Yaşar Kemal Kimdir?

3 mins read
Yaşar Kemal Kimdir?

Yaşar Kemal Kimdir?

Yaşar Kemal Kimdir?

Yaşar Kemal, en çok hikayeleriyle tanınan Kürt kökenli Türk romancı. Orijinal adı Kemal Sadık Gogceli’dir.(6 Ekim 1923 doğumlu, Hemite [şimdi Gökçedam], Türkiye – 28 Şubat 2015’te öldü)  Köy yaşamı ve mülksüzler adına açık sözlü savunuculuğu adına yazılar, romanlar yazdı



Çocuklukta yaşanan bir aksilik Kemal’in tek gözünü kör etti ve beş yaşındayken babasının bir camide öldürüldüğünü gördü. İki yıl sonra ortaokulu bıraktı ve çeşitli garip işlerde çalıştı. 1950’de siyasi aktivizmi nedeniyle tutuklandı, ancak sonunda beraat etti. Kemal ertesi yıl İstanbul’a taşındı ve 1963 yılına kadar çeşitli görevlerde çalıştığı Cumhuriyet gazetesinde muhabir olarak işe alındı.

Bu süre zarfında bir roman, Teneke (1955; “Teneke Tava”) ve İnce Memed (1955; Memed, Şahinlerim) romanı yayınladı. Bir haydut ve halk kahramanı hakkında popüler bir hikaye olan ikincisi, 20’den fazla dile çevrildi ve 1984’te bir filme çevrildi. Kemal, başrolde Memed’in yer aldığı üç roman daha yazdı. 1962’de Türkiye İşçi Partisi’ne katıldı ve 1967’de Marksist ideolojiden haberdar olan haftalık bir siyasi dergi olan Ant’ı kurdu. 1971’de yeniden tutuklandı ve 1996’da bir mahkeme, Türk hükümetinin Kürt halkına yönelik baskısı hakkında kışkırtıcı ifadeler kullandığı iddiasıyla onu ertelenmiş hapis cezasına çarptırdı.

Kemal’in diğer romanları Dağin öte yüzü üçlemesi – Ortadirek (1960; Ovadan Rüzgar), Yer demir, gök bakır (1963; Demir Toprak, Bakır Gökyüzü) ve Ölmez otu (1968; Undying Grass) – Tanyeri horozları (2002; “The Cocks of Dawn”) gibi. Ayrıca bir röportaj koleksiyonu olan Peri bacaları (1957; “Peri Bacaları”) ve siyasi denemelerden oluşan Baldaki tuz (1974; “Baldaki Tuz”) gibi kurgusal olmayan ciltler de yayınladı. çocuk kitabı Filler sultanı ile kırmızı sakallı topal karınca (1977; “Fillerin Sultanı ve Kızıl Sakallı Topal Karınca”). 2007’de Kemal’in Teneke’nin opera uyarlaması Milano’da La Scala’da yapıldı.

-Britanica-

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.