Swift Komplosu: Anket, 2024 Seçim Desteği için İddia Edilen Hükümet Komplosuna İnancı Ortaya Koyuyor

4 mins read

Çarşamba günü yapılan bir anket, Amerikalıların %18’inin Taylor Swift’in Başkan Joe Biden’ın 2024’te yeniden seçilmesine yardımcı olmak için gizli bir hükümet operasyonuna dahil olduğuna inandığını ortaya koydu.

Monmouth Üniversitesi tarafından 8-12 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Çarşamba günü açıklanan anket, Swift komplosuna katılanların %83’ünün önümüzdeki seçimlerde eski Başkan Donald Trump’ı destekleme olasılığını ifade ettiğini ortaya koydu. Ayrıca, komplo taraftarlarının neredeyse dörtte üçü (%73) 2020 seçimlerinin sonucunun hileli olduğu inancına da sahip.

Monmouth’un anketle ilgili basın açıklamasında, komploya inandığını iddia eden bireylerin %42’sinin ankete katılmadan önce komplodan habersiz olduğu vurgulanarak, komplocu fikirlerin sağ eğilimli gruplar arasında yaygın bir şekilde kabul gördüğünün altı çizildi.

“Ankete katılmadan önce bu konuyu duymamış olanların çoğu bile bu fikri inandırıcı buluyor. 2024 seçimlerine hoş geldiniz,” diyor Monmouth Üniversitesi Anket Enstitüsü Direktörü Patrick Murray.

Komplo, Kansas City Chiefs’in Super Bowl zaferinin ardından Swift’in erkek arkadaşı Travis Kelce’nin takımda sıkı bir uç olarak oynaması nedeniyle büyük ilgi gördü.

Aralarında eski başkan adayı Vivek Ramaswamy’nin de bulunduğu bazı muhafazakârlar, oyunun “yapay olarak kültürel açıdan desteklenen bir çiftten gelecek olası bir başkanlık desteğini” artırmak için manipüle edileceğini öne sürdü.

Ancak Ramaswamy, Taylor Swift’in seçim komplolarıyla eğlenen tek kişi değil.

Fox News Ocak ayında, Swift’in seçmen kayıtlarını savunmasını tartışırken “Pentagon’un bir elemanı” olup olmadığını sorgulayan bir manşet attı. Buna ek olarak, Şeflerin zaferinden sonra, Biden’ın psyop komplosuyla alay eden bir sosyal medya paylaşımı, teoriyi benimseyen başka kişileri de ortaya çıkardı.

2020’de Biden’ı destekleyen Swift, Pfizer’in COVID-19 aşısını savunduğu için Kelce gibi siyasi aktivizmi nedeniyle muhafazakârlar tarafından sık sık hedef alındı.

Ancak Swift 2024 başkanlık yarışı hakkında yorum yapmaktan kaçındı ve Pentagon komployu asılsız olarak nitelendirdi.

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh Politico’ya yaptığı açıklamada, “Bu komplo teorisine gelince, bundan kurtulacağız,” dedi ve birden fazla Swift isabetine atıfta bulundu. “Ancak bu durum, olası mali kaygıları giderebilmemiz için Kongre’nin ek bütçe talebimizi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde onaylamasına ihtiyacımız olduğunu vurguluyor.”

Neredeyse her beş Amerikalıdan birinin komploya inanmasına rağmen, anket Swift için bazı olumlu bulgular içeriyordu.

Araştırma, yetişkinlerin %39’unun Swift hakkında olumlu görüşe sahip olduğunu, sadece %13’ünün ise olumsuz görüşe sahip olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, Cumhuriyetçiler (%42) Demokratlara (%88) kıyasla bu konuda daha az destekleyici olsa da, çoğunluk -%68- Swift’in hayranlarını yaklaşan seçimlerde oy kullanmaya teşvik etme çabalarını onaylıyor.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386