İlişki sıkıntısını yenmenin yolları

9 mins read
İlişki sıkıntısını yenmenin yolları

İlişki sıkıntısını yenmenin yolları

İlişki sıkıntısını yenmenin yolları

-İlişkilerde stresin birçok nedeni vardır, ancak genellikle karşılıklı yenilik ve uyarılmadan mahrumdurlar.
-İlişkilerde sıradanlık kaçınılmaz olsa da, çiftler bunu ilişkiyi geliştirmek için bir fırsat olarak görmelidir.
-Çiftlerin can sıkıntısının üstesinden gelme stratejileri arasında yeni aktiviteler denemek, arkadaşlarla dışarı çıkmak ve biraz yalnız zaman geçirmek yer alır.

Başlangıçta ilişkiler kolaydır; en azından öyle olmalıdır. Başlangıç ​​aşamalarında partnerinizle ilgili her şey yeni ve heyecan verici. Söylediği her şey sevimli. Hikayeleri büyüleyici, şakaları komik. Birlikte geçirdiğiniz zaman eğlenceli ve keyifli, çünkü onunla birliktesiniz.

Ne yazık ki, her zaman bu kadar basit değildir ve bu duygular sonsuza kadar sürmez. Hayat olur. İş, yükümlülükler ve çocuklar araya giriyor. Her şey ilişkinizde yıpranmaya başlar. Aylar ve yıllar geçtikçe, ilişki heyecanı aşınır. Büyü kaybolmuş gibidir. Sadece bir girdaba takılıp kalmıyorsunuz, aynı zamanda nasıl çıkacağınızı da bilmiyorsunuz. O zaman; sen sıkıldın.

Can sıkıntısı bir sinyaldir

Can sıkıntısı göz ardı edilmemelidir. Aslında, boylamsal araştırmalar, çiftlerin ilişkilerinde daha fazla can sıkıntısı bildirdiklerinde, dokuz yıl sonra da daha az ilişki doyumu bildirdiklerini göstermektedir (Tsapelas ve diğerleri, 2009). Can sıkıntısı, ilişkinizdeki bir şeyin dikkatinizi çekmesi gereken kırmızı bir bayraktır.

İlişki Can sıkıntısına ne sebep olur?

İlk adım, sorunun kaynağını belirlemektir. Araştırmacılar flört eden ve evli çiftlere ilişkilerinde ne tür durumların can sıkıntısına yol açtığını sorduğunda, çeşitli nedenler vermişlerdir (Harasymchuk ve Fehr, 2010). Pek çok özel sebep olmasına rağmen (örneğin, partneri görmemek veya aynı şeyleri yapmamak), araştırmacılar iki ana tema belirlediler: yenilik eksikliği ve uyarılma eksikliği. Daha da önemlisi, can sıkıntısının ilk 10 nedenini de belirlediler. Bu yararlıdır çünkü ortak nedenlere aşina olmak can sıkıntısının erken uyarı işaretlerini tanımanıza, bu durumlardan kaçınmanıza ve ilişkinizi heyecanlı tutmanıza yardımcı olabilir.

Can sıkıntısı Doğaldır

Tabii ki, can sıkıntısından tamamen kaçınmak imkansız olabilir. Sıkıldıysanız, kendinize veya ilişkinize fazla yüklenmeyin. Zira can sıkıntısı doğaldır. İnsan olarak karşılaştığımız durumlara uyum sağlamak için evrimleştik. Herhangi bir deneyimde erken hissettiğimiz heyecan zamanla dağılır. alışırız. İlişki ortağımız hakkında daha çok şey öğrendikçe, yeni şeyler öğrenmek için daha az fırsat oluyor. Rutinlere düştükçe, daha az heyecan var.

Bu, can sıkıntısının dikkat etmemiz ve ele almamız gereken bir şey olmadığı anlamına gelmez. İnsanlar olarak yenilik ve çeşitliliğe doğuştan ihtiyacımız var (Bagheri & Milyavskaya, 2020). Esasen, kablolu. Yeni ve heyecan verici deneyimlerden yoksun olduğumuzda, tamamlanmamış hissederiz. Yapabileceğimiz şey “emeği kucaklamak”. Bu, bizi daha iyi bir yola sokan pivot noktaları olarak olumsuz deneyimleri kullanan Budist-askeri melez bir felsefedir. Can sıkıntısını, sizi bir değişiklik yapmaya motive eden kendi “ilişkiyi kontrol et” uyarı ışığınız olarak düşünün (Bench & Lench, 2013).

Can sıkıntısı yenmek

Çiftler can sıkıntısının kötü olduğunu ve ilişkiye daha fazla dikkat etmek için kesin bir işaret olduğunu anlarlar. Ama nasıl? Flört eden ve evli çiftler can sıkıntısını yenmek için en iyi stratejilerini verirken, aktiviteler partnerle konuşmak, yeni şeyler denemek ve arkadaşlarla dışarı çıkmak gibi ilişkiyi güçlendirmek için tasarlanmış aktif stratejilere odaklandı. Evli çiftlerin egzersiz yapmak, kariyerlerine odaklanmak ve yalnız zaman geçirmek gibi şeyler yaparak kendilerine daha fazla odaklanma olasılıkları daha yüksekti.

Daha İyi Can Sıkıntısı Çözümü: Aşinalık ve Yenilik

Aslında, can sıkıntısını gidermeye çalışırken, ilişkiyi güçlendirmek için iki sağduyu stratejisi vardır: İşe yaradığını bildiğiniz şeye bağlı kalın veya tamamen farklı bir şey deneyin. Can sıkıntısıyla savaşmanın en iyi yolunu bilmek açık değildir, bu nedenle araştırmacılar katılımcıların ne yapacağını görmek istedi (Harasymchuk ve diğerleri, 2017). Güvenli seçim, sizin ve eşinizin ilişkide daha güvende hissetmenize yardımcı olacağını bildiğiniz tanıdık bir şey yapmaktır. Diğer seçenek biraz daha riskli. Yeni bir şey dene. İlginç olabilir veya garip, korkunç ve geri tepebilir. Sıkılmış katılımcılar bu seçeneğe sahip olduklarında, güvenli oynamadılar. Yenilik için gittiler. Kendilerini geliştirmeyi amaçlayan faaliyetleri seçtiler. Bu gerçekten akıllıca bir seçim çünkü bu aktiviteler de ilişkiye yardımcı oldu.

Beklenmedik olanı yapın

İlişkiler kolay değil. Can sıkıntısı, hemen hemen her ilişkinin bir noktada sahip olduğu bir deneyimdir. Anahtar, can sıkıntısının ne olduğunu anlamaktır: bir uyarı işareti. Yeni bir şey yaparak partnerinizle bağlantınızı yeniden canlandırmak için bunu bir fırsat olarak kullanın. İçeride kalmak yerine dışarı çıkın. Her zamanki gibi yapmak yerine beklenmedik olanı yapın. Yeni bir şey yaparak ilişkinizi canlandıracak ve ilk etapta sizi bağlayan sihri yeniden keşfedeceksiniz.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.