Etiyopya’nın Tigray çatışması Eritre’ye yayılırken tırmanışa işaret ediyor

14 mins read
Etiyopya’nın Tigray çatışması Eritre’ye yayılırken alarm

Etiyopya’nın Tigray çatışması Eritre’ye yayılırken tırmanışa işaret ediyor

Tigray güçlerinin Eritre’ye yaptığı roket saldırısı, analistlerin uzun süren çatışmaların daha geniş bölgeyi istikrarsızlaştıracağı ve daha fazla dış aktör çekeceği konusunda uyarıda bulunması nedeniyle büyük bir tırmanışa işaret ediyor.

Etiyopya’nın Tigray çatışması Eritre’ye yayılırken tırmanışa işaret ediyor 1
Çatışmanın yüzlerce can kaybına neden olduğu bildiriliyor [Dosya: Tiksa Negeri / Reuters]
Binlerce Etiyopyalı mülteci, Etiyopya sınırlarını aşan, daha geniş Afrika Boynuzu bölgesini istikrarsızlaştırma tehdidinde bulunan ve kötüleşen bir çatışmadan kaçarak Sudan’a akın etmeye devam ediyor.

Okumaya devam et: Dolar ve euro kritik pazartesine nasıl başladı?

Birleşmiş Milletler mülteci ajansı Pazar günü yaptığı açıklamada, federal hükümet birliklerinin bölgesel hükümetin partisi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) bağlı güçlerle savaştığı Etiyopya’nın kuzey Tigray bölgesinden 20.000’den fazla insanın Sudan’a geçtiğini söyledi. Sudan devlet medyası mülteci sayısını yaklaşık 25.000’e çıkardı.

Asmara’ya atılan roketlerin herhangi bir can kaybına yol açıp açmadığını belirlemek mümkün olmasa da (Eritre, dünyanın en münzevi eyaletlerinden biridir), saldırı yüzlerce insanın ölümüne neden olan neredeyse iki hafta süren savaşta büyük bir tırmanışa işaret etti.

Etiyopya’nın Gondar kentinden haber veren El Cezire’den Mohammed Adow, “Bu, çatışmayı yepyeni bir düzeye taşıyor” dedi. “Etiyopya sınırlarını aştı ve şimdi başka bir ülke olan Eritre emilmek üzere.”

Etiyopya ve Eritre hükümetleri, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in 2019 Nobel Barış Ödülü’nü kazanmasıyla sonuçlanan bir anlaşma olan onlarca yıllık düşmanlıkları sona erdirme konusunda 2018’de anlaştı. Bununla birlikte, Eritre Devlet Başkanı İsmailas Afwerki hükümeti ile savaşta sertleşen TPLF arasında, 1998-2000 civarındaki Etiyopya-Eritreli sınır çatışmasında yaklaşık 70.000 kişinin öldüğü konusunda köklü bir düşmanlık var.

Afrika’dan Horn uzmanı Martin Plaut, El Cezire’ye verdiği demeçte, “Başkan İsaias Tigrayanları dünyadaki düşmanı olarak görüyor ve onlardan kurtulmaya kararlı” dedi.

“Tigrayanların şu anda kendilerini içinde buldukları şey, bir kıskaç hareketinde – kuzeyden ve güneyden, Eritre’den ve Addis Ababa’dan federal güçler” dedi. “Hayatları için savaşıyorlar, vazgeçmelerinin bir yolu yok.”

Plaut şunları ekledi: “Bir bakıma, Başbakan Abiy kendini köşeye sıkıştırdı ve bu nedenle, her iki tarafta da uluslararası toplumdan bu sorunu çözmesi için büyük bir baskı yoksa, bunun kısa bir çatışma olacağı iddiası muhtemelen yanlıştır. fikir ayrılığı.”

Bununla birlikte Abiy, arabuluculuk çabalarını reddetti ve “bu operasyonu sonuna kadar görme” sözü vererek acil bir gerileme çağrısı yaptı. Eritre’ye yapılan saldırıdan bahsetmeyen açıklamasında, “Etiyopya, harekatın hedeflerine tek başına ulaşmada fazlasıyla yetenekli” dedi. “Adalet hakim olacak. Etiyopya galip gelecek! ”

Ancak kötüleşen çatışma sürdükçe, diğer dış güçlerin de içeri çekilebileceğine dair endişeler artıyor. Üst düzey TPLF yetkilisi Getachew Reda Pazar günü Twitter’da, Abiy’nin “Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki [ Eritre’nin] Assab kenti Tigray halkına karşı verdiği yıkıcı savaşta… ”.  devam eden açıklamasına Birleşik Arap Emirlikleri tarafından yorum yapılmadı.

“BAE, Yemen’deki seferleri için Eritre kıyısındaki Assab limanlarını kullanıyor, bu yüzden orada varlıkları vardı – ancak oradaki [Yemen’deki] çatışmanın ölçeği azaldığı için bunlar küçültüldü,” Uluslararası Kriz Grubu’ndan Dino Mahtani, El Cezire’ye söyledi.

Abu Dabi’yi bölgede “kritik” bir oyuncu olarak nitelendiren Mahtani, “BAE, Etiyopya ve Eritre’yi Abiy’nin gözetiminde bir araya getiren arka planda önemli bir diplomatik ortak oldu. BAE’nin Etiyopya ekonomisini istikrara kavuşturmak için yaptığı mali katkılar da var. ”

Amerika Birleşik Devletleri’nin Afrika Dışişleri Bakan Yardımcısı Tibor Nagy, Pazar günü Twitter’da yaptığı açıklamada, Washington’un TPLF’nin Eritre’ye yönelik “haksız” saldırısını “ve Tigray’deki çatışmayı uluslararasılaştırma çabalarını” “şiddetle kınadığını” söyledi.

Ancak analistler, Etiyopya’nın büyüyen iç savaşının zaten uluslararası bir mesele haline geldiği konusunda hemfikirdi.

Sahan Research düşünce kuruluşunun stratejik danışmanı Matt Bryden, Al Jazeera’ya “Tüm niyet ve amaçlar için, bu çatışmanın uluslararasılaştığına dair hiçbir şüphe yok” dedi. “Olasılık, söz konusu güçlerin ölçeği ve göreceli olarak eşit bir şekilde eşleştikleri göz önüne alındığında, yükseldikçe Etiyopya’nın komşularının, bölgesel ortaklarının ve uluslararası aktörlerin gitgide daha fazla ilgisinin çekilmesi muhtemeldir.”

“Varoluşsal çatışma”

TPLF, 1991’de komünist iktidarın sona ermesinden sonra Etiyopya siyasetinde önde gelen güçtü, ancak partinin hakimiyeti Abiy 2018’de göreve geldiğinde sona erdi. Tigray ile Addis Ababa’daki federal hükümet arasındaki ilişkiler o zamandan beri kötüleşti ve TPLF liderleri Etiyopya’nın yönetimini bıraktı. Koalisyon, Abiy tarafından haksız bir şekilde hedef alınma ve giderek daha fazla kenara çekilme şikayetleri arasında.

Bu yılın başlarında Abiy, koronavirüs salgını nedeniyle ulusal seçimleri 2021’e ertelediğinde gerginlikler bir parlama noktasına ulaştı ve Tigray, Addis Ababa’nın yasadışı olarak nitelendirmesine rağmen Eylül ayında kendi yerel seçimlerini yapmaya devam etti. Abiy, olağanüstü hal ilan ederek yanıt verdi ve 4 Kasım’da, orada konuşlanmış federal ordu birliklerine yönelik bir saldırı iddiasının ardından Tigray’de bir askeri operasyon başlattı.

Bryden, “Tigray kendisini kendi egemenliğini, federal hükümet Etiyopya’nın birliğini savunduğunu görüyor – bu yüzden bu, iki taraf arasında varoluşsal bir çatışma olarak şekilleniyor,” dedi.

“Tigray’deki arazi, çok ağır silahlı ve teçhizatlı savunucuları destekliyor; onlarca yıldır bu dağlarda savaştılar ve bu ne kadar uzun sürerse, daha fazla şikayet birikecek ve bu çatışmanın çözümü o kadar zor olacak. ”

Bu arada Plaut, diğer etnik grupların – son yıllarda bir dizi toplumlararası ve etnik şiddet olayları yaşamış bir ülkede – şimdi “içine çekilebilecekleri veya kendilerini hissedebilecekleri bir çatışmayla karşı karşıya kalmalarının” “gerçek tehlike” konusunda uyardı. içine çekilebilir ”.

“Gerçek bir kırılganlık var” dedi.

Etiyopya’nın Tigray çatışması Eritre’ye yayılırken tırmanışa işaret ediyor 2
Tigray bölgesinde devam eden çatışmalardan kaçan Etiyopyalı çocuklar Hamdayeet’te görülüyor [El Tayeb Siddig / Reuters]
Tigray’deki çatışmalar yoğunlaştıkça, etnik profil oluşturma ve katliamlar bildirildi ve her iki taraf da vahşet işlemekle suçlanarak binlerce insanı, ortaya çıkan insani felaketin ortasında Sudan’a kaçmaya zorladı.
UNHCR’nin Sudan’daki temsilcisi Axel Bisschop, sığınmak isteyen 20.000’den fazla insanın yarısının çocuk olduğunu söyledi.

“Birçok insan hiçbir şey almadan geliyor. Gerçekte hayatta kalmak için hiçbir yolları yok, bu yüzden onlarla ilgilenmeliyiz, ”dedi Al Jazeera’ya, artan gıda ve arıtılmış su ihtiyacını karşılamak için uluslararası dikkat gerektiren” acil “bir durumu anlattı.

El Cezire’den Hiba Morgan, sınır kasabası Hamdayeet’deki mülteci kabul merkezinden haber vererek, mültecilerin kötü koşullarda yaşadığını söyledi.

Morgan, “Çoğu barınak ve uygun temizlik olmadan açıkta yaşıyor” dedi. “Bu, yardım kuruluşları arasında, özellikle de bunun bir sağlık krizi yaratacağını söyleyen sağlık görevlileri arasında endişeleri artırıyor.”

Bölgedeki doktorların, gelenlerin çoğunun “Tigray bölgesinde çatışmalar nedeniyle günlerce seyahat ettikten sonra yorgunluktan dolayı” göğüs enfeksiyonları ve sıtmadan muzdarip olduğunu ve önümüzdeki günlerde daha fazlasının gelmesi beklendiğini söyledi.

Morgan, “Sudan önümüzdeki hafta 200.000 kadar mültecinin gelmesini beklediğini söylüyor,” dedi ve ülkenin yardım için yardım kuruluşlarına başvurduğunu da sözlerine ekledi.

Etiyopyalı araştırmacı ve avukat Mastewal Taddese, mülteci krizinin “gerçekten endişe verici” olduğunu söyledi.

Taddese, El Cezire’ye “İnsanlar bir daha eve dönmeyi düşünmeden sadece toplanıp gitmek zorunda kaldılar” dedi. “Mültecilerin taşması, oradaki [Sudan’daki] sınırlı kaynakları etkileyecek ve mevcut mülteciler için sorunlar yaratacak.”

Kaynak: AL JAZEERA

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.