Usta Manipülatörlerin Temel Özellikleri

11 mins read
Usta Manipülatörlerin Temel Özellikleri

Usta Manipülatörlerin Temel Özellikleri

Usta Manipülatörlerin Temel Özellikleri

Bu günlerde, dış manipülasyonun saldırısından kuşatılmış olduğumuzu hissetmekten başka bir şey yapamayız. Bu, başka türlerdeki manipülasyonu keşfetmenin, istemeden sömürülmekten kendini nasıl koruyacağına dair herhangi bir fikir sağlayıp sağlamayacağını düşünmemi sağladı.

Parazitler, belki de doğadaki en büyük manipülatörlerdir. Küçük olsalar da, etkileriyle diğer türlere vururlar. Bir parazitin birincil amacı, sayılarını artırmaktır ve bu amaca ulaşmak için, konakçının başarılı bir şekilde manipüle edilmesini gerektirir. Bunu yapmanın en kolay yollarından biri, parazitin bir kişiden diğerine geçişini artıran davranış değişikliklerini tetiklemektir. Ev sahibi için, bu genellikle bazı çok tuhaf davranışlara neden olurken, eylemlerinin ve beyninin ele geçirildiğinden tamamen habersizdir.

Tehlikenin açık olduğunu düşünme eğilimindeyiz, ancak gerçek şu ki, genellikle yüzeyin hemen altında gizleniyor. Toxoplasma gondii adlı bir parazit, ayılar, geyikler, evcil tavuklar, sığırlar, koyunlar, su samuru ve tavşanlar gibi hayvanların % 70′ ile 38 arasında değişen enfeksiyon oranları ile en yaygın olanlardan biridir. Yakalanmanın en kolay yolu az pişmiş et tüketmektir.

Bu protozoanın bu kadar başarılı olmasının nedenlerinden birinin davranışta olağandışı değişikliklere neden olması olduğu düşünülmektedir. Örneğin, bu parazit ile enfekte olmuş fareler, yeni nesnelere, yeni yiyeceklere karşı doğal korkularını yitirir ve kaçmak yerine bir avcıya yaklaşır. Parazitin bir sonraki konağına ulaşmak için onlara ihtiyacı var. Zavallı sıçanın, tehlikeyi güvenlikten ayırt etme yeteneğini kaybettiği hakkında hiçbir fikri yoktur. Parazitin sıçanların davranışını değiştirmedeki hassasiyeti, beynin korku merkezi olarak düşünebileceğiniz amigdala merkezli beyin lezyonlarıyla ilgilidir. Bu şekilde, manipülasyonda mükemmel olan insanlar, hassasiyetlerimizi, korkularımızı ve duygularımızı da avlar. Güveninizi tam olarak zayıflatmak için çok çalışırlar ve sizi eylemlerinden sorumlu kılarlar.

Ancak toksoplazmoz enfeksiyonu, davranışsal manipülasyon söz konusu olduğunda buzdağının sadece görünen kısmıdır. Cırcır böceklerinin ve çekirgelerin gerçekten de çok garip davranmasına neden olan küçük bir solucan var. Saç kurdu eklembacaklıların (böcekler, örümcekler vb.) İçinde genç olarak yaşar, ancak nehirlerde, göllerde ve akarsularda bir yetişkin olarak serbest yaşar. Su ortamlarında çoğalır, ancak suda yaşayan omurgasızlarda gelişir. Bu bir muamma yaratır: Ölmeden bir ortamdan diğerine nasıl geçilir? Görünüşe göre akıllıca çözüm, su arayan böcek konakçılarının çaresizce su aramasını ve doğrudan dalmasını sağlamaktır. Bu, cırcır böceği veya çekirgenin en iyi çıkarına ve hayatta kalmasına doğrudan zıttır çünkü yüzemezler. Saç solucanının başarılı olması hayati önem taşır, aksi takdirde solup ölür. Bu aynı zamanda, başkalarını manipüle eden insanlarda sıklıkla bulunan bir özelliktir.

Güvelere, özellikle de çingene güvelerine, baktığımızda işler gittikçe tuhaflaşıyor. Bu gerçekten kabuslar ve bilim kurgu meselesi. Arka planda sadistçe gülen kötü bir virüs hayal edin. Kelebekler gibi, güveler de çeşitli gelişim aşamalarından geçer. Birincisi, ev sahibi bir bitki yaprağının altına yerleştirilen bir yumurta gibidir. Ancak çingene güveleri daha az özeldir: Yumurtalarını ağaç gövdelerine, ağaç dallarına, en ufak bir barınak sağlayan her yere bırakırlar. Yumurtalar kümeler halinde dizilir ve larvalar ilkbaharda açılır. Larvalar yumurtadan çıktıktan sonra birkaç aşamadan geçer ve büyüdükçe küflenirler (dış kaplamalarını dökerler). Bu larva aşaması, tırtıllar olarak bildiğimiz şeydir. Yavru olmaya hazır olduklarında bu birkaç günden iki haftaya kadar sürebilir – ancak bu harika süreç, bir virüsü kapacak kadar talihsiz olan kişilerde kabaca kesintiye uğrar.

Bu tür virüslerle enfekte olan güve larvaları, ağaç tepelerine tırmanma ve tırmanma görevinde bulunan zombiler gibi olur. Bu fenomen iyi bilinir ve ipekböceklerinde solma hastalığı olarak tanımlanmıştır. “Wipfelkrankeit” veya ağaç tepesi hastalığı ifadesi de kullanıldı. Neden bu tuhaf davranışı gerçekleştirmeleri için teşvik ediliyorlar? Görünüşe göre ölmeden hemen önce ağaçların tepesine tırmanıyorlar ve sıvılaşmaya başlıyorlar. Evet, bunu okudunuz. Doğru, sıvılaştırın. Sonuç, aşağıdaki talihsiz tırtılların üzerine yağmur yağdırarak virüs için mükemmel bir yayılımdır. Enfekte olan, şimdi ölen tırtılın ‘sıvısında’ milyonlarca ve milyonlarca virüs parçacığı vardır. Biz de bağışıklığımız yok Sömürülen ve manipüle edilen diğerleri İnsan manipülatörleri, toksik mesajlarının yayılmasını sağlamak ve uyguladıkları davranışsal kontrolden uzaklaşmak için diğerleri arasında senaryolar, drama ve düşmanlık geliştirir ve yaratır.

Parazitlerin konukçularını enfekte etmelerinin, manipüle etmelerinin ve kontrol etmelerinin birçok yolu vardır. Cırcır böcekleri, çekirgeler, güveler ve sıçanlar, parazitlerin hedeflerine ulaşmaları için basit bir araç haline gelir. Biz insanlar, başka birinin gündemini ilerletmeye alışkın olup olmadığımıza dikkat etmeliyiz.

Bir mantar bulaştığında zombi haline gelen, yuvasının güvenliğinden uzaklaşan, bir yaprak boyunca tırmanan ve mantar beyninden patlayana kadar onu kilitli bir çene ile kavrayan bu zavallı karıncanın aksine, sorgulayabiliriz inançlarımızı, konumumuzu yeniden gözden geçirin ve yeni bilgileri bütünleştirin. Kendinizi hayatta kalmanıza ve diğer insanlarınkine ters düşen inançlarla enfekte bulursanız, daha yakından incelediğinizde bir insan paraziti tarafından ustalıkla manipüle edildiğinizi keşfedebilirsiniz.

Kaynaklar:

Berdoy, M., Webster, J., and Macdonald, D. 2000. Fatal attraction in rats infected with toxoplasma gondii. Proceedings Royal Society B. 267:1591–1594.

Berdoy, M., Webster, J., ve Macdonald, D. 2000. Toksoplazma gondii ile enfekte olmuş sıçanlarda ölümcül çekim. Bildiriler Royal Society B. 267: 1591–1594.

Biron, D.G., Marché, L., Ponton, F., Loxdale, H.D., Galéotti, N., Renault, L., Joly, C., and Thomas, F. 2005. Behavioural manipulation in a grasshopper harbouring hairworm: a proteomics approach. Proceedings Royal Society B. 272:2117-2126 (doi:10.1098/rspb.2005.3213).

Biron, DG, Marché, L., Ponton, F., Loxdale, HD, Galéotti, N., Renault, L., Joly, C., and Thomas, F. 2005. Saç kurdu barındıran bir çekirgede davranışsal manipülasyon: bir proteomik yaklaşmak. Proceedings Royal Society B. 272: 2117-2126 (doi: 10.1098 / rspb.2005.3213).

Hughes, D.P., Andersen, S.B., Hywel-Jones, N.L., Himaman, W., Billen, J., and Boomsma, J.J. 2011. Behavioral mechanisms and morphological symptoms of zombie ants dying from fungal infection. BMC Ecology 11:13 (doi:10.1186/1472-6785-11-13).

Hughes, D.P., Andersen, S.B., Hywel-Jones, N.L., Himaman, W., Billen, J. ve Boomsma, J.J. 2011. Mantar enfeksiyonundan ölen zombi karıncaların davranış mekanizmaları ve morfolojik semptomları. BMC Ecology 11:13 (doi: 10.1186 / 1472-6785-11-13).

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386