Kıbrıs, Yunanistan, Mısır’dan Türkiye’ye: Kini bırakın, bize katılın

6 mins read

Kıbrıs, Yunanistan, Mısır’dan Türkiye’ye: Kini bırakın, bize katılın

independent İngilizce’de yayınlanan haberde Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan liderlerinin Türkiye’yi açık deniz gaz yataklarının potansiyel faydalarından yararlanmaya ortak olmaya davet ederken, Ankara’yı Doğu Akdeniz’de istikrarı baltalayan “agresif” eylemlerine son vermeye çağırdıkları ifadele edilen haberde aşağıdaki bilgilere yer veriliyor

Kıbrıs, Yunanistan, Mısır'dan Türkiye'ye: Kini bırakın, bize katılın 1

Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan liderleri, Türkiye’yi açık deniz gaz yataklarının potansiyel faydalarından yararlanmaya ortak olmaya davet ederken, Ankara’yı Doğu Akdeniz’de istikrarı baltalayan “agresif” eylemlerine son vermeye çağırdı.

Kıbrıs’taki bir günlük bölgesel zirve; Ankara’nın savaş gemileri eşliğinde bir araştırma gemisini Yunan adaları, güney Türkiye ve Kıbrıs arasındaki tartışmalı sulara göndermesinin ardından, komşularla NATO müttefikleri Yunanistan ve Türkiye arasında deniz sınırlarında yaşanan yüksek gerilimin ortasında gerçekleşti. Türkiye, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik haklara sahip olduğunu söylediği bölgeye sondaj gemileri de gönderdi.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel-Fattah el-Sissi ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis arasındaki görüşmelerde enerjiden terörizmle mücadeleye kadar çeşitli alanlarda işbirliği yer aldı.

BU HABERİ DE OKUMAK İSTERSENİZ: BM: Dünya ticareti yavaş iyileşiyor, ancak görünüm belirsiz

Üçü de, gerilimi keskin bir şekilde artırdığını ve bölgesel barışı tehdit ettiğini söyledikleri Türkiye’nin sayısız “provokasyonunu” kınadı.

Mitsotakis, “Bu üçlü toplantının zamanlaması, maalesef Suriye’den Libya’ya, Somali’den Kıbrıs’a, Ege’den Kafkasya’ya emperyal uygulamalar ve saldırgan eylemler hayal eden Türkiye liderliği tarafından yaratılan ek tehlikelere denk geliyor” dedi.

Ancak hem Mitsotakis hem de Anastasiades, Türkiye’ye bir zeytin dalı uzattı ve Ankara’nın savaş gücünü düşürmesi durumunda üçlü ortaklık içinde bir yer teklif etti.

Mitsotakis, “Ortaklığımıza Türkiye de katılabilirdi, kimse bunu başından dışlamadı” dedi. “Ama çoğu zaman, onu marjinalleştiren şey maalesef kendi eylemleridir.”

Türkiye, Doğu Akdeniz’in büyük bir bölümünü kendisine ait olduğunu iddia ediyor ve aynı zamanda savaşla bölünmüş Kıbrıs’ta ayrılıkçı Kıbrıslı Türklerin enerji haklarını savunduğunu söylüyor.

Yunanistan ve Kıbrıs, Mısır ile deniz sınırı anlaşmaları imzaladı. Ankara’nın Libya’nın Trablus merkezli hükümetiyle imzaladığı benzer bir anlaşmayı “yasal olarak geçersiz” olduğu gerekçesiyle reddettiler.

Mitsotakis, Türkiye’nin Libya’ya “Suriyeli paralı askerleri” taşıdığını ve Kuzey Afrika’da Avrupa’nın güvenliğini tehdit eden “terör hücrelerinin” çoğaldığını söyledi.

Yunan lider, ülkesinin Avrupa Birliği ortaklarına Türkiye’ye silah satışını durdurmaları ve Ankara’nın 27 üyeli blokla yaptığı gümrük birliğini “birçok ihlalini” not etme çağrısını tekrarladı.

Mitsotakis, “Avrupa Birliği üyeliğine aday olan üçüncü bir ülke gümrük vergilerinden muaf tutulamaz, ortak pazarın faydalarını tadamaz ve aynı zamanda Avrupa Birliği’nin doğu sınırlarını tehdit edemez ve tüm Akdeniz’de karışıklığa neden olamaz” dedi.

Anastasiades, Mısır’ı terörle mücadele ve göçmen akışını durdurma çabaları nedeniyle “önemli bir AB ortağı” ve “bölgesel istikrar ajanı” olarak övdü.

El-Sissi, ülkesinin beş milyon mülteciye ev sahipliği yapmasına rağmen, AB’den siyasi veya ekonomik kazanç sağlamak için bundan hiçbir zaman yararlanmadığını söyledi. Türkiye, kendi geniş mülteci nüfusu ile ilgilenmek için Brüksel’den önemli miktarda mali yardım alıyor ve bunu defalarca Yunanistan üzerinden Avrupa’ya girmesine izin vermekle tehdit ediyor.

Kaynak Sİte:  independent

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.