Etiyopya’nın Tigray çatışması: Nasa, bir savaş bölgesinin uzaydan nasıl kaybolduğunu gösteriyor

13 mins read

Geceleri uzaydan çekilen yeni görüntüler, Etiyopya’nın kuzey Tigray bölgesindeki çatışmanın bir nüfusu nasıl dünyanın en kötü insani krizlerinden biriyle karşı karşıya bıraktığını açıkça gösteriyor. Elektrik kaynakları kesildiği için şehirlerin 20 ay boyunca siyaha büründüğü gösteriliyor.

Nasa uydu fotoğrafları, Etiyopyalı birlikler ve milislerin yanı sıra komşu müttefik Eritre’den askerler Tigrayan güçlerine karşı üstünlük kazanıyor gibi göründüğü için BBC ile paylaşıldı.

Salı günü Etiyopya, ordusunun Tigray’ın en büyük şehirlerinden biri olan Shire’ı ve bölgesel başkent Mekelle’nin güneyinde yer alan Alamata ve Korem kasabalarını kontrol altına aldığını söyledi.

BM, Afrika Birliği ve ABD, diğerlerinin yanı sıra, ağır savaşın yeniden canlanmasının siviller için zaten felaket olan durumu daha da kötüleştirebileceği konusunda uyarıyor.

Etiyopya hükümeti, Haziran 2021’den beri gazetecilerin Tigray’e erişimine izin vermedi. Bölgedeki iletişimin çoğu kesildiği için, çatışmanın ve insani krizin boyutu hakkında rapor vermek zor.

Tigray Sağlık Bürosu’ndan BBC ile paylaşılan yeni veriler, bölgedeki ablukanın – insani yardımın yanı sıra elektrik ve bankacılık gibi diğer hizmetleri büyük ölçüde durduran – küçük çocukları nasıl etkilediğini ortaya koyuyor.

Rakamlar, yetersiz beslenmeden ölen beş yaşın altındakilerin sayısının, savaş patlak vermeden önce Temmuz 2020’den itibaren iki yıl içinde şaşırtıcı bir şekilde %1,533 arttığını gösteriyor. Bu, savaştan önce ölen her çocuk için 2021-22’de 16 kişinin öldüğü anlamına geliyor.

Tigray Sağlık Bürosu verilerini derleyen Dr Kokeb Hagos, BBC’ye Temmuz 2,450 ile Temmuz 2021 arasında 2022 çocuğun hastanelerde öldüğünü söyledi – sağlık çalışanları yakıt sıkıntısı nedeniyle bölgede seyahat edemediği için gerçek rakamın büyük bir eksik temsil edildiğini söylüyor. telefon hatları ve internet de kesildi.

People at a hospital in Mekelle, Ethiopia, following an airstrike outside the city in June 2021
Yakın tarihli bir akademik çalışma, Tigray’de çatışmalar, açlık ve sağlık hizmetlerinin eksikliğinden kaynaklanan toplam sivil ölümlerin 385,000 ila 600,000 arasında olduğunu tahmin ediyor

Rakamlar kağıt parçalarına not edilmeli ve mevcut herhangi bir ulaşım aracıyla harmanlanmak üzere büroya gönderilmelidir; buna, ciddi şekilde yetersiz beslendiği tespit edilen çocukların %70’inin gıda ve ilaç eksikliği nedeniyle tedavi edilmediği bilgisi de dahildir.

Bu yıl öldüğü bilinen çocuklardan biri de Surafeal Mearig. BBC onun vakasını ilk olarak Ocak 2022’de haberleştirmişti. O sırada üç aylıktı ve sadece 2,3 kg (5 lb) ağırlığındaydı, yani doğduğunda olduğundan 1 kg daha azdı. Ailesi işlerini kaybettikten sonra yiyecek alacak paraları kalmamıştı. Tedavi gördüğü Mekelle’deki Ayder Sevk Hastanesi’ndeki doktorlar bize bir ay sonra öldüğünü söylediler.

Hidroelektrik barajı bombalandı

Nasa’nın Black Marble görüntülerinde (Kasım 2020’den Ağustos 2022’ye kadar) Shire, Aksum ve Mekelle şehirlerinde ışık seviyelerinin azaldığını gösterdikleri için çatışmanın yörüngesi neredeyse haritalanabilir. Bu, ilgili şehirlerden yayılan ışığın aylık bir bileşimi ve elektriğe erişimlerinin bir göstergesidir.

BBC’ye konuşan birkaç kaynak, Etiyopya’nın federal hükümetinin ulusal elektrik şebekesini kontrol ettiğini, ancak savaştan önce bölgenin kasabalarında elektriğin oldukça tutarlı olduğu Tigray’i kesmekle suçlandığını söyledi.

BM’nin Etiyopya Uluslararası İnsan Hakları Uzmanları Komisyonu tarafından Eylül ayında yayınlanan bir soruşturmaya göre, hükümet çatışmanın başladığı gün olan “4 Kasım 2020’de Tigray’de elektrik, internet ve telekomünikasyon ve bankacılık hizmetlerini askıya aldı”.

Görüntüler, Kasım 2020’den itibaren Shire ve Aksum şehirleri üzerinde ışıkta keskin bir düşüş olduğunu gösteriyor. İki şehirdeki ışıklar, hükümetin elinde oldukları Mart ve Haziran 2021 arasında güçleniyor.

Mekelle, şehrin Tigray güçleri tarafından yeniden ele geçirilmesinden hemen sonra Temmuz 2021’e kadar iyi aydınlatılmış durumda. Çatışmanın ilk ayı içinde düşmüş ve hükümetin kontrolü altında olduğu yedi ay boyunca parlak kalmıştı.

BM raporu, “Tigrayan güçleri Haziran 2021’in sonlarında Mekelle de dahil olmak üzere Tigray’ın büyük bölümlerinin kontrolünü yeniden ele geçirdiğinde, federal hükümet bölge için elektrik, internet ve telekomünikasyon ve bankacılık hizmetlerini tekrar kapatarak yanıt verdi” diyor.

Çatışma sırasında Tigray’ın yedi milyon insanı için tek büyük güç kaynağı, Aralık 2021’de bombalanan Tekeze Hidroelektrik Barajı oldu.

Görüntüler, barajın bombalanmasının ardından Aralık 2021’in sonlarında Mekelle’de ışıkların nasıl keskin bir şekilde karardığını gösteriyor. Kanada merkezli akademisyen Getachew Assefa’ya göre bu durum dört türbinden ikisini etkiledi.

“Mühendisler diğer ikisinin yedek parçalarını kullanarak iki türbini aktif hale getiriyor ama durum vahim. Calgary Üniversitesi’nde sürdürülebilir tasarım doçenti BBC’ye verdiği demeçte, çalışan iki türbin bile, yedek parçalara erişilebilir olsaydı düzeltilebilecek birkaç arızaya sahip oldukları için verimsiz bir şekilde elektrik üretiyor “dedi.

Prof Getachew, Tigray’in 2013 yılında Mekelle yakınlarında açıldığında Afrika’nın en büyüğü olarak adlandırılan 84 türbinli Ashegoda rüzgar santraline de ev sahipliği yaptığını, ancak çatışma sırasında faaliyet dışı kaldığını söylüyor.

A man works along a road near turbines at Ashegoda wind farm in Ethiopia's northern Tigray region, on November 28, 2013
Tigray’ın Ashegoda rüzgar çiftliği tarafından görülen bir çoban, çatışmanın patlak vermesinden birkaç yıl önce resmedildi

Oradaki mühendisler 19 türbini çalıştırmayı başardılar, ancak onları yalnızca Tigray için bir şebekeye besleyemiyorlar.

Temmuz ve Ağustos 2021’de Shire ve Aksum’da sanal bir kesinti yaşandı ve Mekelle gittikçe kararıyor.

Prof Getachew, düzensizliğin bir kısmının – özellikle bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarında – barajın mevsimsel seviyelerine indirgenebileceğini, çünkü santralin entegre bir güç kaynağının parçası olacak şekilde tasarlandığını ve her zaman elektrik üretemediğini açıklıyor.

Gelecek kaygıları

Etiyopya hükümeti, Tigray’de elektriğe, bankalara ve iletişime erişimi engellemeyi reddetmeye devam ediyor, ancak bu hafta Shire’ı ele geçirdikten sonra, şu anda şehrin havaalanı aracılığıyla kontrol ettiği bölgelerdeki insani yardım kuruluşlarına erişim sözü verdi.

Ön hatlardaki kaynaklar BBC’ye güçler koalisyonunun şu anda Shire’dan doğuya ve Aksum, Adwa ve Adigrat’a doğru ilerlediğini söyledi.

Bu, yaklaşık iki yıl önce Etiyopya hükümetinin Shire’ı ele geçirdiği ve özellikle beş aylık insani ateşkesin ardından Ağustos ayında çatışmaların yeniden başlamasından bu yana sık sık drone saldırılarına maruz kalan Mekelle’yi ele geçirmeden önce diğer kasabaları almaya devam ettiği çatışmanın başlangıcının neredeyse bir tekrarı.

Map: Ethiopia

Kentin tahminen 500.000 sakini için dehşet verici bir zaman.

“Savaş şiddetlendi. Hep merak ediyoruz, insansız hava aracı ne zaman gelecek? Çocuklarımı canlı bulabilecek miyim?” diye soruyor Ayder Sevk Hastanesi’nden bir hemşire.

Bölgede kalan az sayıdaki yardım çalışanından biri, meslektaşlarının da artık aç kaldığını söyledi.

“Kalan gıda tükendi ve tüm nüfus açlıktan ölüyor” dedi. “Yüzlerce ve binlerce çaresiz insan destek için kapılarımızı çalıyor. Çok daha fazlası evlerinde açlıktan ölüyor ve günlerce yemekten mahrum kalıyor.”

Ne olacağından korkuyorlar – özellikle Etiyopya ve Eritreli askerlerin olası misillemelerinden.

Prof Getachew’e göre, abluka kaldırılsa bile savaşın bölgenin altyapısı üzerinde uzun süreli bir etkisi olacak.

Eritre birliklerinin çatışmanın başlarında ele geçirdiği kasabalarda yaygın olarak yaşandığı bildirildiği gibi, Shire’da eşyaların Eritre’ye geri gönderildiği iddialarıyla birlikte yağma raporları zaten var.

“Eğer doğruysa, elektrik altyapısından geriye kalanlarla devam edecekler.”

Haber kaynak BBC

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386