Pompeo, El Kaide’nin ‘yeni ana üssünün’ İran olduğunu söyledi

7 mins read

Pompeo, El Kaide’nin ‘yeni ana üssünün’ İran olduğunu söyledi

Pompeo, El Kaide'nin 'yeni ana üssünün' İran olduğunu söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Salı günü yaptığı açıklamada, El Kaide’nin İran’da yeni bir ana üssü olduğunu söyledi, ancak Washington, DC’de yaptığı bir konuşmada İran’ın derhal reddettiği bir iddia.

Pompeo, El Kaide’nin liderliğini Tahran’da merkezileştirdiğini ve lider Ayman el-Zevahiri’nin şu anda orada olduğunu söyledi.

Tahran ve El Kaide arasındaki bağların 2015 yılında Obama yönetiminin Fransa, Almanya ve İngiltere ile birlikte nükleer anlaşmayı tamamlamasıyla birlikte büyük ölçüde iyileşmeye başladığını ekledi. Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) İran, uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer zenginleşmesini sınırlıyor.


Okumaya devam et: Erdoğan ve Hariri’nin sürpriz toplantısı


Şiilerin yönettiği İran ve ağırlıklı olarak Sünni El Kaide uzun zamandır bölgede düşman olarak görülüyordu ve İran topraklarını kullanan El Kaide ajanları bildirilirken, daha önce istihbarat topluluğu ve Kongre içinde artan koordinasyon iddiaları şüpheyle karşılandı. .

El Kaide’nin yeni bir ana üssü var. Ulusal Basın Kulübünde yaptığı konuşmada Pompeo, İran İslam Cumhuriyeti’dir ”dedi.

“El Kaide için kilit coğrafi merkez olarak İran’ın gerçekten de yeni Afganistan olduğunu söyleyebilirim – ama aslında daha da kötü” dedi. “El Kaide’nin dağlarda saklandığı Afganistan’ın aksine, bugün El Kaide İran rejiminin korumasının sert kabuğu altında faaliyet gösteriyor.”

Başkan Donald Trump’ın görev süresi sona erdiğinde 20 Ocak’ta görevden ayrılacak olan Dışişleri Bakanı, Tahran’a daha fazla uluslararası baskı yapılması çağrısında bulundu, ancak askeri harekat çağrısında bulunmadan durdu: bunu yaparsanız, onu yürütmede çok daha büyük bir risk vardır. ”

“Savaş kışkırtıcı yalanlar”

İran dışişleri bakanı Mohammad Javad Zarif, iddiaları kınayan bir tweet ile Pompeo’yu hızla “savaş kışkırtıcılığı yapmakla” suçladı.

Pompeo’nun açıklamaları, ABD’nin İran’a karşı güç kullanma kabiliyetinde bir artış olduğunu gösterebilir.

ABD yasası, 2001 Askeri Güç Kullanım Yetkisi (AUMF), ABD kuvvetlerinin dünyanın herhangi bir yerinde El Kaide’yi takip etmesine izin veriyor; bu, Pompeo’nun, Trump yönetiminin, İran’a yönelik bir saldırı için zaten Kongre onayına sahip olduğunu söyleyebileceği anlamına geliyor. El Kaide’nin İran topraklarında olduğu kanıtlanırsa yetkilendirme.

ABD Kongresi, Ocak 2020’de İranlı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından, Trump’ın Mayıs ayında veto ettiği İran’a karşı askeri harekat yapmadan önce başkanın Kongre’den izin almasını gerektiren bir kararı kabul etti.

“Hiç inandırıcı değil”

Washington DC’de bir düşünce kuruluşu olan Quincy Sorumlu Statecraft Enstitüsü’nün başkan yardımcısı Trita Parsi, Pompeo’nun açıklamalarını “çok ikna edici” olarak nitelendirdi.

“Bence kendimize sormamız gereken soru, Pompeo’nun İran-El-Kaide ittifakına dair herhangi bir kesin kanıtı varsa, bunu ileri sürmek için neden görev süresinin son sekiz gününü bekledi?” El Cezire’ye söyledi.

Parsi, “Bu, son dört yıldır İran’ı ezme stratejisi güden bir kişi” diye ekledi. “Maksimum baskıyı daha da haklı çıkarmak için bunu hemen bırakması ona iyi gelirdi.”

Trump yönetimi, 2017’de göreve başladığından beri Tahran’a karşı düşmanca bir yaklaşım benimsedi ve nükleer anlaşmadan çekildikten sonra “azami baskı” yaptırım kampanyası yürüttü.

Son olarak ABD, İran’ı, Lybian hükümdarı Muammer Kaddafi’ye kimyasal silahlar sağlayarak Kimyasal Silahlar Sözleşmesini ihlal etmekle suçladı.

Süleymani suikastı ve bölgede hayati bir nakliye rotası olarak hizmet veren Basra Körfezi su yolu Hürmüz Boğazı’nı çevreleyen gerilimler de dahil olmak üzere birçok olay, Trump’ın görev süresi boyunca Tahran ve ABD’yi çatışmanın eşiğine getirdi.

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386