezegeninden gelen kum katmanları, enerjiye dönüştürmek için ihtiyaç duyduğu ışınları engelledi. Ekip, donanım bozulmadan önce mümkün olduğunca fazla bilim elde etmek için Insight’ın faaliyetlerini azalttı.

Ardından, ekip geçen ay biraz daha kötü haber aldı. Acımasız bir toz fırtınası Mar’ın güney yarımküresinin büyük bir bölümünü kapladı. Insight, Mars günü başına yaklaşık 400 watt-saatten 300’ün altına düştü.

haberin kaynağı: https://mashable.com/

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386