BM: Dünya ticareti yavaş iyileşiyor, ancak görünüm belirsiz

3 mins read

BM: Dünya ticareti yavaş iyileşiyor, ancak görünüm belirsiz

Dünya ticareti yavaş iyileşiyor, ancak görünüm belirsiz

Birleşmiş Milletler raporunda Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, küresel ticaretin değeri, üçüncü çeyrekte Çin’in başını çektiği kırılgan bir toparlanma belirtilerine rağmen, 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 7 ila 9 düşecek.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), COVID-19 salgının ekonomileri altüst ettiği gibi, ikinci çeyrekte dünya ticaretinde bir önceki yıla göre tahmin edilen yüzde 19 düşüşten hiçbir bölge kurtulamadı.

Ajans, son güncellemesinde, küresel ticaretin bir yıl önceki aynı döneme göre yaklaşık yüzde 4,5 daha az olduğu tahmin edildiğinde üçüncü çeyrekte bir miktar toparlandığını söyledi.

UNCTAD, “Ev ofis ekipmanı ve tıbbi malzeme ticareti [üçüncü çeyrekte] artarken, otomotiv ve enerji sektörlerinde daha da zayıfladı” dedi. Tekstil sektöründeki büyüme de güçlü oldu.

Dördüncü çeyrek için ön öngörüsü, geçen yılın aynı dönemine göre küresel ticarette yüzde 3’lük bir düşüş olacak, ancak rapor pandeminin nasıl gelişeceğine bağlı olarak belirsizliklerin devam ettiğini söyledi.

Raporda, salgın önümüzdeki aylarda yeniden canlanırsa, bunun politika yapıcılar için kötüleşen bir ortama ve ticaret kısıtlamalarının ani bir artışına yol açabileceği belirtildi.

Çin yolu gösteriyor

UNCTAD, Çin’in ihracatının salgının ilk aylarında düşmesinin ardından üçüncü çeyrekte güçlü bir şekilde toparlandığını ve yıllık yaklaşık yüzde 10’luk büyüme oranları kaydettiğini söyledi.

Rapor, “Genel olarak, 2020’nin ilk dokuz ayı için Çin ihracatının seviyesi, aynı dönemdeki 2019 ile karşılaştırılabilirdi” dedi.

Çin’in ithal ürünlere olan talebinin, diğer önemli ekonomilerin aksine ikinci çeyrekteki düşüşün ardından toparlandığı belirtildi.

Bu ayın başlarında, Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Haziran ayındaki gelişmeler nedeniyle mal ticareti tahminini yükseltti ve 2020 için yüzde 9,2’lik bir düşüş öngördü.

Ancak, 2021’de daha sessiz bir toparlanma gördü ve ikinci bir COVID-19 enfeksiyonu dalgasından kaynaklanan daha fazla kilitlenme, açık riskler ortaya koydu.

Kaynak:  REUTERS

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386