Sri Lanka burka’yı yasaklayacak, 1000’den fazla İslami okulu kapatacak

8 mins read
Sri Lanka burka'yı yasaklayacak, 1000'den fazla İslami okulu kapatacak

Sri Lanka burka’yı yasaklayacak, 1000’den fazla İslami okulu kapatacak

Sri Lanka burka'yı yasaklayacak, 1000'den fazla İslami okulu kapatacak

Kamu güvenliği Bakanı, kararın ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle alındığını söylüyor; aktivistler duyuruyu kınadılar.

Sri Lanka hükümeti burka giymeyi yasaklayacağını ve ülkenin azınlık Müslüman nüfusunu etkileyen eylemleri olan 1.000’den fazla İslami okulu kapatacağını açıkladı.

Ayrı bir gelişme de, hükümet Cumartesi günü dini “aşırılıkçılıkla” başa çıkmak için tartışmalı bir terörle mücadele yasasını kullandığını duyurdu ve şüphelileri “radikalleştirme” nedeniyle iki yıla kadar tutuklama yetkisi kullanacak.

Kamu Güvenliği Bakanı Sarath Weerasekera bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Cuma günü kabine onayı için tüm vücudu ve yüzü kaplayan ve bazı Müslüman kadınlar tarafından giyilen bir dış giysinin “ulusal güvenlik” gerekçesiyle yasaklanması için bir kağıt imzaladığını söyledi.

“İlk günlerimizde Müslüman kadınlar ve kızlar hiçbir zaman burka giymiyorlardı” Son zamanlarda ortaya çıkan dini aşırılığın bir işaretidir. Kesinlikle yasaklayacağız.” açıklamasında bulundu

Bakan, burkayı yasaklayan belgeleri imzaladığını, ancak bunların, hükümetin tasarılarını görebilmesi için üçte iki çoğunluğa sahip olduğu Bakanlar Kurulu ve Parlamento tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.

Weerasekera ayrıca, hükümetin ulusal eğitim politikasını ihlal ettiğini söylediği 1000’den fazla İslami okulu yasaklamayı planladığını söyledi.

“Kimse bir okul açıp çocuklara ne istersen öğretemez” dedi.

Hükümetin burka üzerindeki hamleleri ve okullar, geçen yıl COVID-19 kurbanlarının ölülerini gömen Müslümanların isteklerine karşı yakılmasını zorunlu kılan bir emri takip ediyor.

Bu yasak, ABD ve uluslararası hak gruplarından gelen eleştirilerin ardından bu yılın başlarında kaldırıldı.

Sri Lanka barış ve kadın hakları aktivisti Shreen Saroor, hamlelerin “Müslüman toplumun sürekli hedef alındığı bir zamanda” geldiğini söyledi.

Başkent Colombo’dan Saroor, “Sri Lanka’daki İslamofobik tepkinin bir parçası” dedi.

“Zorunlu ölü yakma politikası revize edildi ve şimdi Müslüman toplumu cezalandırmak için pek çok başka önlemi duyuyoruz,” diye ekledi ve ülkedeki Müslümanlara önceden danışılmadığını belirtti.

Koronavirüs salgını sırasında ülkede maske takmanın zorunlu hale getirildiğini aktaran Saroor, burkanın “çok siyasi bir intikam hamlesi gibi göründüğünü” söyledi.

Çoğunluk Budist ulusta burka giyilmesi, Paskalya Pazarında 250’den fazla kişiyi öldüren silahlı savaşçılar tarafından kiliselerin ve otellerin bombalanmasının ardından 2019’da geçici olarak yasaklandı.

Hareket, aktivistlerin “Müslüman kadınların dinlerini özgürce yaşama hakkını ihlal ettiğini” söyleyerek karışık bir tepki aldı.

Terörizmi Önleme Yasası
Bu arada, 2019’da cumhurbaşkanı seçilen Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, “aşırılıkçılık” konusunda bir baskı sözü verdikten sonra, “şiddet eylemlerine veya dini, ırksal veya toplumsal uyumsuzluğa veya aralarında kötü niyet veya düşmanlığa neden olduğundan şüphelenilen herhangi birinin tutuklanmasına izin veren düzenlemeleri yürürlüğe koydu. farklı topluluklar ”.

Cuma günü yürürlüğe giren kurallar, yerel ve uluslararası hak gruplarının Colombo’dan defalarca yürürlükten kaldırmasını istediği Terörizmi Önleme Yasası (PTA) kapsamında belirlendi.

“Herkes herhangi bir şey söylediği için tutuklanabilir,” diyen Saroor, PTA’yı “çok sorunlu” olarak nitelendirdi.

2019 seçimlerinde Rajapaksa tarafından mağlup edilen Sri Lanka’nın önceki hükümeti, bireysel özgürlükleri ciddi şekilde baltaladığını kabul ettikten sonra PTA’yı feshetme sözü vermiş, ancak bunu başaramamıştı.

Sinhalalı Budistlerin nüfusun yaklaşık yüzde 75’ini oluşturduğu Sri Lanka’daki 22 milyon insanın yaklaşık yüzde 9’unu Müslümanlar oluşturuyor.

Eski bir savunma bakanı olan Rajapaksa, 2009 yılında ada ulusunun 26 yıldır süren iç savaşını sona erdirmekle onu takdir eden Sinhala Budist çoğunluğu arasında son derece popüler.

Ancak eleştirmenler, savaş sırasında muhalif Tamil Kaplanlarını insan haklarına çok az saygı duyarak ezdiğini, adam kaçırmaya izin verdiğini ve yargısız infazlara rıza gösterdiğini söylüyorlar. Tüm iddiaları reddetti.

kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.