sputniknews: ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile ‘Önemli’ İşlem İçin Türkiye’ye Yaptırım Açıklaması

4 mins read
ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile 'Önemli' İşlem İçin Türkiye'ye Yaptırım açıklaması

sputniknews: ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile ‘Önemli’ İşlem İçin Türkiye’ye Yaptırım Açıklaması

Members of a Turkish political party hold national flags during a protest near the U.S. embassy in Ankara, Turkey, Tuesday, Oct. 8, 2019. Turkey's vice president Fuat Oktay says his country won't bow to threats in an apparent response to U.S. President Donald Trump's warning to Ankara about the scope of its planned military incursion into Syria.

Türkiye ile Rusya arasında savunma ve istihbarat Alanında İşbirliği, ABD tarafından hiçbir zaman coşkuyla karşılanmadı. Özellikle Türkiye, Rus yapımı s-400 hava savunma füze sistemlerini satın almaya başladığında, Washington Ankara’ya yaptırım uygulama tehdidine başladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), şefi İsmail Demir de dahil olmak üzere içinde çalışan dört üst düzey yetkiliyle birlikte, ABD’nin yaptırımlar Yasası (CAATSA) aracılığıyla Amerika’nın düşmanlarına karşı koyması kapsamında ABD tarafından yaptırımlara tabi tutulacağını söyledi.

ABD, Türkiye’nin SSB’SİNİ ve dört üst düzey yetkiliyi Rus savunma ve istihbarat sektörüyle “bağlar” için yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı bildirisine göre, resmi bir belge Salı günü yayınlanacak.

“Dışişleri Bakanı [Antony Blinken] var… SSB ve Ssb Başkanı İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Ssb hava savunma ve Uzay Dairesi Başkanı Serhat Gencoğlu ve SSB bölgesel hava savunma sistemleri Müdürlüğü Program Müdürü Mustafa Alper Deniz’e uygulanacak bazı yaptırımlar seçildi ” dedi.

Blinken, SSB’NİN “Rusya Federasyonu hükümetinin savunma veya istihbarat sektörlerinin bir parçası olan veya adına faaliyet gösteren bir kişiyle bilerek önemli bir işlem yaptığını” iddia etti.”

Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı, ülkenin Savunma Sanayii ve askeri teknoloji tedarikini yönetmeyi amaçlayan hükümet tarafından kurulan bir sivil kurumdur.

ABD, Türkiye ile Rusya arasındaki savunma ve istihbarat işbirliğini hiç hoş karşılamadı. Özellikle, Ankara’nın Rus yapımı s-400 hava savunma füze sistemlerini satın alma hareketi Washington’dan eleştirilere yol açtı ve ABD bu kararla ilgili olarak Türkiye’ye yaptırım uygulamakla tehdit etti.

ABD yaptırım tehdidiyle karşı karşıya kalsa da, Ankara s-400 füze savunma sistemlerini terk etmeye direndi ve ikinci bir hava savunma silahı partisi için Moskova ile görüşmeye devam etti. Rus Devlet silah ihracatçısı, Türkiye’nin Washington’un baskısına boyun eğmeyeceğine olan inancını dile getirdi.

link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.