İnsan 2.0 Yolda! Düşündüğümüzden Daha Hızlı Geliyor

8 mins read
İnsan 2.0 Yolda! Düşündüğümüzden Daha Hızlı Geliyor

İnsan 2.0 Yolda! Düşündüğümüzden Daha Hızlı Geliyor

İnsan 2.0 Yolda! Düşündüğümüzden Daha Hızlı Geliyor

Yazar, bilgisayar bilimcisi ve mucit Ray Kurzweil bir keresinde “Teknolojimiz, makinelerimiz insanlığımızın bir parçasıdır. Onları kendimizi genişletmek için yarattık ve insanoğlunun benzersizini.” demişti.Son birkaç yılda, teknolojimizle yavaş yavaş birleştiğimiz, gelişmiş zeka, güç ve farkındalık dahil olmak üzere güncellenmiş yeteneklerle trans insan olmaya başladığımız fikri etrafında önemli tartışmalar oldu.



Dünyanın farklı ülkelerinde  mühendisler, bilim insanları ve girişimciler, insan yükseltmeyi mümkün kılacak teknolojiler için araştırmalar yapıyor. Çoğu çalışma; insanların daha akıllı, daha hızlı, daha güçlü, daha çekici ve daha sert olma arzularını yerine getirmelerine yardımcı olmak için sürdürülüyor. Bunun sonucunda ise teorik olarak üst model bir insan ortaya çıkıyor: İnsan 2.0.

Google’ın transhümanist istekleri olduğu bir sır değil. Steven Levy, 2011 yılında In the Plex kitabında şirket hakkında cesur bir açıklama yaptı: “En başından beri, kurucuları Google’ı insanlığı güçlendirmede yapay zeka hayalini gerçekleştirmek için bir araç olarak gördü.” Doğal olarak, Google’ın Kurzweil’i 2012’de Mühendislik Direktörü olarak getirmesi mantıklı geliyor. Kurzweil, düşündürücü kitaplarla kültürel sohbeti insanın aşkınlığı fikrine doğru itiyor: The Age of Spiritual Machines and The Singularity Yakın: İnsanlar Biyolojiyi Aştığında.

İnsan Yükseltme Nedir?

İnsan yükseltmeyi; vücuda katkıda bulunan, insan üretkenliğini ve kabiliyetini artıran teknolojiler olarak tanımlayabiliriz. Bu fikir tarihsel olarak, seçilmiş bir yeteneği kimyasal maddeler ile geliştirerek veya tıbbi operasyonlar gerektiren implantlar kullanılarak başarılmıştır. Bir teknolojinin insanda yükseltme olarak kabul edilebilmesi için sürekli olarak insan deneyiminin bir parçası olması gerekmektedir. Bu yüzden; kalp pilleri, protezler, giyilebilir cihazlar, genetik modifikasyonlar vb. teknolojilerin tümü insan yükseltmenin bir basamağı olarak sayılabilir.

İnsan Yükseltme Türleri ve Örnekleri

İnsan Yeteneğini Kopyalamak

Yükseltmenin ilk seviyesi replikasyondur. Tipik insan yeteneklerini geri yükleyen veya kopyalayan insan güçlendirme çalışmaları bu kategoriye girer. Bu basamak basitçe, önceden var olan bir insan işlevini kopyalar ve bunu sahip olmayan birine aktarır.

Kopyalamak, insan yükseltme türlerinin en az heyecan verici olanı gibi görünse de birçok yönden en önemlisidir. Bu kategori; trajik bir hastalık veya kaza geçirmiş ya da günlük ihtiyaçların karşılanmasını zor hale getiren eksiklikler ile doğmuş kişilerin hayatlarının kolaylaşmasını sağlar.

  • Koklear İmplantlar: Koklear implantlar, duyu eksikliği yaşayan insanlar için işitme duyusunu geri kazandıran cihazlardır.
  • Protezler: Protezler başlı başına insan vücudunun bir parçasını kopyaladığı için insan yükseltmenin ilk kategorisine örnek verilebilir.
  • Biyolojik Baskı: 3 boyutlu baskı teknikleri kullanılarak; organlar, kemikler, deri vb. organik dokuların oluşturulması ve insanlarda kullanılması süreci de bu kategoride yer almaktadır

İnsan Yeteneğini Aşmak

İnsan yükseltmenin son seviyesi, insanların normal yeteneklerini aşmasına izin veren ve insan 2.0 oluşmasına en çok katkısı olacak seviyedir. Su altında nefes alma, uçma, kızılötesi ışığı gözlemleme gibi şeyleri bu kategoriye koyabiliriz. İnsan yeteneğini aşmak en heyecan verici aşama olsa da gelecekte en uzak olanıdır ve sayılı örneğe sahiptir.

Örnekler

  • Yapay Kan Hücresi: Su altında yaşayan memeliler üzerinde yapılan araştırmalar yapay kan hücresi oluşturmanın olasılığını doğurdu. Varsayım, yapay kan hücrelerinin oksijen depolamada daha iyi olacağı yönünde.
  • Nanobot: Nanobotlar, insan bağışıklık sisteminin mücadele ettiği belirli hastalıkları ve tehlikeli hücreleri belirlemek ve bunlara saldırmak gibi gibi görevler için geliştirilen nano ölçekli robotlardır.
  • Görünmezlik: Görünmez olmayı sağlayacak teknoloji henüz var olmasa da bilim insanları yakın olduğunu söylüyorlar. Üstelik, çeşitli araştırmacılar, belirli yüzeyleri ve nesneleri görünmez hale getirmenin yollarını buldular ve aynı tekniği insanlar üzerinde uygulamaya çalışıyorlar.

Bu tartışmalı başlıkları çevreleyen entelektüel kuşkular ne olursa olsun, gerçek şu ki, eğer trans hümanizme geleneksel olarak tanımlandığı şekilde bakarsak, insanlar bir süredir insanlığın güncellenmiş bir versiyonuna doğru zaten evrimleşiyorlar. Goertzel, “Bazı açılardan, zaten insan makine-hibritleri olarak çalışıyoruz. Modern dünyaya bir mağara adamı gelirse, kullandığımız çeşitli makinelerle ne kadar simbiyotik olduğumuza şaşırırdı. A noktasından B noktasına gitmek için arabalar ve sıcaklığımızı düzenlemek için klimalar kullanıyoruz. En azından Hong Kong’da elinde telefon tutmayan ve ona bakmayan birini asla görmezsiniz.” diyor…

 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386