Fed’den Karışık Sinyal: Faiz İndirimi Beklentileri Geriledi

5 mins read
Fed'den Karışık Sinyal: Faiz İndirimi Beklentileri Geriledi

Geçen hafta yayınlanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, Fed yetkililerinin para politikasını hızlı gevşetme konusunda endişeleri olduğunu gösteriyor. Tutanaklara göre, Fed yetkilileri enflasyonun düşürülmesinde daha fazla ilerleme kaydedilmesinin beklenenden daha uzun sürebileceği ihtimalini göz önünde bulunduruyor.

Fed Yetkilileri Endişeli

Toplantıda, Fed yetkililerinin kısıtlayıcı para politikası duruşuna ne kadar süre devam edilmesi gerektiğine ilişkin belirsizliğin altını çizdiği belirtiliyor. Tutanaklarda, “Çoğu yetkili, politika duruşunu gevşetmek için çok hızlı hareket etmenin risklerine dikkati çekti ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye düşüp düşmediğine karar verirken gelen verileri dikkatle değerlendirmenin önemini vurguladı.” ifadesi kullanıldı.

Para Piyasalarında Beklentiler Değişti

Bu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed’in martta faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, Mayıs ayında faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 25’e, Haziran ayında başlama ihtimali ise yüzde 67’ye geriledi.

Fed’in Bir Sonraki Adımı

Fed’in bir sonraki faiz kararı 20 Mart’ta açıklanacak. Faiz şu anda 26 Temmuz 2023’ten beri yüzde 5,5 seviyesinde. Fed yetkilileri, indirimlerin bu yıl başlayacağını açıklamıştı.

Farklı Görüşler de Var

Ancak Fed yetkilileri arasında faiz indirimi konusunda farklı görüşler de mevcut. Standard&Poor’s, Fed’in Haziran ayında politika faizini 25 baz puan, yıl sonuna kadar ise 75 baz puan düşüreceğini öngörüyor.

Fed Yetkililerinden Açıklamalar

Fed yetkililerinin son açıklamaları da dikkat çekici. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, manşet enflasyonun düşmesine rağmen konut gibi sektörlerde fiyat baskılarının devam ettiğini vurgularken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, yakın gelecekte faiz indirimi ihtimaline karşı olduğunu dile getirdi.

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ise Bankanın güçlü eylemlerinin politika faizini oldukça kısıtlayıcı bölgeye taşıdığına işaret ederek, para politikasındaki sıkı duruşun ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu bildirdi.

Ekonomi genel olarak beklendiği gibi gelişirse yılın sonlarında politika faizini düşürmeye başlamanın muhtemelen uygun olacağını ifade eden Jefferson, ancak riskler nedeniyle zaman çizelgesi veremeyeceğini söyledi.

Diğer Yetkililerden Görüşler

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da Fed’in faiz oranlarını çok erken düşürmesinin risk oluşturduğunu belirtti. Fed’in enflasyonda yüzde 2 hedefine doğru ilerlemenin son adımında olduğunu dile getiren Harker, son verilerin enflasyonun yavaşlatılmasında dengesiz bir ilerleme olduğunu gösterdiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu Sözcüsü Julie Kozack da enflasyonun yavaşlamasına rağmen henüz hedefe yeterince yakın olmadığını belirterek, merkez bankalarını para politikasında erken gevşemeye karşı tedbirli olmaya çağırdı.

Sonuç olarak, Fed’in para politikası duruşuna ilişkin belirsizlikler devam ediyor. Önümüzdeki dönemde gelen veriler ve Fed yetkililerinin açıklamaları, faiz indirimi zamanlaması ve miktarı hakkında daha net bir tablo oluşturacak.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.