SARS-CoV-2, önemli sayıda memeliyi enfekte edebilir

9 mins read
SARS-CoV-2, önemli sayıda memeliyi enfekte edebilir
SARS-CoV-2, önemli sayıda memeliyi enfekte edebilir

SARS-CoV-2, önemli sayıda memeliyi enfekte edebilir

Yeni araştırmalar, önemli sayıda memelinin SARS-CoV-2 ile enfeksiyona duyarlı olabileceğini düşündürmekte

Yeni bir çalışma, SARS-CoV-2’nin teorik olarak çok sayıda memeliyi enfekte edebileceğini buldu.

Scientific Reports dergisinde yer alan araştırma, gelecekteki dünyada gerçek gözlemlerinin odağı olması gereken önemli hayvan türlerini tanımlıyor.

SARS-CoV-2, önemli sayıda memeliyi enfekte edebilir
SARS-CoV-2, önemli sayıda memeliyi enfekte edebilir

Hayvan enfeksiyonu

COVID-19 salgınının etkilerini azaltmaya yönelik bilimsel çabaların merkezinde bir aşının geliştirilmesi yatıyor.

Etkili bir aşının geliştirilebileceğini ve dünya çapında önemli sayıda insana yaygın olarak uygulanabileceğini varsayalım. Bu durumda, virüs bulaşma oranları; ülkelerin virüsün yayılmasını azaltmak için alınan acil durum önlemlerini gevşetmeye başlamasına izin verecek kadar düşük olmalıdır.

Bununla birlike şüphesiz sorunun en önemli bir parçası olsa da, insanlar SARS-CoV-2’den etkilenen tek tür değil.

Bir tür koronavirüs olarak SARS-CoV-2, insan olmayan bir hayvandan – muhtemelen bir at nalı yarasası olduğu düşünülür – henüz belirlenemeyen ve insan olmayan bir ara hayvan aracılığıyla ortaya çıktı.

Bu nedenle, insan olmayan hayvanların da virüse duyarlı olması şaşırtıcı olmamalıdır.

Bununla birlikte, şu anda bilinmeyen şey, hangi hayvan türlerinin duyarlı olduğu, ne kadar duyarlı oldukları ve virüsü bulaştırma olasılıklarının ne olduğu.

Bu önemlidir, çünkü virüs evcil hayvanlar veya çiftlik hayvanları gibi diğer insan olmayan hayvanları da enfekte edebilirse, bu hayvanlarla düzenli olarak temas eden insanlar virüsü onlara bulaştırabilir ve bunun tersi de geçerlidir.

Halihazırda evcil kedilerde, aslanlarda ve kaplanlarda enfeksiyon raporları var. Bu arada, hayvan hücrelerinin laboratuar çalışmaları virüsü çok çeşitli hayvanların barındırabileceğini göstermektedir.

Hangi hayvanların virüse duyarlı olduğunu daha iyi anlayarak, insanlara bulaşma risklerini ve ayrıca çiftlik hayvanlarına ve diğer hayvanlara verilen zararı en aza indirmek için hijyen uygulamaları uygulanabilir.

Bilgisayar modelleme

Hangi türlerin virüse duyarlı olabileceğini ve bu nedenle gelecekteki araştırmaların odağı olması gerektiğini belirlemek için bu çalışmanın arkasındaki araştırmacılar bir bilgisayar modelleme sistemi geliştirdiler.

SARS-CoV-2, ACE2 proteinlerine bağlanarak bir konakçı hücreyi enfekte eder. İnsanlarda bunda çok etkilidir. ACE2 proteinlerinin yanı sıra, transmembran serin proteaz TMPRSS2, virüsün bir konakçı hücreyi enfekte etme kabiliyetinin merkezinde yer alır.

Bununla birlikte, ACE2 ve TMPRSS2 proteinleri türler arasında değişiklik gösterir, bu nedenle virüs, insan olmayan hayvan hücrelerini enfekte edebilir.

Araştırmacılar, çeşitli verilere dayanan sofistike bilgisayar modelleri kullanarak, teorik olarak virüse diğerlerinden daha duyarlı olabilecek türleri belirleyebildiler.

Çalışmanın ilk yazarı olan University College London (UCL) ‘nin Yapısal ve Moleküler Biyoloji bölümünde ve Malezya Ulusal Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Su Datt Lam’a göre:

“Laboratuar tabanlı deneylerin aksine, tasarladığımız hesaplama analizleri otomatik ve hızlı bir şekilde yürütülebilir. Bu nedenle, bu yöntemler, maalesef insanların doğal yaşam alanlarına girmesi nedeniyle daha yaygın hale gelen gelecekteki virüs salgınlarına kolayca uygulanabilir. “

Geniş hayvan yelpazesi

Araştırmacılar, “geniş bir omurgalı hayvan yelpazesinin” prensipte SARS-CoV-2’e taşıyıcılık yapabileceğini buldular.

Toplamda, araştırmacılar, düzenli olarak insanlarla temas eden 26 hayvan türünün SARS-CoV-2 ile enfeksiyona yatkın olabileceğine dair kanıt buldular.

Özellikle, koyunlarda ve büyük maymunlarda virüs ile konakçı ACE2 proteini arasındaki bağlanma sürecinin muhtemelen insanlarda olduğu kadar güçlü olduğunu bulmuşlardır.

Koyunlar, dünyanın birçok yerinde tarımsal ortamlardaki yaygınlıkları göz önüne alındığında, özel bir endişe kaynağıdır.

Çalışma ayrıca balıkların, kuşların ve sürüngenlerin çoğunun virüse duyarlı olma ihtimalinin düşük olduğunu buldu.

Yine de araştırmacılar, çalışmalarının bu hayvanların virüse duyarlı olduğunu kesin olarak göstermediğini vurguluyor. Aksine, durumun böyle olduğuna dair önemli bir olasılık önermektedir ve bu da bu bulguları doğrulamak için daha ayrıntılı araştırmaları garanti etmektedir.

Bununla birlikte, çok sayıda hayvanın potansiyel duyarlılığını hızlı bir şekilde analiz edebilmek değerlidir.

Çalışmanın baş yazarı UCL Structural & Molecular Biology’den Prof. Christine Orengo’ya göre, “hangi hayvanların enfeksiyon riski altında olabileceğini görmek için deneysel olarak incelenen hayvanların ötesine bakmak ve daha fazla soruşturma ve olası izleme gerektirecektir. ”

“Belirlediğimiz hayvanlar, nesli tükenmekte olan türleri tehdit edebilecek veya çiftçilerin geçim kaynaklarına zarar verebilecek salgın riski altında olabilir. Orengo ekliyor Prof.

Virüsün şu anda bulaştığı bilinenden çok daha fazla türe bulaşma olasılığı göz önüne alındığında, araştırmacılar hayvanların insanlar tarafından izlenmesi ve ele alınması konusunda yeni rehberlik çağrısında bulunuyor.

Çalışmanın bir ortak yazarı olan UCL Structural & Molecular Biology’den Prof. Joanne Santini’ye göre, “hayvanları korumak ve enfekte bir hayvandan COVID-19’u bir gün kapma riskinden kendimizi korumak için. Halen yönetilebilir durumdayken vakaları veya kümeleri erkenden yakalamak için hayvanlar, özellikle de evcil hayvanlar ve çiftlik hayvanları üzerinde geniş çaplı gözetime ihtiyacımız var. ”

“Bu yıl hepimizin bulaşmayı azaltmak için öğrendiğimiz davranışlara ve enfekte kişilerin hayvanlardan ve diğer insanlardan izole etmesine benzer şekilde, hayvanlarla uğraşırken hijyen önlemleri almak da önemli olabilir” diye devam ediyor. not etmek.

Kaynak: LİNK

İKİNCİ KAYNAK LİNK

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386