Pandora Papers: Dünya liderlerinin gizli zenginlikleri ve ilişkileri açığa çıktı

4 mins read
Dünya liderlerinin gizli zenginlikleri ve ilişkileri açığa çıktı

Pandora Papers: Dünya liderlerinin gizli zenginlikleri ve ilişkileri açığa çıktı

BBC’nin Pandora sayfalar muhabir ekibi tarafından yayına alınan habere dünya siyaset arenasında yeni gelişmelere neden olabilir…

Dünya liderlerinin gizli zenginlikleri ve ilişkileri açığa çıktı

Dünya liderlerinin, politikacıların ve milyarderlerin gizli zenginlikleri ve ilişkileri, finansal belgelerin en büyük sızıntılarından birinde ortaya çıktı.

Pandora Papers adı verilen açık deniz şirketlerinin dosyalarında yaklaşık 35 mevcut ve eski lider ve 300’den fazla kamu görevlisi yer alıyor.

Ürdün Kralı’nın gizlice 70 milyon sterlinlik İngiltere ve ABD mallarını topladığını ortaya çıkardı.

Ayrıca eski birleşik krallık başbakanı Tony Blair ve eşinin Londra’da bir ofis satın aldıklarında damga vergisinden nasıl 312.000 sterlin tasarruf ettiklerini de gösteriyorlar.

Çift, binanın sahibi olan bir offshore firması satın aldı.

Sızıntı aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Monako’daki gizli varlıklara da bağlıyor ve Çek Başbakanı Andrej Babis’in – bu hafta seçimle karşı karşıya olduğunu – Fransa’nın güneyinde 12 milyon sterline iki villa satın alan bir offshore yatırım şirketini açıklamadığını gösteriyor.

Pandora Papers; FinCen Files, Paradise Papers, Panama Papers ve LuxLeaks’in ardından son yedi yıldaki bir dizi sızıntının sonuncusu.

Dosyaların incelenmesi, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından düzenlenen ve 650’den fazla muhabirin katıldığı en büyük soruşturmadır.

BBC Panorama, Guardian ve diğer medya ortaklarıyla ortak bir soruşturmada, İngiliz Virgin Adaları, Panama, Belize, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur ve İsviçre’nin de aralarında bulunduğu ülkelerdeki 14 finansal hizmet şirketinden 12 milyon belgeye erişti.

Bazı isimler yolsuzluk, kara para aklama ve küresel vergiden kaçınma iddialarıyla karşı karşıya.

Ancak en büyük ifşalardan biri, önde gelen ve varlıklı insanların İngiltere’de gizlice mülk satın almak için yasal olarak şirketler kurmasıdır.

Belgeler, satın almaların arkasındaki 95.000 offshore firmasından bazılarının sahiplerini ortaya koyuyor.

İngiltere hükümetinin, bazı mülk alıcılarının kara para aklama faaliyetlerini gizleyebileceği endişesiyle, bunu yapmak için tekrarlanan sözlere rağmen açık deniz mülk sahiplerinin kaydını getirmemesini vurguluyor.

Kendi ülkelerini yağmala suçlanan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesi buna örnektir.

Soruşturmada, Aliyevler ve yakın ortaklarının İngiltere’de 400 milyon sterlinden fazla değere sahip mülk anlaşmalarına gizlice katıldıkları ortaya çıktı.

Kaynak Link BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.