Silahlı insansız hava araçları Etiyopya savaşında gidişatı değiştirmeye nasıl yardımcı olmuş olabilir?

11 mins read
Silahlı insansız hava araçları Etiyopya savaşında gidişatı değiştirmeye nasıl yardımcı olmuş olabilir?

Silahlı insansız hava araçları Etiyopya savaşında gidişatı değiştirmeye nasıl yardımcı olmuş olabilir?

Ucuz ve verimli insansız hava araçları, modern çatışmalarda giderek daha belirleyici silahlar haline geliyor

Etiyopya’nın 13 aylık savaşında federal hükümet kuzey Tigray bölgesinden savaşçılara karşı taarruzunda önemli ilerlemeler kaydetti ve etkileyici bir geri dönüş sağladı. Son zamanlarda Tigrayan savaşçılarının güneye doğru ilerlerken elde ettikleri  kazanımları tersine çevirdi.

Devlet medyası, bu hafta ülkenin “ortak güvenlik güçlerinin” stratejik Dessie ve Kombolcha kasabalarını geri aldığını aktardı; bu, Başbakan Abiy Ahmed’in geçen ay cepheye gideceğini söylemesinden ve Etiyopyalıları harekete geçmeye, mücadeleye katılmaya çağırmasından bu yana bir dizi meydan okumanın zaferle sonuçlanması.

Savaş uzadıkça, 22 savaş uçağından oluşan küçük hava kuvvetiyle hükümet, hava gücünün ve zamanında istihbaratın bir çatışmada her şeyi değiştirebileceğini de anlamış görünüyor. Özellikle Etiyopya’nın kuzeyindeki gibi geniş ve genellikle dağlık alanlarda. Resmi bir doğrulama olmamasına rağmen analistler, Başbakan Abiy Ahmed’in hükümetinin son aylarda hava gücünün gidişatı tersine çevireceğini ucuz ve verimli silahlı insansız hava araçları üreticilerine ulaştığını söyleyen güvenilir raporlar yayınladılar.

Fotoğrafik kanıtlar, Etiyopya askeri üslerinde Çin Wing Loong 2 Silahsız Hava Araçları veya İHA’larının varlığına işaret ederken, Ağustos ayında yapılan bir Bellingcat soruşturması, İran silahlı insansız hava araçlarının ve yer kontrol istasyonlarının Semera Havalimanı’nda görüldüğüne dair güçlü göstergeler buldu. Hükümetin, Türkiye’ye de ulaştığı ve çok sayıda Bayraktar TB2 insansız hava aracı talep ettiği bildirildi. Bunlar nispeten ucuz ve savaşta kendini kanıtlamış özellikle son yıllarda birçok savaş alanında kararlı bir şekilde kullanıldılar.

Silahlı insansız hava araçları, tek durak noktası

Drone’lar veya İHA’lar, istenen birkaç özelliği tek bir pakette bir araya getiriyor.

Bunlar esas olarak gökyüzündeki güvenlik kameraları ve yüksek çözünürlüklü gerçek zamanlı görüntüleri merkeze geri bildiriyorlar. Bir hedef tespit edildikten sonra, insansız hava araçları tarafından taşınan güdümlü mühimmatlarla olay yerinde imha edilebilir.

İstihbarat toplama, keşif ve saldırı yeteneğinin bu güçlü karışımı, eğer insansız hava araçları uygun şekilde kullanılırsa bir çatışmada belirleyici olabiliyor.

Konvansiyonel askeri çatışmalarda drone kullanma konusunda en operasyonel deneyime sahip ülke Türkiye’dir.

Silahlı insansız hava araçları Etiyopya savaşında gidişatı değiştirmeye nasıl yardımcı olmuş olabilir?

TÜRKİYE İHA’sı

Türkiye’nin Bayraktar TB2 silahlı İHA’sı, son çatışmalarda öne çıkan tek drone. Çok fazla silah taşımıyor, o kadar hızlı ya da çok uzağa gitmiyor. Ancak bunlar aynı zamanda avantaj olarak değerlendiriliyor.

Yavaş uçuş hızı, dronların saatlerce rahatça dolaşabileceği ve keşif jetlerinin tanımlanmasının zor olacağı ayrıntılara odaklanacağı anlamına geliyor. Kısa menzilleri, yakıt ikmali ve yeniden silahlanma için hızlı bir şekilde üsse dönebilecekleri ve sadece birkaç saat içinde hedef alanın üzerine geri dönebilecekleri anlamına geliyor

TB2’lerin düşük nispi maliyeti ve güvenilirliği, birkaçının aynı anda uçmasına izin veriyor ve savaş alanı üzerinde neredeyse sürekli bir mevcudiyetin korunmasını sağlıyor; bu da, düşmanın sürpriz taktiklerinin tespit edileceği ve başarılı olma ihtimalinin çok daha düşük olacağı anlamına geliyor. Türk danışmanlar ve eğitim personeli, bu sistemlerin nasıl başarılı bir şekilde kullanılacağına dair zengin bir bilgi birikimi getiriyor.

Türkiye’nin Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatı 2021’in ilk üç ayında 51 milyon dolara sıçradı ve Ağustos ve Eylül aylarında daha da arttı. TB2’lerin son üç çatışmada; batı Libya, kuzey Suriye ve Dağlık Karabağ’da belirleyici üstünlüğü, yeteneklerini ve dronların etkili terörle mücadele araçlarından savaş alanında güçlü silahlara geçişini ispat etti.

Çin yapımı İHA

Yaklaşılan tek ülke Türkiye değil. Çin yapımı Wing Loong 2 silahlı İHA, Etiyopya hava üslerinde görüldü.

Pterodactyl olarak bilinir, daha uzun menzile sahiptir ve daha fazla silah taşıyabilir.

TB2’den daha yükseğe uçabilir, ayrıca çoğu uçaksavar silahının menzilinin dışında kalabilir, düşman bölgesinin derinliklerine uçarak komuta ve kontrol merkezlerini, mühimmat depolarını ve manevra sahalarını arar, üsse rapor verir ve genellikle her iki hassasiyeti de kullanır. Cephe hattının çok gerisindeki yüksek değerli hedefleri yok etmek için füzeler veya daha ağır bombalar kullanır.

Pterodactyl ayrıca Çin’den ithal edilen kısa menzilli balistik füzeler için hedef belirleyici olarak da hareket edebilir. 480 kg’lık (1.058 pound) bir savaş başlığıyla donanmış olarak, karargah ve komuta karakolları gibi yüksek değerli hedefleri yok edebilmektedir.

İran İHA’sı

Etiyopya’da İran’ın Mücahit-6 ile uyumlu silahlı insansız hava araçları da görüldü.

Bellingcat araştırma sitesi, Semera’daki savaş uçağının görüntülerini sağladı. Sınırlı bir menzile sahip ancak yine de Etiyopya hükümet ordusu birimlerine yardım edebilir, komutanlara düşmanın hareketleri hakkında bilgi verebilir ve ayrıca bir zamanlar güdümlü Kaim süzülme bombalarıyla tanımlanan araçları imha edebilir.

Savaşı Belirleyici silahlar

Bütün bu dronlar savaş alanını araştırıyor, uzak pilotlar tarafından üsse geri yönlendiriliyor. Analistler, istihbarat uzmanları, askeri planlamacılar ve ordu komutanları, savaş alanının ve düşmanın niyetlerinin çok daha net bir resmini veren yüksek çözünürlüklü görüntüleri görebilir ve paylaşabilir.

Tigrayan kuvvetlerinin böyle bir yeteneği yoktur ve zırhlı birliklere sahipler. Hava savunma sistemleri, mobil radar siteleri ve komuta kontrol noktaları çok daha büyük bir oranda imha edildi.

Etiyopya ordusu ayrıca 22 MiG-23 ve Su-27 savaş uçağı ve 18 Hind taarruz helikopterinden oluşan yetersiz hava kuvvetini, hedeflerin istihbaratı daha detaylı ve güncel olduğundan daha etkili bir şekilde kullanabiliyor. Çin Kısa Menzilli Balistik füzeleri, DF-12 ve Çin’den satın alınan Çoklu Roketatar sistemleri de insansız hava araçları tarafından toplanan istihbarat sayesinde çok daha doğru koordinatlar verilebiliyor.

Ucuz ve etkili insansız hava araçları, Kafkasya ve Orta Doğu’dan Kuzey Afrika ve ötesine kadar savaş alanlarında kendilerini hissettiriyor. Gelişmiş teknolojiyi paylaşmak istemeyen Amerika Birleşik Devletleri, o kadar verimli olmasa da, herhangi bir modern çatışmada belirleyici silahlar haline gelen, gelgiti değiştirebilen silahlı dronlar üreten bölgesel rakipler tarafından dışlandı.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.