Birleşik Krallık’ta Müslümanlar camilerde aşı yaptırırken kendilerini rahat hissediyorlar

6 mins read
Birleşik Krallık'ta Müslümanlar camilerde aşı yaptırırken kendilerini rahat hissediyorlar
İnsanlara Oxford-AstraZeneca COVID aşısı, 21 Ocak 2021'de İngiltere'nin merkezinde Birmingham'da geçici bir aşı merkezine dönüştürülen Al-Abbas İslami Merkezi'nde yaptırılıyor [Darren Staples / AFP]

Birleşik Krallık’ta Müslümanlar camilerde aşı yaptırırken kendilerini rahat hissediyorlar

Etnik azınlık topluluklarını aşı konusunda güvence altına almak amacıyla ibadethaneler geçici kliniklere dönüştürüldü

İngiliz Midlands’tan İngiliz bir kadın olan 60 yaşındaki Shenaz Sajan, COVID-19 hakkında daha fazla şey öğrendiğinde, sunulan aşılar konusunda tereddüt etti ve gerekirse bir bitki aracılığıyla virüsle savaşabileceğine inanıyordu

El Cezire’ye, aşı merkezi olarak onaylanan ilk cami olan Balsall Heath’deki Al-Abbas İslam Merkezi’ne atıfta bulunarak, “Ancak camiden aşının helal ve caiz olduğuna dair pek çok bilgi, rehberlik ve güvence aldım” dedi.



Cami gibi güvenilir bir yerde yaşamak çok hoş bir deneyim oldu.

Birleşik Krallık'ta Müslümanlar camilerde aşı yaptırırken kendilerini rahat hissediyorlar
İnsanlara Oxford-AstraZeneca COVID aşısı, 21 Ocak 2021’de İngiltere’nin merkezinde Birmingham’da geçici bir aşı merkezine dönüştürülen Al-Abbas İslam Merkezi’nde yaptırılıyor [Darren Staples / AFP]
Sajan, 21 Ocak’tan beri Birmingham şehir merkezinde bulunan merkezde Oxford-AstraZeneca aşısı yaptıran onlarca kişi arasında yer alıyor.

Birleşik Krallık, aşılamanın yaygınlaştırılmasıyla övgü topladı ve bunu nüfusun yaklaşık yüzde 10’una veya 12 milyondan fazla insana ilk doz olarak uyguladı.

Aşı merkezleri sadece eczaneler gibi beklenen yerlerde değil, sinemalarda, Londra futbol sahalarında ve Hindu tapınağı gibi ibadethanelerde de kurulmuştur.

Birleşik Krallık'ta Müslümanlar camilerde aşı yaptırırken kendilerini rahat hissediyorlar 1
Bir eczacı asistanı, Al-Abbas İslam Merkezi’ndeki Oxford-AstraZeneca aşısı hakkında bilgi veriyor [Oli Scarff / AFP]
Pazar günü, İngiltere’nin en büyük Müslüman topluluğuna hizmet veren East London Camii’ndeki bir pop-up klinikte yüzlerce kişiye aşı yapıldı.

Birmingham’da, Al-Abbas İslami Merkezi çok amaçlı bir salonda aynı anda iki kişiyi aşılamaktadır. Cami önümüzdeki haftalarda 500 kişiye kadar aşı yapmayı planlıyor.

Cami imamı Nuru Muhammed, mekanı bir kliniğe dönüştürme fikrinin, Müslüman toplumda dolaşan korkular ve yanlış bilgiler ortasında aşı kampanyası hakkında “bilgili olmayan” insanlara yardım etmek olduğunu söyledi.

El Cezire’ye “İnsanların iğnelerini almaya gelmesinden heyecan duyuyoruz” dedi. “Sevgili kardeşlerimi, aldıkları her bilgiyi NHS personeli gibi güvenilir tıp uzmanlarından doğrulamaya teşvik etmek için bu fırsatı değerlendirmek istiyorum.

“Sadece burada Birmingham’da değil, tüm ülkede, daha geniş Müslüman topluluğuna kesinlikle güçlü bir olumlu mesaj gönderecek, çünkü bence bu, aşılamanın gerçekleşmesi için kapılarını açan ülkedeki ilk cami.”

Birleşik Krallık'ta Müslümanlar camilerde aşı yaptırırken kendilerini rahat hissediyorlar 2
Müslüman liderler, aşının İslam’da yapılmasına izin verildiği konusunda topluluklara güven veriyor [Darren Staples / AFP]
Camide sağlık görevlileri, aralarında 82 yaşındaki Shaukat Ali’nin de bulunduğu her kesimden savunmasız ve yaşlı insanlara silahlar vererek işe başladı.

Ali, aşıyı aldıktan sonra El Cezire’ye “Artık huzur içindeyim” dedi. “Aile üyelerimi NHS tarafından davet edildiğinde bunun için gitmeye teşvik edeceğim.”

Birleşik Krallık’ta yapılan birkaç çalışma, aşı tereddütünün, kısmen sağlık sistemine olan güvensizlikten kaynaklanan korkularla birlikte etnik azınlık geçmişine sahip kişiler arasında daha yaygın olduğunu göstermiştir.

Siyah, Asyalı ve diğer etnik azınlık İngilizler, sosyal medya ağlarında ve bazı topluluklarda çelişkili bilgiler dolaştığı için aşı teklifini kabul etme olasılıkları daha düşüktür.

69 yaşındaki Husna Khimji, 70 yaşındaki kocasıyla birlikte El Abbas’tan aşı aldı.
“84 yaş ve üstü teyzelerim aşı yaptırmak konusunda biraz isteksizdi ama aile WhatsApp grubunda aşı olduğumu söyledikten sonra camiye de götürdüler.

“Camide aşı yaptırma konusunda çok olumluydum… Profesyonel doktorlardan oluşan cami heyetimize inanç ve güven insanlarıyız. Bizimle konuşuyorlar, neden aşıyı almamız gerektiğini söylüyorlar ve tüm bu mitlerin temeli olmadığını açıklıyorlar. ”

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.