İçedönükler İçin Hayatı Zorlaştıran Hafıza Problemi

15 mins read
İçedönükler İçin Hayatı Zorlaştıran Hafıza Problemi

İçedönükler İçin Hayatı Zorlaştıran Hafıza Problemi

İçedönükler İçin Hayatı Zorlaştıran Hafıza Problemi

  • Kimin, kime ne dediğini hatırlamak, sosyal ilişkiler kurmanın ve sürdürmenin önemli ama çoğu zaman göz ardı edilen bir parçasıdır.
  • Yeni bir araştırmaya göre, halihazırda sosyal bir dezavantajda hisseden içe dönükler, sosyal hafıza ile dışa dönüklerden daha fazla mücadele ediyor gibi görünüyor.
  • Dışadönüklük genel olarak daha iyi hafıza ile ilişkilendirilmiş olsa da, çalışma, dışa dönük beynin hafıza depolama için sosyal bilgiyi ayrıcalıklı hale getirebileceğini öne sürüyor.
  • İçedönükler, kasıtlı olarak sosyal etkileşimlere daha fazla dikkat ederek sosyal hafızalarını güçlendirebilirler.

 

Sosyal hafızanızı kullanırken yetersiz kalmanız sinir bozucu ve muhtemelen ilişkilere zarar vericidir. Belki bir arkadaşınız size COVID-19 aşılarının şu anda nerede bulunduğunu söylemiştir. Kaydolup kaydolamayacağınızı görmek için en yakın çevrimiçi kaynağa olabildiğince çabuk koşarsınız. Bu, beklediğinizden çok daha uzun sürdü ve tamamladığınızda, bu arkadaşınıza teşekkür etmeyi unuttunuz. Aslında, bir gün sonra, sağlığınız için bu kadar önemli olan bu hayati bilgiyi size kimin verdiğini bile hatırlayamazsınız. Şimdi, bu sosyal nezaketi yapmayı ihmal ettiğiniz için muhtemelen oldukça rahatsız olan bu arkadaşınıza teşekkür etmediniz.

Ayrıca kendi bilgi parçanızı kiminle paylaştığınızı unutmak da potansiyel olarak gariptir. Bir akraba, küçük bir aile toplantısında servis ettiğiniz o lezzetli biberin tarifini istiyor. Bu, birkaç yıl önce aldığınız bir reçetedir (elbette kimden hatırlayamazsınız!) Ve bunu gerçekten paylaştığınızı düşünseniz bile, hiç yapmadığınız ortaya çıktı. Yakınınız, tutmadığınız bir söz verdiğiniz için haklı olarak size çok kızabilir.

Hafıza ve Kişilik Bağlantılı mı?

Bu bellek kayıpları ne kadar yaygın olursa olsun, onlardan kaçınmayı başarmış olabilirsiniz. Görünüşe göre buradaki oyunda hafıza yeteneği değil, kişilik olabilir. Mohamad El Haj ve Nantes Université Université d`Angers’daki meslektaşlarına (2021) göre, her biri içe dönüklük / dışa dönüklük ile ilgili olabilecek iki ayrı sosyal bellek türü var. Onların da belirttikleri gibi, “başarılı iletişim, diğer faktörlerin yanı sıra, hatırlama yeteneğimize bağlıdır: (1) hangi meslektaş, arkadaş veya aile üyesinin bize belirli bir bilgi parçasından bahsettiği (yani, kaynak hafıza); ve (2) bu bilgileri paylaştığımız kişiler (yani hedef hafıza) ”(s. 1).

Fransız yazarların öne sürdüğü gibi, hafızanın bu iki yönü dışadönüklerde içe dönüklerden daha iyi olmalıdır. Bu tahmini destekleyen araştırmalar onlarca yıl öncesine dayanıyor ve araştırmalar dışadönüklerin genel olarak laboratuvarda rastgele sözcüklerin bir listesini hatırlamak gibi bellek görevlerinde daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Ayrıca çiftleri hatırlamaları istendiğinde daha yüksek puanlar alıyorlar. ilgili kelimelerin veya çağrışımsal bellek olarak bilinenlerin. Hatta dışadönükler, gelecekteki bir görevi yerine getirmeyi veya bir toplantıya veya randevuya gitmeyi hatırlamanız gereken olası bellek testlerinde içe dönüklerden bile daha iyi performans gösterirler. Ya örneğin, çok önemli COVID-19 aşısı için planlandığınız zamanı unuttuysanız?

Düşünceli olma ve iç yaşamlarını düşünme eğilimleri nedeniyle, içedönüklerin aslında üstün bir hafızaya sahip olacağını düşünebilirsiniz. Sonuçta, çevrelerinde olup bitenlere o kadar odaklanmazlar ve bu nedenle, gelen bilgiler daha sonra hatırlanmak üzere daha iyi kodlanmalıdır. Ancak, El Haj ve diğerleri tarafından atıfta bulunulan çalışmalara göre aslında bunun tam tersi bir durumdur. Dışadönükler, “sosyal etkileşimlerini izleme eğilimindedirler” (s. 2) diyorlar. İçedönükler aslında başkalarıyla olan etkileşimlerine daha az dikkat edebilirler, çünkü bu etkileşimlerde değiş tokuş edilen bilgilere pek alışık değillerdir.

Nantes araştırma ekibi, tahmin ettikleri gibi, hem kaynak hem de hedef hafızayı ölçmek için özel olarak tasarlanmış görevlerde daha düşük performans gösterip göstermeyeceğini bulmak için bu fikirleri laboratuvara taşıdı. Örneklem, ortalama 22 yaşında 52 öğrenciden (27 kadın ve 25 erkek) oluşmaktadır. Deneysel duruma girmeden önce, araştırmacılar katılımcılardan 20 saniyelik araya giren bir oyalama görevinden sonra 16 kelimelik bir listeyi hatırlamalarını istedi. Bu genç yetişkin grubun ortalaması, kısa süreli hafızalarının oldukça akut olduğunu düşündüren 12 kelimeydi.

Deneysel görev, katılımcılara 48 Fransız atasözü seti (örneğin, “Kalem kılıçtan daha güçlüdür”) ve 48 ünlü yüzünü sunmaktan ibaretti. Bu eşleşmelerin 24’ünde araştırmacılar, ünlülerin onlara atasözü anlattığını hayal etmeleri talimatı verildikten sonra öğrencilerin hatırlayabilecekleri atasözü yüz çiftlerinin sayısını sayarak kaynak hafızayı ölçtüler. Hedef hafıza görevi, katılımcılardan tabloların tersine çevrildiğini ve şöhrete atasözü anlattıklarını hayal etmelerini istemeyi içeriyordu. Bu iki görev arasında katılımcılar, 3 basamaklı sayı dizilerini bir dakika boyunca yüksek sesle okudukları “damağı” hafızasını temizlemek için bir enterpolasyon görevi tamamladılar.

İçedönüklüğü / dışadönüklüğü ölçmek için Fransız araştırma ekibi, kendi kişiliklerini 1’den 5’e kadar bir ölçek kullanarak aşağıdaki niteliklere göre derecelendirmelerini isteyen kısa bir anket uyguladı. Yüksek puanlar, bu ölçekte yüksek dışadönüklüğü yansıtıyordu:

  1. Konuşkan
  2. Ayrılmış (tersine çevrilmiş)
  3. Enerji dolu
  4. Çok fazla coşku uyandırır
  5. Sessiz (ters)
  6. İddialı bir kişiliğe sahip
  7. Bazen utangaç (tersine çevrilmiş)
  8. Giden, girişken

Çalışma katılımcıları arasında, bu ölçekte ortalama 3,15 (madde başına) idi ve çoğu insan 1,9 ile 4,5 arasında puan aldı. Kendi içe dönüklüğünüz / dışa dönüklüğünüzün kabaca bir tahminini sağlayan bu ölçekte nerede durduğunuzu görebilirsiniz.

Neden Bellek Görevlerinde Extraverts
Şimdi bulgulara dönersek, yazarlar, genel olarak, katılımcıların hedef bellekten daha zayıf kaynağa sahip olduğunu bildirdi. Bu kısmen, bellek araştırmalarında iyi bilinen “kendi kendini oluşturma etkisi” ile açıklanabilir. Başka bir deyişle, söylediğin bir şeyi, başka birinin sana söylediği bir şeyi hatırladığından daha iyi hatırlayacaksın.

Kişilik-bellek hipotezi testinde, bulgular ayrıca içedönüklerin her iki tür ünlü atasözü görevinde de dışadönüklere göre daha düşük puanlar aldığını açıkça gösterdi. Yazarlar ilginç bir şekilde, dışadönüklükte yüksek olanlar için bellek görevinde daha mükemmel puanlar olduğunu ve düşük dışadönüklük puanlarına sahip olanlar (yani içe dönükler) için daha çok düşük puanlar olduğunu gösteren veri grafiklerini sağladılar.

Yazarların belirttiği gibi, bulguları “sosyal bilgilerin ayrıcalıklı işlenmesi” fikrini desteklese de, bu, içe dönüklerin antisosyal olduğu anlamına gelmez. Bunun yerine, bulgular, içe dönüklükte yüksek kişilerin daha az sosyal etkileşime sahip olduğunu (ve dolayısıyla daha az pratik yaptığını) ve ayrıca “düşünmek ve konuşmak” için daha fazla zamana ihtiyaç duyabileceğini göstermektedir (s. 5).

İçedönükler Sosyal Hafızalarını Geliştirebilir mi?
Bu çalışmanın bilgileriyle donanmış durumda, sosyal bellekteki bu zayıflıklarla içe dönük biriyseniz ne yapabilirsiniz? İlk olarak, yazarlar tarafından geliştirilen deneysel görevi, sosyal hafızanızı geliştirmenize yardımcı olacak bir rehber olarak kullanmayı düşünün. Atasözü-ünlü görevine benzer şekilde kendi yüz bilgisi eşleşmeleri listelerinizi oluşturun. Her listeyi incelerken puanınızı yükseltip yükseltemeyeceğinizi görün.

İkincisi, sizinle kimin hangi bilgiyi paylaştığını hatırlayıp hatırlayamayacağınızı test etmek için (göz atmadan) kendi e-postalarınızı ve metin mesajlarınızı kullanabilirsiniz. Hedef hafızanızı test etmek için eski gönderilmiş mesajlarınıza bakın ve onları kime gönderdiğinize bakın. Örneğin, önceki 20 metin veya mesajın her denemesinde puanınızı koruyun.

Üçüncüsü, bilgi, söz veya sadece basit sohbet alışverişi yapılırken insanlarla etkileşimlerinize daha fazla dikkat edin. İç dünyanıza dönebilmek için bu etkileşimleri mümkün olan en kısa sürede bitirmeye çalışırsanız, almanız gereken materyali kodlamada başarısız olmanız muhtemeldir.

Özetlemek gerekirse, konu insanları içeren hafızanıza gelince, içe dönük olmak size bir meydan okuma sunabilir. Bu hayati beceriyi geliştirebileceğinizi kabul etmek, hayatınızdaki insanlarla etkileşimlerden daha fazla tatmin elde etmenin ilk adımıdır.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.