Yapı İzin İstatistikleri Açıklandı: İnşaat Sektöründe Yükseliş Devam Ediyor

3 mins read
Yapı İzin İstatistikleri Açıklandı: İnşaat Sektöründe Yükseliş Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2022 yılı Ekim-Aralık dönemi yapı izin istatistikleri, inşaat sektöründe yükseliş trendinin devam ettiğini gösteriyor.

Yapı Ruhsatları Arttı

Söz konusu dönemde belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatı sayısında yıllık bazda artışlar gözlemlendi. Buna göre:

  • Bina sayısı %7,9
  • Daire sayısı %16
  • Yüz ölçümü %8,8 arttı.

Yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüz ölçümü 60,3 milyon metrekareye ulaştı. Bu alanın:

  • 33,7 milyon metrekaresini konut
  • 12,8 milyon metrekaresini konut dışı
  • 13,8 milyon metrekaresini ise ortak kullanım alanları oluşturuyor.

Kullanma amacına göre en yüksek pay, 42,9 milyon metrekare ile 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalara ait. Bunu 4,3 milyon metrekareyle bir daireli binalar takip ediyor.

Yapı Kullanma İzin Belgelerinde Düşüş Görüldü

2022 yılı Ekim-Aralık döneminde verilen yapı kullanma izin belgelerinde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüşler gerçekleşti. Buna göre:

  • Bina sayısı %7
  • Daire sayısı %8,9
  • Yüz ölçümü %10,5 azaldı.

Yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların toplam yüz ölçümü 37,2 milyon metrekare olarak gerçekleşti. Bu alanın:

  • 21 milyon metrekaresini konut
  • 8,5 milyon metrekaresini konut dışı
  • 7,7 milyon metrekaresini ise ortak kullanım alanları oluşturuyor.

Kullanma amacına göre en yüksek pay, 26,8 milyon metrekare ile 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalara ait. Bunu 2,2 milyon metrekareyle bir daireli binalar takip ediyor.

TÜİK tarafından yayımlanan yapı izin istatistikleri, inşaat sektöründe genel bir yükseliş trendinin devam ettiğini gösteriyor. Yapı ruhsatı sayılarındaki artış, yeni yatırımların yapıldığını ve sektörün geleceğe dair umutlu olduğunu işaret ediyor.

Ancak yapı kullanma izin belgelerinde görülen düşüş, tamamlanan projelerin sayısında bir azalma olduğunu gösteriyor. Bu durum, sektördeki bazı aksaklıklardan veya arz-talep dengesizliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Genel olarak bakıldığında, inşaat sektörü 2022’nin son çeyreğinde de büyümeye devam etmiş. 2023 yılı için sektörün nasıl bir seyir izleyeceği ise önümüzdeki aylarda yayınlanacak verilerle daha net bir şekilde görülebilecek.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386