ABD: Eski polis, Malcolm X cinayetinde NYPD ve FBI’ı suçladı

4 mins read
ABD: Eski polis, Malcolm X cinayetinde NYPD ve FBI'ı suçladı

ABD: Eski polis, Malcolm X cinayetinde NYPD ve FBI’ı suçladı

ABD: Eski polis, Malcolm X cinayetinde NYPD ve FBI'ı suçladı

Eski bir New York City polis memuru, ölümünden önce, NYPD ve FBI’ı 21 Şubat 1965’te sivil haklar lideri Malcolm X’in öldürülmesine karıştığını  açıkladı.



Eski gizli NYPD polisi Raymond Wood tarafından yazılan bir mektup, departmanının ve FBI’ın suikastın ayrıntılarını örttüğünü, sivil haklar hareketine sızmasının emredildiğini ve Malcolm X’in güvenlik ekibinin öldürülmeden kısa bir süre önce tutuklandığını iddia ediyor.

21 Şubat 1965’te 39 yaşındaki bakan ve sivil haklar aktivisti Malcolm X, New York’taki Harlem’in Audubon Balo Salonu’nda İslam Milleti üyesi olarak tanımlanan suikastçılar tarafından vurularak öldürüldü. Üç adam cinayetten hüküm giydi ve hapsedildi ve sonunda hepsi şartlı tahliye edildi.

“Geriye dönüp baktığımda içler acısı ve siyahi halkımın ilerlemesine zarar veren eylemlere katıldım. Cumartesi günü bir basın toplantısında Raymond’un mektubunu yüksek sesle okuyan bir akraba olan Reggie Wood, “New York Şehri Polis Departmanı adına eylemlerim baskı ve korku altında yapıldı” dedi.

Mektupta, Wood tarafından Şubat 1965’te gerçekleştirilen tutuklamaların, Malcolm X’in o gün konuştuğu Audubon Balo Salonu’nun girişinde güvenlik bulunmadığı anlamına geldiğini söylüyordu.

Reggie Wood’a göre Wood’un ne zaman öldüğü belli değil, ancak mektubun ölümünden sonrasına kadar kamuoyuna açıklanmasını istemedi ve Reggie Wood’a göre, iddialarıyla öne çıkması durumunda yetkililerin tepkisinden korktuğunu düşündüğünü söyledi.

“Korkunç trajedi”

Malcolm X’in üç kızından biri olan İlyasah Shabazz, yeni suçlamaların daha fazla soruşturma başlatması gerektiğini söyledi.

“Bu korkunç trajedinin ardındaki gerçeğe dair daha büyük bir kavrayış sağlayan herhangi bir kanıt derinlemesine araştırılmalıdır” dedi.

NYPD yaptığı açıklamada, Manhattan Bölge Savcısının birkaç ay önce bir inceleme başlattığını söyledi.

“NYPD, Bölge Savcılığına bu davayla ilgili tüm mevcut kayıtları sağlamıştır. Bakanlık, bu incelemeye herhangi bir şekilde yardımcı olmaya kararlıdır ”dedi.

FBI bir açıklama yapmadı.

Malcolm X’in üç kızı, Wood’un aile ve medeni haklar avukatı Ben Crump ile birlikte davanın derhal yeniden açılmasını istedi.

Crump; “Soru şu ki, nihayet onarıcı adaleti sağlamak için harekete geçecekler mi?”

Manhattan Bölge Savcılığı’nın iletişim müdürü bir açıklama yaptı: “Ofisimizin bu konudaki incelemesi aktif ve devam ediyor.”

Malcolm X cinayetinden üç İslam Milleti üyesi mahkum edildi ancak geçen yıl Manhattan DA, Masumiyet Projesi temsilcileriyle görüştükten sonra bu mahkumiyetleri gözden geçirilmeye başlandı.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.