1931’de Kirazlimanında Açılan Ordu’daki Memleket Hastanesi

5 mins read
1931'de Kirazlimanında Açılan Ordu'daki Memleket Hastanesi

Biraz da Ordu’daki Memleket Hastanesinden bahsedelim..

1923 yılında ilan edilen Cumhuriyetle birlikte gelişen Ordu’nun sağlık konusunda Düz mahalledeki hastane yetersiz kalmıştı. Bu küçük hastane mevzuunda Ankara’ya sık sık mektuplar ve Milletvekilleri tarafından talepler iletilmeye başlanmıştı. Büyük bir savaştan çıkmış ülkede her yerde olduğu gibi birçok hastalıklar yaygındı. Şehrin ve Ordu’ya bağlı köylerdeki nüfusun çoğalması karşısında, Ordu Hastane binasının birçok bakımdan yetersiz kaldığı görülerek, Valilikçe, şehir merkezinden 2,5 kilometre kadar kuzeyde, Keçiköy adı verilen sayfiye bölgesinde yeni bir hastane binası yapılmasına karar verilmişti.

Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâleti Dr. Refik Saydam’ın başlattığı “Memleket Hastaneleri“ başlattığı proje bünyesinde Ordu’da da bir hastane inşaatı yapılması için, tahsisat ve proje yolladı. 1931 yılında Keçiköy mıntıkasında bulunan arazide “Memleket Hastanesi” adı verilen bir hastane inşa edilmeye başlandı. Memleket Hastanesi’nin bahçeli, binası tarihi gar binalarına benziyordu. 

1931'de Kirazlimanında Açılan Ordu'daki Memleket Hastanesi

İkinci hastane binası olarak bilinen bu yeni yapılan hastane hakkında, mahalli gazete olan Tekamül Gazetesinin 29 Ekim 1933 tarihli sayısında şu bilgilere yer verildiği görülmektedir: “Kiraz limanında 1931 yılında temeli atılan bu bina 1931 yılı sonunda tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Takriben 70-80 bin lira sarf edilerek vücuda getirilmiştir. İki katlı ve kargir olup, geniş bir bahçe ortasında denize nazırdır. Çini kaplama koridorlarıyla, kaloriferiyle, mükemmel ameliyathane ve laboratuvarıyla, banyo ve daireleriyle en müşkülpesent doktorları memnun edecek bir şekilde olup, röntgen tesisatı, elektrik vesaire ufak tefek noksanlıklar da ikmal edildiği gün, Karadeniz şehirlerinin en birinci sıhhi müesseseleri meyanına girecektir. Hastane 40 yataklıdır. Memleketin sıhhat ve hayatı üzerinde kafi tesirler etmektedir.”

Şehrin dışındaki yeni binasında 1931 yılı sonundan itibaren hizmete başlayan Memleket Hastanesinde ilk açıldığı yılda bir Operatör Doktor ve geçici bir Dahiliye Doktoru ile bir Eczacı ve bir Baş Hemşire ile yardımcı hemşire personel bulunmaktaydı. 

Memleket Hastanesinde 1931 ile 1939 yılları arasında görev yapan ilk başhekim ise Operatör Doktor Sıtkı Yener’dir. Ordu’da Memleket Hastanesinin bu yıllarda hastayı hastaneye taşıyacak ufak kamyonetten bozma tek bir ambulansı vardı. 1950 li yıllarda gelişen ve büyüyen Ordu’ya artık Memleket hastanesi yeterli cevap veremiyordu, yatak sayısı ve teknik kapasitesi için yeni bir yerde oldukça büyük bir “Devlet Hastanesi” açılması isteniyordu. 1964 yılında Ordu’ya 250 yataklı yeni bir Devlet Hastanesi açılmıştı. Ordu’ya 32 yıl aralıksız sağlık hizmeti veren Memleket Hastanesi binası da daha sonraki yıllarda Yetiştirme Yurdu, Ordu Ziraat Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi olarak kullanılmış ve günümüzde de yine Turizm fakültesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Bu video bir Naim Güney yapımıdır. Youtube kanalıma abone olursanız daha önce Ordu hakkında hiç bir yerde görmediğiniz videolarımı ve tarih sohbetlerimi zevkle izlersiniz.

 

Naim Güney

Ordu yerel tarih araştırmacısı. Gazeteci, yazar.

"Tarih" geçmişle gelecek arasında köprü kurmaya imkan tanır ve dün ne olduğumuz, gelecekte ne olabileceğimize dair bize fikirler verir"