Rüya Görmenin Tuhaflığı

9 mins read

Rüya Görmenin Tuhaflığı

Rüyalarınız ne kadar tuhafsa, hayatınızda o kadar yaratıcı ilham verici olabilirler.

“Rüyalar bir anlam ifade edemeyecek kadar tuhaf.”

Rüya Görmenin Tuhaflığı

Antik çağlardan günümüze rüyaların ortak kritiği olmuştur. 1970’lerde ve 1980’lerde, bazı bilim adamları, rüya görmenin nihayetinde saçmalık, uyku sırasında beyindeki rastgele sinirsel ateşlemelerin anlamsız bir yan ürünü olduğu yönündeki teorilerinin merkezine; “Rüyalar bir anlam ifade edemeyecek kadar tuhaf.”  bu eleştiriyi koydular. Rüyalarla çalışma deneyimi olan çoğu psikoterapist, bu tür sinirsel indirgemeciliği reddeder. Yine de, aynı terapistlerden bazıları, rüya görmenin tuhaflığının bir sorun olduğunu ve bu yorumun amacının vahşi, asi rüyayı rasyonel bir dile çevirmek gerektiği önermesini kabul ediyor.

Rüya görmenin mantıksız tuhaflığını vurgulayanlar, çoğu rüyanın özellikle tuhaf olmadığına dair bol miktarda ampirik kanıtı gözden kaçırıyorlar. Rüya içeriği üzerine yıllar boyunca yapılan sistematik araştırmalar, aslında rüyaların büyük bir bölümünün sıradan ve oldukça gerçekçi olma eğiliminde olduğunu, tanıdık karakterler, ortamlar ve etkinlikler etrafında döndüğünü bulmuştur. Uyanık yaşamdan küçük farklılıklar olabilir, ancak hiçbir şey tüm rüyayı saf saçmalık olarak adlandırmayı haklı çıkaramaz. Aslında, birçok rüya o kadar tuhaf değildir, sıradan uyanık yaşam deneyiminin bir raporundan ayırt etmek imkansızdır.

Rüya gören hayal gücünün, eğer isterse, uyanık dünyanın tamamen gerçekçi, gerçeğe benzer kopyalarını üretmeye muktedir olduğu açıktır. Bu, rüya görmedeki tuhaflığın rastgele veya tesadüfi değil, anlam odaklı ve yaratıcı bir şekilde ifade edici olma olasılığını yükseltir. Bu bir özellik, ekleme değil.

Rüyadaki bir şey tuhaflaştığında, ne olabileceğini hayal etmenin ötesine geçmek için uykunun derinleşerek özgürleşmesinden faydalanıyor olabilir. Endişelenecek hiçbir duyusal girdi veya motor çıktı olmadan, uyanık gerçekliğin sınırları tarafından kısıtlanmadan, zihin rüya dünyasının sonsuz hayali genişliğinde oynamakta özgürdür. Bu açık uçlu özgürlük, rüya görmenin yaratıcı gücünün psikolojik kökeni gibi görünüyor.

Belki de, tuhaflık yerine, rüyaların en tuhaf özelliklerini açıklamanın ve potansiyel değerlerini tanımanın bir yolu olarak oynaklığından söz etmeliyiz. Rüya görmeye bir tür oyun olarak baktığımızda -uykuda zihnin yaratıcı oyunu- en “tuhaf” rüyaların nasıl muazzam yaratıcılık armağanları taşıyabileceğini fark edebiliriz. Bu hediyeler arasında güzel görüntüler, ilkel duygular, mitolojik uyumlar, yenilikçi anlayışlar, şifa rehberliği, radikal metamorfozlar ve varoluşsal ifşaatlar yer alır.

Bu nedenle hayal kurmak, tarih boyunca dünyanın her yerindeki sanatçılar için yaratıcı bir ilham kaynağı olarak her zaman çok değerli bir rol oynamıştır. Zihnimizi genişletmemizi, en derin meraklarımızı nereye götürürlerse götürsünler takip etmemizi ve uyanık gerçekliğin sınırlarının ötesindeki olasılıkları keşfetmemizi sağlar.

Hayallerinizdeki Yaratıcılığı Geliştirmek İçin Her Şeyi Yapabilir misiniz?

Evet yapabilirsiniz… Ama önce, bir uyarı: Uyanıkken sizi üzecek kadar kopuk ve parçalı rüyalar gördüyseniz, lütfen bir ruh sağlığı uzmanına danışmayı düşünün. Sağlıklı bir oyuncu ile akıl hastalığının belirtileri arasında bir fark vardır.

Yaratıcı rüyayı teşvik etmenin en basit yolu, düzenli ve dinlendirici bir uyku aldığınızdan emin olmaktır. Sabahları yavaşça uyanmanıza izin vermek mümkünse, bu, gecenin rüya görüntülerine ve hislerine, uyanık farkındalığınıza yolculukta hayatta kalma şansını verebilir. Bir rüya günlüğü tutmak, kendi temel rüya içeriği kalıplarınıza daha fazla aşina olmanızı sağlayarak da yardımcı olabilir. Sıradan rüyalarınız hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, temel çizgilerinizden ilginç şekillerde sapan olağanüstü rüyalarınızı o kadar kolay fark edebilirsiniz.

Rüyalarınızı, bir arkadaş veya aile üyesi gibi güvendiğiniz başka biriyle paylaşmayı, rüyaların eğlenceli enerjilerinin bir uzantısı olarak da düşünebilirsiniz. Bunu, bir rüyada meydana gelen eğlenceli bir hikayeyi paylaşmak olarak düşünün. Bilimsel indirgemeciler bile, tuhaf rüyaların karşı konulmaz bir şekilde zorlayıcı ve bazen oldukça eğlenceli olabileceğini ve doğal olarak diğer insanlarla paylaşılma arzusunu ortaya çıkardığını kabul ediyor. Bunun sadece tesadüfi değil, aslında rüya görmenin yaratıcı potansiyellerinin bireyin zihninden sosyal dünyaya hayati bir genişlemesi olduğu düşünülüyor. Rüyalar, kişisel alanın ötesinde yaratıcılığa ilham verme ve toplumun kültürel dinamiklerine katkıda bulunma yollarından biridir.

Tarih boyunca Afrika, Asya, ve Amerika’daki yerli gelenekler, tam da bu nedenle, bireysel hayalperestlerin kolektif yaşamda yaratıcı bir sese sahip olmalarını sağlamak için ortak rüya paylaşımını teşvik etti. Tanıdığınız biriyle alışılmadık derecede eğlenceli bir rüyayı paylaşarak ve belki de onları en tuhaf rüyalarını sizinle paylaşmaya davet ederek bu eski uygulamayı bugün canlandırabilirsiniz. Herhangi bir analiz veya yorum gerekli değil, sadece karşılıklı saygı ve şaşırmaya açık olmak yeterli…

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386