Erdoğan ve Hariri’nin sürpriz toplantısı

8 mins read
Erdoğan ve Hariri sürpriz görüşmede

Körfez uzlaşması ve Fransa ile ilişkiler Erdoğan ve Hariri’nin sürpriz toplantısında görüşüldü

Körfez uzlaşması ve Fransa ile ilişkiler Erdoğan ve Hariri'nin sürpriz toplantısında görüşüldü

Hariri, Türk-Fransız yakınlaşmasının olasılıklarını ele alırken hem Erdoğan hem de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yakın bağlarına güvenebilir.

Arap kaynakları, Lübnan Başbakanı adayı Saad Hariri’nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile uzun bir görüşme yaptığı İstanbul’a sürpriz bir ziyaret yaparak, Hariri’nin çabalarına rağmen henüz hükümetin kurulamadığı Lübnan’ın karşı karşıya olduğu krizin yanı sıra Körfez uzlaşması ve Türk-Fransız ilişkilerini gündeme getirmesini bekliyor.

Kaynaklar, Hariri’nin Katar ile Suudi Arabistan Krallığı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn Krallığı arasında uzlaşmanın yanı sıra Konsey üyesi olmayan Mısır’ın yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerindeki son gelişmelere ilişkin Türk cumhurbaşkanının tepkilerini araştırmaya çalıştığına inanıyor.


Okumaya devam et: FBI 50 eyalette Başkan seçilen Joe Biden’in açılışı öncesinde silahlı protesto planları konusunda uyarıda bulurdu


Erdoğan, Suudi Arabistan’ın El Ula kentinde düzenlenen İşbirliği Konseyi’ne (Kİk) üye ülkelerin yaptığı zirvenin yayınladığı bildirgeyi memnuniyetle karşıladığını kaydettiler.

Kaynaklara göre, Türk cumhurbaşkanı Körfez uzlaşma sürecinin bir parçası olmak istiyor ve katar’ın her düzeydeki politikasında ilk destekçisi olmak istiyor.

Cuma günü yaptığı açıklamalarda Erdoğan, bunun “bölge için iyi olacağını” ve ülkesinin bundan doğrudan yararlanacağını söyleyerek uzlaşma yönünde

“Türkiye’nin Körfez ile ilişkilerini güçlendireceğini” vurgulayan Erdoğan, “Türkiye, Önümüzdeki dönemde Türkiye-Körfez işbirliği adına itibarına geri dönecektir” dedi.

Ankara, bu uzlaşma fırsatından yararlanmak ve Türkiye-Körfez ilişkilerini Haziran 2017’deki Katar krizi öncesindeki durumuna döndürmek için uzlaşmayı destekleyen ve özellikle Suudi yönetimini yatıştırmaya çalışan bir anlatıyı benimsemektedir.

Türkiye, Suudilerin gayrimenkul gibi hayati sektörlerdeki yatırımlarının kuruması ve turizmin neredeyse durması nedeniyle ekonomisini daha da bozan Körfez boykotundan kaçmak için elinden geleni yapıyor.

Hariri, Türkiye-Fransa yakınlaşması umutlarına değinerek, hem Erdoğan hem de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile olan yakın ilişkilerine güvenebilir.

Kaynaklar, Türkiye Erdoğan’ın politika ve yönelimlerine dostça olmayan Biden yönetimiyle başa çıkmak için hazırlanırken, Türkiye cumhurbaşkanının özellikle Macron’a ve genel olarak Fransız politikalarına yönelik düşmanca söylemini yumuşatma arzusuna işaret etti.

Bu bağlamda Erdoğan’ın, Libya’ya askeri müdahale ve başta Kıbrıs ve Yunanistan olmak üzere Türkiye’nin komşularına yönelik tehditler de dahil olmak üzere politikalarına karşı geniş bir cephe nin ortaya çıkmasını önlemek için Fransa da dahil olmak üzere Avrupa ile yakınlaşmayı tercih ettiğine inanılıyor.

Perşembe günü, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Fransız mevkidaşı Jean- Yves Le Drian ile iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönüştürülme amaçlı bir yol haritası üzerinde anlaştığını söylediler.

Çavuşoğlu, “Türkiye hiçbir ülkeyle kötü ilişkiler emmek istemez ve Fransa bu konuda samimiyse, Türkiye onunla ilişkilerini normale dönmeye hazırdır.” dedi.

Türkiye artık Fransa’nın doğu Akdeniz ve Libya’daki hamlelerini yatıştırmadaki etkisini hissediyor, bu yüzden de şimdiki amacı Paris ile sürtüşmeleri tırmandırmak.

Hariri’nin ziyaretinin ardından yapılan açıklamada, özellikle “iki saat süren ve bir çalışma yemeğinin yer aldığı toplantının, son bölgesel gelişmeler, bölge ülkeleri arasındaki çoklu güçlükler ve bunlarla yüzleşmek için işbirliği araçlarının ayrıntılı bir şekilde tartışılmasına olanak olduğu” belirtildi.

Hariri ve Erdoğan, Lübnan ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve Lübnan ekonomisinin çöküşünü durdurma ve Lübnan’da yeni hükümet kurulduktan sonra Beyrut’u yeniden inşa etme çabalarını desteklemenin yollarını da görüştüler.

Arap diplomatik kaynaklar, “son bölgesel gelişmeler ve birden fazla sorun” ifadesine dahil edilmesinin, bölgesel durumun Türk-Lübnan ilişkilerinin ötesinde tartışılması ve Türkiye’nin yeniden yapılanma alanında oynayabileceği rol anlamına geldiğine inanıyorlar.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi’nden yapılan açıklamada, Erdoğan’ın Hariri ile İstanbul’daki Vahiddin Sarayı’nda bir görüşme yaptığı belirtildi.

Bildiride, Erdoğan’ ın ülkesinin Lübnan ile derin ikili ilişkilerini her alanda güçlendirmedeki kararlılığını vurguladığı da belirtildi. Ayrıca, Lübnan’da siyasi istikrarın bölgede barış ve güvenlik açısından öneminin de altı çizilen bir konu.

Türkiye, 19. yüzyılda limanı inşa eden Fransa’nın da paylaştığı bir endişe olan Beyrut limanının yeniden inşasına özel ilgi gösterdi ve Beyrut hala bir Osmanlı vilayeti idi.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381