Neden Bazı İnsanlar Savunmacı Olur?

10 mins read
Neden Bazı İnsanlar Savunmacı Olur?

Neden Bazı İnsanlar Savunmacı Olur?

Savunmacı kişilik hızlı ve aşırı tepki verir.

İnsanların sahip olduğu ilişkiler  (aile içi, platonik, romantik ve profesyonel) ilgili tarafların kişilik özelliklerine bağlı olarak çoğunlukla olumlu veya olumsuz olabilir. Bu yazımızın odak noktası, bir özelliği; savunuculuğu ve yakın ilişkilerde başkaları üzerindeki etkisini ele almaktır.

Neden Bazı İnsanlar Savunmacı Olur?

Savunma tepkilerine örnekler

Çoğu insan, savunmacı kişilik eğiliminde olan birinin  gösterdiği davranışları deneyimlemiştir. Savunmaya geçme; sözlü saldırılar, inkar (söylenenleri inkar), uydurma (açıkça yalan), kaçınma (konuyla ilgili herhangi bir tartışmaya izin vermeme), hayali aydınlatma (örneğin, diğer kişiyi “deli” olarak adlandırmak veya diğer kişiyle ilgili bir şeylerin yanlış olduğunu öne sürmek) ve diğerleri.

Özünde, tüm savunma davranışlarının ortak noktası şudur: diğer kişiye, söylediklerinin yanlış veya bir sorun olduğu mesajını göndermek. Dahası, mesaj, kişinin onlara hitap ettiği veya ilk etapta onları bir şeyden sorumlu tutmaya çalıştığı için “çizgi dışı” (otoriter ceza dili) olduğudur. Verilen mesaj, bu tür bir yüzleşmenin -ne kadar adil veya uygun olursa olsun- kabul edilemez olduğu ve buna izin verilmeyeceği yönündedir.

Kolayca savunmaya geçen bireyin kısa bir kişilik profili

Savunmacı bireylerin genellikle kontrol ve güç sorunları vardır ve kendileriyle yüzleşen veya onlardan sorumlu tutan herkesi bir tehdit olarak algılarlar. Genel olarak duygulardan ve kendi duygularını yönetmekten rahatsızdırlar. Savunmacı bireyler, duygusal sorunları yetişkinlerden beklendiği gibi işbirlikçi bir şekilde “çözmekten” hoşlanmazlar. Olayları dengeli bir şekilde düşünmek için duraklamadan, duygusal tepkilerinde son derece dürtüsel ve hızlı olabilirler. Son olarak, başkalarıyla çok fazla duygusal yakınlıktan kaçınma eğilimindedirler.

Bir kişi hızlı, yoğun ve savunmacı bir şekilde tepki verdiğinde beyinde ne olur?

Bir kişi aşırı derecede savunmacı hale geldiğinde, beynindeki limbik sistem – duyguların işlenmesiyle ilgili olan – aktive olur. Akıl sağlığı klinisyenleri bu tepkiyi ilkel olarak nitelendirir, başka bir tanımla hayvansaldır. İnsanlar, özellikle şaşırtıcı derecede karmaşık beyinlere ve serebral kortekse sahiptir. İnsanlar, onları diğer memelilerden ayıran her türlü zihinsel faaliyette bulunma kapasitesine sahiptir, ancak özünde, insanların kendilerini korumak için yerleşik otomatik hayatta kalma sistemlerine sahip, hala yaşayan, nefes alan organizmalar olduğunu hatırlamak önemlidir.

Başka bir deyişle, hiç kimse bir timsahtan bir balıkçıyı paramparça ettiği için “kötü” olarak bahsetmez. Çünkü bir timsahın beyninin bir insanın beyninden yapısal olarak farklı olduğunu anlıyoruz. Bir insanın kendini koruma biçimi farklı görünse de – örneğin savunmaya geçme biçiminde – savunma tepkisi tıpkı bir timsahınki kadar ilkel, hızlı ve evet, beyin temellidir. İnsanlar için, tartışırken veya kavga ederken beynimizde olup bitenlerin, büyük ölçüde ne söylediğimizi veya ne yaptığımızı belirlediğini anlamaları önemlidir.

Savunma yapan kişinin neden savunmaya geçtiğinin kısa versiyonu

Sorumluluktan kaçınmanın ve diğer kişinin geri adım atmasını sağlamanın bir yolu olarak savunmaya geçer.

Savunmacı kişinin neden savunmaya geçtiğinin derinlemesine versiyonu

Duygusal olarak iyi gelişmiş yetişkinler, her türden başarılı ilişkinin, diğer kişinin bakış açısını dinlemeyi ve bazen hüsrana uğrayan tarafın duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için davranış değiştirmeyi içeren karşılıklı saygı gerektirdiğini anlarlar. Birisi hızlı ve haksız bir şekilde savunmaya geçtiğinde, o kişi net ve yoğun bir mesaj gönderir: “Geri çekil; yanılıyorsun.”

O anda, hüsrana uğrayan taraf, sanki birdenbire bir rakip veya düşman olarak atılmış gibi, ikisinin müttefik olarak sahip olduğu tarihi tamamen reddederek, genellikle sersemlemiş ve kafası karışmış hissediyor. Bu durumda, insanlar genellikle “Bekle, benim! Unutma? Beni tanımıyormuş gibi ya da daha kötüsü benden nefret ediyormuşsun gibi tepki veriyorsun.” biçiminde yanıtlar verir. Savunmacının hızla ve haksız yere savunmaya geçtiği anlarda, egolarını korumanın bir yolu olarak, yıllarca süren psikolojik savunma mekanizmaları devreye girer.

Birisi size karşı savunmaya geçtiğinde durumu yönetmenin basit yolları

İlk olarak, yapılmaması gerekenler: “Savunmaya başlıyorsun” demeyin. Aslında, kelimeyi herhangi bir bağlamda söyleme çünkü kelimeden sadece bahsetmek durumu daha da sorunlu hale getirecektir. Savunmacı kişi, savunmanın bir kişilik eksikliği olduğunu bilir çünkü bu şikayeti sizden öncede birçok kişiden duymuştur.

Şu basit adımları izleyin: Savunma tepkisini fark ettiğiniz anda birkaç saniye veya daha fazla duraklayın; dikkatinizi dağıtmak ve kendi potansiyel limbik reaksiyonunuzun potansiyelini azaltmak için yakın çevrenizdeki bir şeye, herhangi bir şeye bakın; Yavaşça sohbetten uzaklaşmayı düşünün ve sakince “Düşüncelerimi bir araya getirmem için bana bir dakika verir misin” deyin, daha sonra tepkinin gerçekten sorunlu bir işaret olup olmadığını doğrulamak için durumu yanınızda bulunan güvenilir arkadaşınızla konuşun ve son olarak kendinize bunun bir sorun olup olmadığını sorun.

Ana mesajı alın

Birçok insan profesyonel veya kişisel ilişkilerde sorunlar yaşar, ancak bazı ilişkiler inkar edilemez şekilde diğerlerinden daha sağlıksızdır. Arada bir kişi savunmaya geçiyorsa, bu kabul edebileceğiniz bir şey olabilir; Bir kişi, onunla yaşadığınız hayal kırıklıklarını gidermenize gerçekten izin vermiyorsa, bunu kabul edemeyebilirsiniz.

Bazı kişiler arası problemler o kadar şiddetli ve sinir bozucudur ki, uzun vadede, kendini geçersiz ve hüsrana uğramış hisseden kişi, kendi zihinsel durumunu korumak için gerekli olan şeyin bu ilişkiyi bırakmaya – yeni bir ilişki bulmaya ya da belirli bir kişisel ilişkiyi bitirmeye – karar vermesine neden olur.  Bu durum Sağlıklıdır.

Savunmacı tepkilerle mücadele edenler, lisanslı bir terapistle böyle bir sorunu çözmenin, alınan herhangi bir kararın sağlıklı olduğundan emin olmanın en etkili yollarından biri olduğunu unutmamalıdır.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.