Mısır, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını reddediyor

4 mins read
Mısır, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını reddediyor

Mısır, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını reddediyor

Egypt denies resumption of diplomatic ties with Turkey

Mısır dışişleri bakanlığı, Türk hükümetinin Kahire ve Körfez ülkeleriyle bağların yeniden başladığını ve yeniden kurulduğu yönündeki iddialarını yalanladı.

İsmi açıklanmayan bir yetkiliye atıfta bulunan bazı Mısırlı ve Arap medya kuruluşları, “‘Diplomatik temasları sürdürmek’ gibi bir şey olmadığını” bildirdi.
Yetkili, iki ülke arasındaki diplomatik bağların diplomatik normlara uygun olarak maslahatgüzar düzeyinde olduğunu söyledi.

“İki ülke arasındaki ilişkilerin düzeyinin yükseltilmesi, ülkeler arasındaki ilişkileri egemenlik ilkesine ve Arap ulusal güvenliğinin gereklerine saygı temelinde düzenleyen yasal ve diplomatik çerçevelerin dikkate alınmasını gerektiriyor” diye devam etti.

“Mısır, kendisiyle normal ilişkiler kurması gereken herhangi bir ülkenin [Mısır] uluslararası hukuk kurallarına ve iyi komşuluk politikası ilkelerine uymasını ve bölge ülkelerinin içişlerine müdahale girişimlerini durdurmasını bekliyor.” Türkiye, ilişkileri kopardığı 2013 yılından bu yana ilk kez Mısır ile diplomatik temasa yeniden başladığını duyurdu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu daha önce Ankara ile Kahire arasında üst düzey diplomatik temasların yeniden başladığını iddia etmişti.

Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de Dışişleri Bakanlığı düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı ”dedi. Çavuşoğlu, devlet tarafından işletilen Anadolu Ajansı ile Cuma günü yaptığı röportajda. Çavuşoğlu, iki tarafın da ilişkilerin rahatlaması için ön koşul öne sürmediğini söyledi.

Hareket, her iki ülkenin istihbarat teşkilatları arasında aylarca süren görüşmelerin sonucudur.

Ankara Politika Merkezi Londra temsilcisi Selin Nasi, Arab News’e verdiği demeçte, “Mısır’ın Türkiye’den ilişkilerin normalleşmesi karşılığında Müslüman Kardeşler ile ilişkilerini yeniden ayarlamasını talep etmesi çok muhtemeldir” dedi.

Kahire ile Ankara arasındaki ilişkiler, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden alınmasının ardından Ağustos 2013’te bozuldu. Bu olayların ardından Müslüman Kardeşler’in birkaç üyesi Türkiye’ye kaçtı.

O zamandan beri Mısır ve Türkiye, özellikle Libya savaşı ve Doğu Akdeniz anlaşmazlığı sırasında, bölgesel çatışmalarda sık sık karşıt tarafları destekledi.
Oxford Üniversitesi’nden akademisyen ve analist Samuel Ramani, Çavuşoğlu’nun Mısır’a teklifinin iki ülke arasındaki ilişkilerin yenilenmesine yol açıp açmayacağını “söylemek için henüz çok erken” dedi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386