Gençler Arasında İşsizlik Alarm Veriyor!

2 milyondan fazla genç ne eğitimde ne de işte. Bu durum, hem gençler için hem de ülke ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturuyor

3 mins read
Gençler Arasında İşsizlik Alarm Veriyor!

Türkiye’nin genç nüfusunda işsizlik oranı endişe verici boyutlara ulaştı. TÜİK ve İŞKUR verilerine göre, 15-24 yaş aralığındaki her 4 gençten 1’i işsiz. Ekonomik krizin de etkisiyle istihdam piyasasına giremeyen bu gençler, “boşta gezen” olarak tanımlanıyor.

2 Milyondan Fazla Genç Ne Eğitimde Ne de İşte

İstatistikler, bu yaş grubundaki 2 milyon 525 bin gencin ne eğitimde ne de iş hayatında yer aldığını gösteriyor. Ayrıca, 2023 yılı içinde işsizlik ödeneği için başvuran genç sayısı 235 bin 800 olarak kaydedilmiş.

Genç Kadınlar Daha Fazla Risk Altında

Genç kadınlar arasındaki işsizlik oranı, erkeklere kıyasla daha yüksek. TÜİK verilerine göre, genç kadınların işsizlik oranı %21.8 iken, erkeklerde bu oran %12.7. Genel işsizlik oranı Türkiye genelinde %8.8 iken, genç işsizlerin toplam işsizlere oranı %28 seviyesinde.

Geniş Tanımlı İşsizlikte Durum Daha da Kötü

DİSK Araştırma Merkezi’nin hesaplamalarına göre ise, gençler arasında geniş tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 16 bin kişi ve işsizlik oranı %32.3. Bu durum, genç kadınlar arasında %41.1’e çıkarak daha da vahim bir hal alıyor.

İşsizlik Ödeneği Bekleyişi Uzuyor

2023 yılında İŞKUR’a işsizlik ödeneği için başvuran gençlerin sayısı 235 bin 800. Bu gençlerin büyük çoğunluğu 20-24 yaş aralığında. İŞKUR kayıtlarına göre, işsiz gençlerin önemli bir kısmı 3-12 ay arasında iş bulma umuduyla bekliyor.

Eğitimden ve İstihdamdan Kopma Tehlikesi

TÜİK’in verilerine göre, 2023’ün son çeyreğinde 2 milyon 525 bin genç, ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Bu, toplam genç nüfusun %21.4’ünü temsil ediyor ve bu gençlerin büyük bir kısmı kadınlardan oluşuyor.

#gençlik #işsizlik #ekonomi #eğitim #iskur #TÜİK #DİSK

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386