Yaşar Yakış: Erdoğan’ın gözü bir sonraki Türkiye seçiminde

8 mins read
Erdoğan: "Yerli aşımızı,

Yaşar Yakış: Erdoğan’ın gözü bir sonraki Türkiye seçiminde

Yaşar Yakış: Erdoğan’ın gözü bir sonraki Türkiye seçiminde

Author
Yaşar Yakış

Türk hükümeti, 2023’te yapılacak genel seçimler öncesinde desteğini artırmak için çeşitli girişimlerde bulundu.

Bir girişim, Türkiye’nin geçen hafta Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinden çekilmesiydi. Bu adım, sözleşmenin çok ileri gittiğine inanan Türk seçmeninin muhafazakar kesimlerini tatmin etmeyi amaçlıyor. Bu geri çekilme, muhafazakar seçmenlerden bazı ek oylar getirebilir, ancak aynı zamanda iktidar partisinde kadına yönelik şiddetle mücadeleden yana olan birçok kişiyi geri çevirebilir.

Alışılmadık bir hareketle, çekilmeyi ilan eden cumhurbaşkanlığı kararnamesi gece yarısından sonra yayınlandı. Bu, aynı gece çıkarılan başka bir kararnamenin neden olması beklenen tepkiyi hafifletmiş olabilir. Bu ikinci karar, merkez bankası başkanı Naci Agbal’ın görevinden alınmasıydı. Bunun Türk lirasının değerinde ani bir düşüşe neden olması beklendiğinden, hükümet kamuoyunun dikkatini ondan uzaklaştırmak istedi. Hükümet ayrıca borsa ertesi Pazartesi sabahı yeniden açıldığında durumun istikrara kavuşacağını da bekliyordu.

Agbal bu göreve sadece dört ay önce atandı. Görevden alınmasından birkaç gün önce merkez bankası faiz oranlarını yüzde 17,8’den yüzde 19,8’e çıkarmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ısrarla yüksek faiz oranlarının bir ekonomide enflasyonun temel nedeni olduğunu iddia ediyor. Bu nedenle faiz oranlarının artırılmasından yana olan ekonomik karar alıcıları cezalandırdı.

Agbal’ın halefi Şahap Kavcıoğlu, Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) üyesi ve cumhurbaşkanının faiz oranları ile enflasyon arasındaki korelasyon teorisinin güçlü bir destekçisi. Son genel seçimde seçimi kazanamadı ama Erdoğan onu ön planda tutmak istiyor. Merkez bankası müdürlüğüne atanır atanmaz doktora tezinin metnine internet üzerinden erişim engellendi. Analistler, bunun, halkın yeni valinin intihal suçu işleyip işlemediğini görebilmesinden kaynaklandığı yorumunu yaptı.

Üçüncü hamle, Türkiye’nin en büyük ikinci muhalefet partisi olan Kürt yanlısı Halkların Demokrasi Partisi’nin (HDP) kapatılması için Türkiye’nin Yüksek İdare Mahkemesi’nin başlattığı yasal bir prosedürdü. Eşbaşkanlarından Selahattin Demirtaş dört yılı aşkın süredir cezaevinde. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Aralık ayında, Türkiye Anayasa Mahkemesi tarafından Demirtaş’a verilen hapis cezasını kaldırmış ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuş, ancak Türk hükümeti, eski yargılama yetkisini resmen tanımasına rağmen bu karara uymamıştır. .

Kürt yanlısı HDP destekçilerinin iktidar partisine oy vermeleri beklenmediğinden, ya yeni bir parti kuracaklar ya da oyları diğer çeşitli muhalefet partileri arasında dağıtılacak. HDP’nin dağılması AKP’nin oylarına katkı sağlamayacak. Dahası, iktidardaki AKP’nin atası partileri defalarca feshedildi ve yeniden kuruldu, bu yüzden hükümet bir siyasi partiyi kapatmanın çözüm olmadığını bilmeli. Geçmişte AKP’nin çok sert eleştirdiği bir uygulama da ama siyaset etiği ne yazık ki böyle bir unutkanlığa izin veriyor.

Dördüncü girişim, hükümetin HDP’li milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun meclis üyeliğini geri almasıydı. Bu, Twitter’da bir mesajı retweetlemenin dayanıksız nedeni içindi. Parlamento binasını terk etmekte direndi, ancak sabah namazı için abdest alırken gün doğmadan parlamento ofisinde tutuklandı.

Beşinci adım, hükümet tarafından bir insan hakları eylem planının ifşa edilmesiydi. Plan, seçmenlerin kalbini kazanmaya yönelik bazı iyileştirmeler içeriyor, ancak ülkede o kadar çok insan hakları ihlali var ki, halk bu girişimi sadece vitrin dekorasyonu olarak görüyor. Yerel mahkemeler, anayasa mahkemesinin kararlarını dikkate almamaktadır ve hükümet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin temyiz kararlarını uygulama yükümlülüğüne ilişkin herhangi bir işlem yapmamaktadır.

Altıncısı, geçtiğimiz hafta iki yılda bir düzenlenen kongrede Erdoğan’ın parti organlarını şekillendirirken gösterdiği özen oldu. Yeni seçilen bu ekip muhtemelen 2023 seçimlerinde partiden sorumlu olacak. Erdoğan, seçmenlerin her kesiminin kendi aşiretinden bir temsilci bulacağı parti içinde dengeli bir yapı oluşturmaya özel önem verdi; ister etnik, mezhepsel, ideolojik, sosyal sınıf veya partinin hoşnutsuz üyeleri olsun. Her potansiyel AKP seçmeninin desteğini almak istiyor.

Erdoğan’ın aldığı önlemler, 2023 genel seçimine hazırlıkta uzun vadeli bir stratejinin parçası, hatta sürpriz bir erken seçim için hazırlık olabilir.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386