Pandemi döneminde ebeveynlik seni yakıyor mu?

13 mins read

Pandemi döneminde ebeveynlik seni yakıyor mu? Psikologların onayladığı 3 harfli kelimeleri kullanın: Çocuk Psikologlarının Sevdiği 3 Harfli Kelimeler

Pandemi döneminde ebeveynlik seni yakıyor mu? 1

Pandemik ebeveynlik zordur. Çoğumuz için Covid-19 sırasında ebeveynlik yapmak, yapmak zorunda olduğumuz en zor şey. Google’ın ebeveyn tükenmişliği, ebeveynlik ve stres için aramaları; duygu yönetiminin aniden olarak yükselmesi şaşırtıcı değil. Çocukların her zamankinden daha fazla stresle ilgili semptomlar yaşamaları da şaşırtıcı değil. Koronavirüs, almaya devam eden bir lütuf gibi ve yakın zamanda onu geçecekmişiz gibi görünmüyor. Geçtiği zaman bile, bu ülkenin karşı karşıya olduğu bir sonraki pandeminin travma sonrası semptomatoloji ve tükenmişlik salgınları olacağını düşünüyorum.

Konuları karmaşıklaştıran bir salgın olmadığında bile ebeveynlik zordur. Bazen ebeveynlik çok zordur, yardımcı olabilecek basit değişikliklerin olduğunu unuturuz. İşte ebeveynliğimizi değiştirebilecek en sevdiğim kelimelerden bazılarının listesi. Bu listeyi gözden geçirmeye ve bu kelimelerden en az birini çocuklarımla veya kendimle her gün kullanmaya çalışıyorum. Görünüşe göre yetişkinler sadece yetişkin çocuklar ve bu kelimeleri kendimizle birlikte kullanmak kendimize karşı daha iyi davranmamıza yardımcı olabilir.

“Hala” kelimesi

“Hala” kelimesi “yapamam” ile başlayan herhangi bir cümlenin sonuna eklemeye çalıştığım bir kelime. Bu cümle ister “yapamam” ile ilgili olsun -maymun çubuklarını aşın, kesirleri çoğaltın, Canva’yı kullanın veya sorunlu bir arkadaşınızla gezin, kelime yine de cümleyi kaderci olmaktan umutlandırmaya dönüştürür- Henüz başarılı bir ekşi maya ekmeği yapamam. İkinci dereceden denklemlerle henüz başa çıkamıyorum. Ayrıca ebeveynler için -çocuklar kavga ederken sakin kalamam- henüz. Henüz birkaç ay daha hibrit eğitimle başa çıkamam. Henüz çocuklarımın uyku saatine uymalarını sağlayamıyorum. Bu kavramı öğreten harika bir çocuk kitabına “Bubblegum Brain”‘dır. Julia Cook tarafından yazılmıştır ve büyüme zihniyetinin veya hayal kırıklığına rağmen sebat etme yeteneğinin başarılı olmamıza nasıl yardımcı olduğunu açıklar. Kitap çok çocuk dostu ama yetişkinler için de harika bir mesaj içeriyor.

“Ve” kelimesi

Bu, DBT terapistlerinin en sevdiği kelimedir, çünkü insan psikolojisinin diyalektik doğasını hatırlamamıza yardımcı olur. İki çelişkili şey aynı anda doğru olabilir. Çocuklarla iletişimimizde “ve” kullanmak, onları azarlasak bile sarsılmaz sevgimizi ve inancımızı aktarmamıza yardımcı olur. Sen harika, nazik bir çocuksun ve kardeşlerimizle aynı fikirde olmadığımızda sözlerimizi kullanmaya çalışmalıyız. Siz sorumlu bir çocuksunuz VE işlerle ilgili zaman yönetimi için daha iyi bir sistem bulmamız gerekiyor.

Sen iyi bir insansın ve bazı hoşgörü becerilerini öğrenmen gerekiyor. Sonuçta, çocuklarımız dünyadaki en çileden çıkaran yaratıklar olabilir VE onları ifade edebileceğimizden daha çok seviyoruz, değil mi? Her zaman mesajı iletmek isteriz (Bay Rogers’ın ölümsüz sözleriyle) Seni olduğun gibi seviyorum VE her zaman öğrenebileceğin beceriler, ustalaşabileceğin yetkinlikler ve daha iyi düzenlemeyi öğrenebileceğin duygular var. Biri diğerini iptal etmez. “Ve” kelimesinin gücü budur.

“Ön” kelimesi

Bir çocuk hala onaylamadığımız bir davranış kalıbına takılı kaldığında, bitmiş ürünler olmadıklarını hatırlamalıyız. Bunun yerine, “değişim öncesi” durum olduğunu bilmeliyiz. Bazen çocuklar, olgunlaşarak buna hazır olana kadar değişmezler. Bazen bu bir gelişme meselesidir. Bazen bu bir akran beklentisi meselesidir ve bazen de bir motivasyon meselesidir. Zaman yönetimini öğrenemeyen bir hastamı hatırlıyorum – annesi her türlü çizelge ve davranış sistemini denedi, ama hiçbir şey olmadı.

Okul grubu için seçmelere girip kabul edilene kadar. Grup çalışması okuldan önceydi, bu da erken otobüse binmek anlamına geliyordu. Otobüsü asla kaçırmadı! Olgunluk ve motivasyonun bir kombinasyonu onu hiçbir davranış değişikliği veya ebeveyn teşvikinin yapamayacağı bir yere getirdi. Değişimden aciz değildi, sadece “değişim öncesi” durumdaydı.

Aynı şey ebeveynler için de söylenebilir – insanlar yeni ebeveynlik kalıpları öğrenmeye çalıştığında, bu korkutucu görünebilir. Ama belki de beceriksiz değiliz, sadece “değişim öncesi” durumdayız. OKB’si olan bir çocuğa ebeveynlik yapma, kaygı ya da sosyal zorluklar konusunda ustalaşma düşüncesine kapılan pek çok ebeveyn gördüm. “Henüz” kelimesi gibi, “ön” kelimesi de bize, bu süreci kucaklamamıza izin verirsek, her zaman büyüdüğümüzü, değiştiğimizi ve geliştiğimizi hatırlatır. (Bu kavramı psikoçeşitli çocuklara ebeveynlik yaparken kullanma hakkında daha fazla bilgi için burayı ve burayı tıklayın.)

Neden ve neden şimdi:

Bu, çocuklarımızın ve kendimizin davranışları için sıklıkla birçok motivasyon olduğunu anlamamıza yardımcı olan bir kelimedir. Çocuğum, dün alay edildiğinde ve bunun üzerine yıkılmasına izin verdiği zaman, bu kişi tarafından bu şekilde alay edilmesine neden bu kadar güçlü bir tepki gösterdi? Bu durum neden çocuğumun mantıksız gibi görünen bir şekilde davranmasına neden oluyor?

Neden ebeveynler için de harika bir kelime, çünkü bazen stres faktörlerine neden bu kadar dengesiz tepki verebildiğimizi anlamamıza yardımcı oluyor. Bir çocuğun erimesi sırasında neden bu kadar sakin kalabilirim ama bir kardeş diğerine alay ederken neden bu kadar güçlü tepki verebilirim? Kardeş zorbalığıyla ilgili çözülmemiş duygularımla bir ilgisi var mı? Salı geceleri evimizde neden bu kadar zor? Salı günleri programı daha iyi yönetmenin bir yolu var mı? Geçmişimizden hala bugün ebeveynliğimizi engelleyen hayaletler olup olmadığını anlamak için neden harika bir soru? Sıklıkla, çocuklarımızla orantısız bir şekilde tepki verdiğimizde, bunun nedeni ya kendi stres seviyelerimiz ya da çocukluğumuzdaki çözülmemiş duygularımızdır. Davranışımıza neden olan kalıpları anlamamıza neden yardımcı olur?

“imsi” yapmak kelimesi

Peter Reynolds’un “imsi” adında harika bir resimli kitabı var. Her ebeveynin kitabı satın almasını ve mükemmeliyetçiliği çocuklarıyla tartışmak için kullanmasını tavsiye ederim. “Ish”, ablası ona ish’in gücünü öğretene kadar, büyük kardeşin alayının genç bir çocuğun resim yapmayı bırakmasına neden olduğunu anlatır. Mükemmel bir çiçek çizmeyi denemek yerine, “çiçeğe benzer/ çiçeğimsi” veya “köpeğimsi” veya “kurşun kalemimsi” çizin. Kısa süre sonra çocuk yaratma sevincini yeniden kazanır. Yeni bir beceriye başlayarak gözünü korkutan bir çocukla çalışırken, iyi bir işin nasıl yapılacağından bahsediyoruz – ish ve önemli olan bu. Mükemmel bir skor, kazanan bir gol ya da sınıftaki en iyi çember çizen olmak zorunda değil. Başlamak için tek ihtiyacımız olan şey denemek ve bir “imsi” yapmak.

Aynı şey ebeveynlik için de geçerli. Ebeveynlik hastalıklarımızın ve zaferlerimizin, en büyük günahlarımızın ve başarılarımızın sonsuz bir kataloglamasında kaybolabiliriz. Ama gerçek şu ki, duyarlı bir şekilde ebeveynliğe ihtiyacımız var. D.W. Winnicott, ebeveynin küçük başarısızlıklarının bir çocuk için sağlıklı olduğunu söyledi. İyi bir iş çıkardığımız sürece – yani, ve sağlıklı yemek yedikleri, zamanında yattıkları -“imsi” ve hatta ödevlerini yaptıkları sürece – iyi bir iş yapıyoruz. Ebeveynlik mükemmelliğe inmez, bağlantıya, kaçınılmaz arızalara ve onları onarma yeteneğimize bağlıdır.

Bazen stresli durumlarda ebeveynlik yapmak, kelime dağarcığımıza üç harfli birkaç kelime eklemek kadar basit olabilir. Yardımcı olabilecek diğer üç harfli kelimeleri anne babamdan duymak isterim.

Makalenin Orjinal başlığı Çocuk Psikologlarının Sevdiği 3 Harfli Kelimeler /

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386