Ankara, Türkiye’nin Başkenti

6 mins read
Ankara, Türkiye'nin Başkenti

Ankara, Türkiye’nin Başkenti

Eskiden Angora olarak bilinen Ankara, Türkiye’nin başkenti, ülkenin kuzeybatı kesiminde yer almaktadır. Karadeniz’in yaklaşık 125 mil (200 km) güneyinde, Hatip, İnce Su ve Çubek derelerinin birleştiği noktada yer alır. Pop. (2000) 3,203,362; (2013 tahmini) 4,417,522.

Ankara, Türkiye'nin Başkenti

Tarih

Kentin kuruluş tarihi belirsiz olsa da, arkeolojik kanıtlar en azından Taş Devri’nden beri yerleşime işaret ediyor ve bölgede MÖ 2. bin yılın sonunda gelişen bir Frig kasabası bulunuyordu. Büyük İskender, MÖ 333’te Ankara’yı fethetti ve MÖ 3. yüzyılda şehir, bir Galatia kabilesi olan Tectosages’in başkenti olarak hizmet etti (Ankara çevresindeki bölgenin eski adı). MÖ 25 yılında Ankara, Augustus tarafından Roma İmparatorluğu’na dahil edildi.

Ankara, Türkiye'nin Başkenti 1
Roma ve Augustus Tapınağı Harabeleri, Ankara

Bizans İmparatorluğu’nun bir şehri olan Ankara, hem Persler hem de Araplar tarafından saldırıya uğradı. Yaklaşık 1073 Ankara Selçuklu Türklerinin eline geçti, ancak Toulouse’dan Haçlı IV. Raymond IV onları 1101’de tekrar kovdu. Ancak Bizanslılar kontrollerini sürdüremediler ve Ankara, Selçuklular ile onların rakipleri arasında bir çekişme kemiği haline geldi. Türk sınır beyleri. 1143’ten sonra Selçuklu şehzadeleri şehri ele geçirmek için kendi aralarında savaştılar. Selçuklu imparatorluğunun kurulmasıyla Ankara geriledi.

Şehir 1354 yılında Osmanlı hanedanının ikinci padişahı Orhan (Orkhan) tarafından ele geçirildi ve 1360 yılında Osmanlı topraklarının bir parçası oldu. Timur (Timur) Anadolu seferinde Ankara kuşatıldı. 1403 yılında yeniden Osmanlı egemenliğine girmiş ve sonraki yüzyıllarda doğuya giden kervan yolu üzerindeki konumu nedeniyle ticari ve kent merkezi olarak önemini yeniden kazanmıştır.

Anıtkabir Ankara

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Türk milliyetçi lideri Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’yı hem Osmanlı padişahı hükümetine hem de işgalci Yunan kuvvetlerine karşı direniş hareketinin merkezi haline getirdi; 1919’da karargahını burada kurdu. Ankara, 1923’te Türkiye’nin başkenti ilan edildi.

Çağdaş Şehir

Günümüz kentinin mimarisi, onun çeşitli tarihini yansıtır. Roma döneminden kalma kalıntılar arasında bir hamam, Julian Sütunu ve Roma ve Augustus Tapınağı bulunmaktadır. Bizans kalıntıları arasında kale ve bir mezarlık bulunmaktadır. Tek minareli meydan Alâeddin Camii, surlarla çevrili kalenin yakınında yer alır ve Selçuklu döneminden kalmadır. Osmanlı binaları sayısızdır ve Hacı Bayram Camii (1427–28), Mahmud Paşa çarşısı ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne ev sahipliği yapmak üzere dönüştürülmüş 15. yüzyıldan kalma iki bina olan Kurşunlu Han’ı içerir. Modern şehir, devasa Atatürk Mozolesi kompleksini içerir.

Şehirdeki ana iş kolu devlettir, ancak Ankara aynı zamanda Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci en önemli sanayi şehridir. Şarap ve bira, un, şeker, makarna ürünleri, bisküvi, süt, çimento, terrazzo (mozaik kaplama), inşaat malzemeleri ve traktör üreten fabrikalar iyi kurulmuş durumdadır. Hizmet ve turizm endüstrisi hızla genişliyor.

Ankara, ticaret için önemli bir kavşak noktasıdır ve Türkiye’nin karayolu ağında önemli bir kavşak oluşturmaktadır. Şehir, Anadolu boyunca doğu-batı ana demiryolu hattı üzerinde yer almaktadır. Kuzeydoğudaki Esenboğa Havalimanı uluslararası hizmet veriyor.

Şehir, Ankara Üniversitesi (1946’da kuruldu), Hacettepe Üniversitesi (1967) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (1956) merkezidir. Devlet tiyatrosu ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gibi Milli Kütüphane de orada bulunmaktadır.

Anadolu tarihinin bir panoramasını sunan Ankara’nın birçok müzesi, yenilenmiş Osmanlı binalarında yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri Anadolu Medeniyetleri Müzesi (dünyaca ünlü Hitit koleksiyonuyla) ve Etnografya Müzesi (Türk tarihi, folkloru ve sanatıyla ilgili varlıkları ile). Anıtkabir, Atatürk’ün birçok kişisel eşyasının sergilendiği Atatürk Müzesi’ni içerir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386