Sağlık durumu ve farklı ekranlarda geçirilen zaman arasındaki ilişki nedir?

10 mins read
Sağlık durumu ve farklı ekranlarda geçirilen zaman arasındaki ilişki nedir?

Sağlık durumu ve farklı ekranlarda geçirilen zaman arasındaki ilişki nedir?

Sağlık durumu ve farklı ekranlarda geçirilen zaman arasındaki ilişki nedir?

Yeni araştırmalar, insanların ekranlı cihazların önünde geçirdikleri zaman ile bazı çeşitli olumsuz sağlık sorunları arasında bağlantılar buldu.

BMC Public Health dergisinde yer alan çalışmanın bulguları, bu ilişkileri daha ayrıntılı olarak keşfetmek için gelecekteki araştırmalara zemin hazırlıyor.

Televizyon zamanı ve sağlığı

  1. yüzyıl boyunca televizyon tüm dünyaya yayıldı ve birçok insanın hayatının önemli bir parçası haline geldi.

Uzun süreler boyunca televizyon izlemek ile çeşitli sağlık sonuçları arasındaki ilişkileri önemli miktarda araştırma konusu oldu

Örneğin, bilim adamları, önemli miktarda TV izleme ile obezite ve tip 2 diyabet ve ayrıca anormal glikoz metabolizması arasında bağlantılar bulmuşlardır.

Bu bağlantıların açıklamasının bir kısmı, televizyon karşısında geçirilen uzun süre ile daha hızlı yiyecekler veya tipik olarak daha yüksek seviyelerde tuz, şeker ve doymuş yağ içeren öğeler gibi daha az sağlıklı beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkide yatmaktadır.

TV hala birçok insanın boş zamanlarının merkezi bir parçası olsa da, şu anda dikkatimizi çekmek için yarışan birçok başka ekran türü var. Bunlara bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar dahildir.

Uzun süreli TV izleme ile olumsuz sağlık sonuçları arasında bir ilişki varsa, şu soru ortaya çıkar: Bu ilişki, diğer ekranlı cihazların aşırı kullanımı için de geçerli mi?

Arizona Eyalet Üniversitesi’nin Phoenix’teki Sağlık Çözümleri Koleji’nde yenilik ve stratejik girişimlerden sorumlu dekan yardımcısı olan yazar Chris Wharton, ilgili çalışma için:

“Ekran zamanıyla ilgili birçok literatür öncelikle televizyona odaklanmıştır. Ancak, insanların gün boyunca kullandığı tüm bu diğer cihaz türlerinin ilerlemesiyle, sağlık davranışlarının ve faktörlerinin çeşitli ekran tabanlı cihazlarla nasıl ilişkili olduğunu görmek istedik. “

Wharton ve ekibi 18 soruluk bir anket hazırladı ve bunu Amerika Birleşik Devletleri’nde bir televizyonu ve ekranı olan en az bir cihazı olan 978 yetişkine gönderdi.

Anketi yanlış doldurdukları için bazı yanıtlayıcıları dışladıktan sonra, araştırmacılar 926 yanıt aldı.

Anket ölçütleri:

  • Her kişinin cihazlarında geçirdiği süreOonların diyetleri
  • uykularının kalitesi ve miktarı
  • Stres ve sağlıklılık duyguları
  • Fiziksel olarak ne kadar aktiflerdi
  • Vücut kitle indeksi (BMI) neydi

Ekip, katılımcıların ekran süresini hafif, orta veya yoğun kullanım olarak sınıflandırdı.

Ağır kullanım, daha kötü sağlık sonuçları anlamına geliyordu

Araştırma, taranan cihazları yoğun şekilde kullanan kişilerin – yani günde 17,5 saatlik ortalama ekran süresine sahip olanların – sağlıkla ilgili en kötü özelliklere ve beslenme düzenlerine sahip olduğunu gösterdi.

Bu kullanıcılar daha az meyve ve sebze ve daha fazla tatlı ve hızlı yiyecek yeme eğilimindeydi. Aynı zamanda en az fiziksel aktiviteye sahip olma, en az uyuma, en kötü uyku kalitesine sahip olma ve algılanan en büyük stresi deneyimleme eğilimindeydiler (hafif veya orta derecede ekran kullananlara kıyasla).

Araştırmacılar ayrıca, farklı cihaz türlerinin aşırı kullanımının diyet ve sağlık özellikleriyle de ilişkileri olduğunu buldular.

Yoğun TV ve akıllı telefon kullanan kişiler, televizyona bağlı bilgisayarların, tabletlerin veya cihazların önünde çok zaman geçiren insanlardan daha kötü beslenme düzenlerine ve sağlık özelliklerine sahip olduklarını söylediler.

Wharton’ın belirttiği gibi, “Medyayla pek çok farklı şekilde ve mobil yollarla etkileşim kuruyoruz. Ve bu cihazların birçoğunda, ağır kullanıcılar çok fazla fast-food tüketimiyle uğraşıyordu. Dolayısıyla (ekran kullanımının) rahatlığı, hazır yemeklerin rahatlığıyla ilişkili görünüyor. ”

Ekip ayrıca, bir şovun birçok bölümünü veya birçok farklı şovu hızlı bir şekilde art arda izlemenin zayıf beslenme düzenleri ve kendi kendine algılanan stres artışıyla ilişkili olduğunu gösterdi.

İlişki nedensel mi?

Çalışma, ekran süresi ile sağlık sonuçları arasındaki ilişkileri tanımlasa da, bunun tam olarak nasıl veya neden olduğu daha az açık.

Örneğin, uzun süre televizyon izlerken hareketsiz davranışın bir göstergesi olabilir – bu da bir kişinin sağlığını kötüleştirebilir – ayrıca sağlığı kötü olanların önünde daha fazla zaman geçirme olasılığı daha yüksektir. ekranlar.

Çalışma yazarları için sonuçlar, “belki de tarama türüne göre farklı şekillerde sağlığı olumsuz yönde etkileyen çeşitli faktörlerin bir kümelenmesi” olabileceğini öne sürüyor.

Bu nedenle, bulgularını geliştirmek ve ekran süresi, farklı taranan cihazların kullanımı ve sağlık sonuçları arasında ne tür bir ilişki olabileceğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılmasını istiyorlar.

Wharton için, COVID-19 salgını sırasında insanların fiziksel olarak uzaklaşması düşünüldüğünde bulgular özellikle geçerli.

“İnsanlar ‘Şimdi Netflix aboneliğinizi yeniden yenileme zamanı’ dediğinde endişeleniyorum. Başka ne yapacaksın?” diyor Wharton. Bunu ters çevirir ve şöyle derdim: “Aman Tanrım, şimdi ekranların önünde oturmaktan başka yapılacak her şeyi düşünme zamanı.”

“COVID, bunu gerçekten de kristal netliğinde bir odak noktasına getiriyor, hayatlarımıza tamamen ekranlar aracılık ediyor. Önceden öyleydiler, özellikle şimdi. Bence, sağlıklı ama teknolojik olarak bağlı bir hayatın nasıl görünebileceğini düşünmek için iyi bir zaman. bizim yaptığımız başka bir şey, ”diye ekliyor.

“Böyle bir sonuca yakın değiliz, ancak oraya gitmemiz gerektiğini düşünüyorum çünkü ekranlar bize hükmetmeye başladı ve sağlığımızda gerçek sorunları tetikliyorlar.”

Kaynak Link medicalnewstoday

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386