Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu, Piyasalar Rahatladı

Merkez Bankası faizi sabit tuttu, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası devam edecek...

10 mins read
Merkez Bankası'ndan hükümete açık enflasyon mektubu

Merkez Bankası, yeni Başkanı Fatih Karahan’ın liderliğinde ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında değişikliğe gidilmedi ve faiz %45 seviyesinde sabit tutuldu.

Piyasalar Rahatladı:

Piyasa uzmanları PPK metnindeki mesajları şahin bulsa da, faiz kararı sonrası Borsa İstanbul ilk başta düşüş yaşasa da günü pozitif kapattı. Dolar/TL ise 31 liranın üzerinde seyrettiği bir ortamda faiz kararı sonrası bir miktar geri çekildi.

Sıkı Para Politikası Devam Edecek:

PPK metninde enflasyon ve sıkılaşmaya yönelik mesajlar öne çıktı. Ocak ayında enflasyonun tahminler doğrultusunda yükseldiği ve yakın dönemdeki göstergelerin iç talepteki dengelenmenin sürdüğünü gösterdiği belirtildi.

Metinde, “Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.” ifadesine yer verildi.

Kararlı Duruş TL’yi Güçlendirecek:

Metinde ayrıca, “Dış finansman koşulları, rezervlerin seviyesi, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talebin döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam ettiği belirtildi. Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir.” denildi.

Seçim Sonrası Ekonomi: Bakan Şimşek Spekülasyonlara İtibar Etmeyin Dedi, Borsada 400 Dolar Hedefi Konuldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim sonrası ekonomiye ilişkin spekülasyonlara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şirketlerin uluslararası piyasalarda sermaye bulmaya daha kolay erişebildiğini ve programda öngörülen hedeflere yaklaştıkça uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynak akışının artacağını söyledi. Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle uygulanan politikaların seçim sonrası da devam edeceğini belirtti.

Seçim Sonrası Ekonomi: Uzmanlar Merkez Bankası Kararını Değerlendirdi

Merkez Bankası, yeni Başkanı Fatih Karahan’ın başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini %45 seviyesinde sabit tuttu. Uzmanlar, faiz kararının ve açıklamanın piyasalar üzerindeki etkilerini yorumladı.

Borsada 400 Dolar Hedefi:

İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke, Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından borsada 400 dolara doğru bir hareket olabileceğini söyledi. Ekeke, faiz oranının sabit tutulmasına rağmen açıklamanın tonunun şahinleştiğini ve maliye politikalarının ve piyasanın kendi dengesinin yakından takip edileceğini belirtti. Ekeke, bankacılık ve holdinglerde düşüşlerin alım fırsatı olduğunu ve endeksin yıl içerisinde öncelikle 11.000 seviyesine, ardından 400 dolara yükselebileceğini öngördü.

Faiz İndirimi 2025’e Ötelenebilir:

İş Portföy Araştırma Müdürü Hande Şekerci ise Merkez Bankası’nın faiz indiriminin 2025’e ötelenebileceğini değerlendirdi. Şekerci, Merkez Bankası’nın metninde enflasyon görünümünde bozulma olması halinde faizi artıracağını net şekilde kaydettiğini ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edeceğini belirtti. Şekerci, bu durumun ilave faiz artırım ihtimalini artırdığını ve bu yılın son çeyreğinde bekledikleri faiz indiriminin de ötelenebileceğini söyledi.

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal:

  • Merkez Bankası’nın şahinlik dozunun arttığını, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını belirtti.
  • Gıda fiyatlarının da enflasyon baskılarını canlı tutan nedenler arasına eklendiğini ve rezervlerdeki azalma nedeniyle rezervlerdeki güçlenme ifadesinin rezervlerin seviyesine dönüştüğünü kaydetti.
  • Piyasaların Merkez Bankası’nın bekleneni vermesi nedeniyle sınırlı olumlu tepki verdiğini ifade etti.

Ata Yatırım Araştırma GMY Cemal Demirtaş:

  • Merkez Bankası’nın enflasyon ve iç tüketim trendlerini yakından takip ettiğini, bazı tüketim harcamalarında dengelenme sürecinin yavaş seyrettiğini ve hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda enflasyonunun enflasyon baskılarını canlı tuttuğunu vurguladı.
  • Mevcut sıkı duruşun enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını belirtti.
  • Önümüzdeki dönemde güven artırıcı makro politikalara bağlı kalındığı sürece TL varlıklara ve özellikle borsaya ilginin devam edeceğini, enflasyonda muhtemelen sapmalara karşı daha dayanıklı şirketlerin hisselerine yatırım yapılabileceğini düşündüğünü ifade etti.

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer:

  • Merkez Bankası’nın faizinde değişikliğe gitmediğini ve faizi %45 seviyesinde sabit tuttuğunu, bunun piyasa için sürpriz olmadığını ve piyasa fiyatlamasında ani reaksiyonlar gözlemlenmediğini belirtti.
  • Karar metninde bir önceki metinden daha şahin ifadeler kullanıldığını ve ana temada değişiklik olmadığını kaydetti.
  • Önümüzdeki aylarda olası ücret artışlarının oluşturabileceği etkilerin yakından takip edileceğini ve ilk defa Türk Lirası’nın reel olarak değerlenmesine yönelik ifadelerin karar metnine yansıdığını ifade etti.
  • Para politikası duruşu açısından çok daha net ifadeler kullanıldığını ve gerekli görülmesi halinde para politikası duruşunun sıkılaşacaktır gibi net bir ifade kullanıldığını vurguladı.
  • Sayın Fatih Karahan’ın öncülüğünde gerçekleşen ilk toplantıda faiz kararı değişmese de metindeki üslup sertleşmiş ve daha netlik kazanmış olduğunu ve şahin, daha net ifadelerin Merkez Bankası’nın izlediği kararlı duruğun devamı açısından kuvvetli bir mesaj verdiğini kaydetti.

Genel Değerlendirme:

Uzmanlar, Merkez Bankası’nın faiz kararının ve metninin piyasalar üzerinde sınırlı olumlu bir etki yarattığını ve enflasyonla mücadelede kararlı bir duruş sergilediğini vurguladı. Önümüzdeki dönemde enflasyon ve diğer makroekonomik göstergelerin yakından takip edileceği belirtildi.

Ekonomiye ilişkin gelişmeler takip edilmeye devam edecek.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386