Iraklı silahlı grup ‘Amerikan işgaline’ daha fazla saldırı sözü verdi

6 mins read
Iraklı silahlı grup 'Amerikan işgaline' daha fazla saldırı sözü verdi
Pazartesi günü geç saatlerde Kuzey Irak'ta Kürt bölgesel başkenti Erbil'i hedef alan roket saldırısının ardından güvenlik güçleri toplandı [Safin Hamed / AFP]

Iraklı silahlı grup ‘Amerikan işgaline’ daha fazla saldırı sözü verdi

Irak’ın Kürdistan bölgesindeki bir ABD hava üssünü hedef alan bir roket saldırısında, yabancı bir sivil müteahhidi öldü ve ABD liderliğindeki askeri koalisyona bir yıl içinde düzenlenen en etkili saldırıda Amerikalılar da dahil olmak üzere sekiz kişi yaralandı.

Iraklı silahlı grup 'Amerikan işgaline' daha fazla saldırı sözü verdi
Pazartesi günü geç saatlerde Kuzey Irak’ta Kürt bölgesel başkenti Erbil’i hedef alan roket saldırısının ardından güvenlik güçleri toplandı [Safin Hamed / AFP]
Yetkililer, isminin açıklanmaması kaydıyla, roketlerin Pazartesi günü geç saatlerde Erbil ana kentinin güneyinde, Kerkük sınırına yakın bir bölgeden fırlatıldığını ve ayrıca havaalanına yakın bazı yerleşim yerlerine düştü.

Baraj, geçen yıl meydana gelen bir dizi benzer olay sonrasında Yaklaşık iki aydır Ilk defa Batı’nın Irak’taki askeri veya diplomatik tesislerinin hedef alındığı bir dönemde gerçekleşti.

Erbil’e yapılan ender saldırı, kendisine Awliyaa al-Dam veya Guardians of Blood adını veren az bilinen bir Şii grubu tarafından iddia edildi.

Geçtiğimiz yıl bu türden yaklaşık bir düzine grup roket saldırıları iddiasıyla ortaya çıktı, ancak ABD ve Irak güvenlik yetkilileri, bunların Kataib Hizbullah ve Asaib Ehl al-Haq gibi önde gelen İran yanlısı grupların ön grupları olduklarını söylüyorlar.

Bir sivil toplum örgütü olan SITE Intelligence Group’a göre, “Amerikan işgali, başka niteliksel operasyonlar yürüteceğimize söz verdiğimiz Kürdistan’da bile, anavatanın hiçbir köşesindeki grevlerimizden güvende olmayacak” dedi. silahlı örgütlerin çevrimiçi faaliyetlerini izleyen.

ABD, Irak’ın yarı özerk Kürt bölgesinin başkenti Erbil’deki uluslararası havaalanı dışında gerçekleşen ana saldırıya öfkeyle tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Anthony Blinken yaptığı açıklamada, “Bugünün roket saldırısından öfkeliyiz,” dedi ve “sorumluları sorumlu tutma” sözü verdi.

“İlk raporlar, saldırıların bir sivil müteahhidi öldürdüğünü ve bir Amerikan servis üyesi ve birkaç Amerikalı müteahhit de dahil olmak üzere Koalisyonun birkaç üyesini yaraladığını gösteriyor” dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Barham Salih, saldırının “tehlikeli bir tırmanma ve suç teşkil eden bir terör eylemi” olduğunu tweetledi.

Özerk Kürt bölgesinin başbakanı Mesrur Barzani, saldırıyı “en sert şekilde” kınadı.

“Terör saldırısı”
Koalisyon sözcüsü Wayne Marotto, Erbil’deki koalisyon güçlerine “dolaylı ateş” in geldiğini söyledi. Havaalanına yerleştirilen güvenlik güçleri ve şehrin kenarlarında helikopterler duyulabiliyordu.

Marotto, öldürülen müteahhidin Iraklı olmadığını, ancak kurbanın uyruğu hakkında acil bilgi veremeyeceğini söyledi.

Irak ve Batılı güvenlik kaynakları AFP haber ajansına, IŞİD (IŞİD) ile savaşan uluslararası bir ittifakın bir parçası olarak yabancı birliklerin üslendiği yerin yakınında, şehrin havaalanı yönüne en az üç roket atıldığını söyledi.

Havaalanının kapatıldığı ve uçuşların güvenlik sorunları nedeniyle durdurulduğu bildirildi.

Irak, 2017’nin sonlarında IŞİD’e karşı zafer ilan ettiğinden bu yana, koalisyon, 2.500’ü Amerikalı olmak üzere toplam 3.500 askerin altına indirildi. Çoğu, Erbil havaalanındaki askeri komplekste yoğunlaşmış durumda.

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.