En iyi gezi temalı filmler

7 mins read
Dünden bugüne sinema

En iyi gezi temalı filmler

Geziyi konu edinen filmler olmasa da filmlerdeki olayların bir gezi sürecinde meydana elmiş olması sizlere “En iyi gezi temalı filmler” başlığı altında tanıtmayı uygun bulduk.  

1- Büyük Budapeşte Oteli (The Grand Budapest Hotel)

En iyi gezi temalı filmler 1

Büyük Budapeşte Oteli, sinema dâhisi olarak bilinen Wes Anderson’un altıncı filmi olarak 2014 yılında izleyici ile buluştu. Her ne kadar filmin ön planında Wes Anderson’u görsek de aslında film Avusturyalı ünlü roman yazarı Stefan Zweig’ın notlarından esinlenilerek ortaya çıkarılmış. Yani bir anlamda filmin mimarı için Stefan Zweig’ın adını zikretsek yanılmış olmayız.

Sinemada geriye dönüş tekniğinde sık kullanılan “günlük” kavramı burada karşımıza çıkıyor. Küçük bir kız çocuğu mezarlıkta bir yazar için yapılmış anıta yaklaşır ve orada bir günlük fark eder. Bu günlükte bahsi geçen yazarın filmimizin de konusunu oluşturan

Büyük Budapeşte Oteli’ne yaptığı seyahat ve bu otelde yaşananlar anlatılır. Peki, nerededir bu otel? Otel, Alp Dağları’ndaki bir Avrupa ülkesi olan Zubrowka Cumhuriyeti’nindedir. Zubrowka Cumhuriyeti’ni daha önce hiç duymadınız mı? Çok normal, çünkü bu ülke tamamen kurgusal bir ülkedir.

Filmi son derece sade bir şekilde anlatsak da film, oldukça şaşalı günler yaşar. Büyük Budapeşte Oteli, 87. Akademi Ödülleri’nde; En İyi Yapım Tasarımı ve Set Dekorasyonu, En İyi Özgün Film Müziği, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Saç ve Makyaj dallarından ödülle döner. Film, çekildiği ülke olan Almanya’nın köklü festivallerinden 64. Berlin Film Festivali açılış filmi olur. Ayrıca bu festivalden de eli boş dönmez ve festivalde Jüri Özel Ödülü Gümüş Ayı ödülünü kazanır.

2- Özgürlük Yolu

En iyi gezi temalı filmler 2

2007 yılında seyirci ile buluşan Özgürlük Yolu, seyahat filmleri arasında önemli bir yere sahip. Film, gerçek yaşamdan ve bir kitaptan uyarlama. Amerikalı yazar ve dağcı olan Jon Krakauer’ın kitabından uyarlanan filmde üniversiteden henüz mezun olan Christopher, ailesi ile yaşadığı problemlerin de etkisiyle, sahip olduğu her şeyden vazgeçer ve Alaska’da vahşi doğada tek başına yaşamaya çalışır. Alaska’ya kadar olan iki senelik yolculuğu esnasında pek çok renkli karakterle arkadaşlık kurar. Film aslında son yıllarda sadece Türkiye’de değil, dünyanın geri kalanında da hatırı sayılır bir şekilde etkisini gösteren modern yaşamdan sıkılıp doğal hayata dönmeyi ele alıyor.

Filmin oyuncu kadrosu ve yönetmenine baktığımızda oldukça yakından tanıdığımız isimleri görüyoruz. Özgürlük Yolu filminin yönetmen koltuğunda Sean Penn otururken oyuncu kadrosunda Emile Hirsch, Vince Vaughn ve Catherine Keener gibi oyuncular karşımıza çıkıyor. Filmde ayrıca Kristen Stewart da Tracy adında bir karakteri canlandırıyor.

3- Before Sunrise (Gün Doğmadan)

En iyi gezi temalı filmler 3

Filmi tek cümle ile özetlememiz istense her halde şu cümle yeterli olurdu: “Hayatınızın en romantik anları sadece bir gece sürebilir mi?”

Film, Budapeşte – Viyana treninde başlıyor ve Viyana sokaklarındaki 14 saatlik bir zaman dilimini ele alıyor. Büyük aşkların kavga ile başlayacağını esas alan savı desteklercesine birbirini tanımayan iki genç insan ilk başta kavga ederler. Kimden bahsediyoruz? Jesse ve Celine. Tabii, kavga kısa süreli olur ve aralarında bir samimiyet kurulur. Tren yolculuğu sona erdiğinde Jesse, Celine’e, ertesi gün uçağa bineceğini ancak parası olmadığından sabaha kadar Viyana caddelerinde dolaşacağını söyler ve Celine’in kendisine eşlik etmesini ister. Viyana’da trenden inerler ve 14 saat boyunca hayatlarını derinden etkileyecek bir beraberliğe adım atarlar.

Film o kadar çok sevildi ki 9 yıllık aralıklarla Before Sunset, Before Midnight adında devam filmleri çekildi. Her üç filmde de Julie Delpy ve Jesse Ethan Hawke başrolleri paylaşıyor.

Bu arada filmin yönetmen koltuğunda oturan Richard Linklater, filmi çekme fikrinin, bir gece Philadelphia’da tanıştığı ve uzun süre yollarda yürüyüp sohbet ettiği Amy sayesinde geliştiğini söylemiştir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386