1.700 yıl önce yumurtlanmış ‘dünyadaki ilk’ bozulmamış Roma yumurtası keşfedildi

Yapılan bir taramada, Roma dönemine ait olduğundan şüphelenilen bir dilek kuyusunda bulunan 1.700 yıllık yumurtanın içindekilerin hala yerinde olduğu tespit edildi

4 mins read
1.700 yıl önce yumurtlanmış 'dünyadaki ilk' bozulmamış Roma yumurtası keşfedildi

Tahmini olarak 1.700 yıllık olduğu düşünülen, içinde hala sıvı bulunduğu belirlenen sağlam bir tavuk yumurtası dünyada eşi benzeri olmayan tek örnek olarak kabul ediliyor.

2007 ile 2016 yılları arasında Buckinghamshire’daki Aylesbury’de yapılan kazı sırasında keşfedilen bu yumurta, o dönemde araştırmacılar tarafından “gerçekten eşsiz bir keşif” olarak nitelendirilmişti.

Kazı sırasında arkeologlar, üç başka yumurtayı kırmış ve bunların “yoğun bir koku” salmasına neden olmuştu, ancak dördüncü yumurta sağlam kalmıştı.

Oxford Arkeoloji uzmanları, bu su dolu çukurun bir tür Roma dilek kuyusu olarak kullanılmış olabileceğini düşünüyorlar.

Şimdi, bir mikro tarama, yumurtanın hala sarı ve yumurta akı içerdiğini ve döneme ait sağlam bir yumurta olduğunu gösterdi.
Kazıyı denetleyen Oxford Arkeoloji’nin kıdemli proje yöneticisi Edward Biddulph, “İçerideki içerikleri gördüğümüzde tamamen şaşkına döndük, çünkü bunların sızdığını beklemiştik” dedi.

1.700 yıl önce yumurtlanmış 'dünyadaki ilk' bozulmamış Roma yumurtası keşfedildi 1
Yumurtanın 3D taraması, yumurta içeriğinin hala içinde olduğunu ortaya çıkardı (Oxford Archaeology)

Son analizler, konservatör Dana Goodburn-Brown tarafından gerçekleştirildi ve yumurta daha fazla analiz için Kent Üniversitesi’ne götürüldü.

Biddulph, “Bir mikro tarama inanılmaz bir görüntü üretti, ki bu, sağlam olmasının dışında – ki bu yeterince inanılmaz – ayrıca içindeki sıvıyı da muhafaza ettiğini gösterdi, muhtemelen yumurta sarısından, albumenden vs. kaynaklanıyor” dedi.

Yumurta ayrıca, London Doğa Tarihi Müzesi’ne götürüldü, burada müzenin kuşlar, yumurtalar ve yuvalar koleksiyonunun kıdemli küratörü Douglas Russell’dan yumurtanın korunması ve içindekilerin nasıl çıkarılacağına dair danışmanlık alındı.

Biddulph, “London Doğa Tarihi Müzesi’ni ziyaret ettiğimizde öğrendiğimiz gibi, dünyada bilinen en eski örnek gibi görünüyor” dedi.

1.700 yıl önce yumurtlanmış 'dünyadaki ilk' bozulmamış Roma yumurtası keşfedildi 2
Arkeologlar bu keşfi 2007-2016 yılları arasında gerçekleştirilen bir kazı sırasında yapmışlardır (Oxford Archaeology)

Arkeolog, “2.000 yıllık bir yumurta ile Londra’da dolaşmak biraz ürkütücüydü” diye itiraf etti.

Ve metroya binerken biraz riskliydi – tabii ki iyi korunmuştu – cepte taşıyormuş gibi değildi.”

Yumurta şu anda içini kırılmadan çıkarmak için hassas kabuğunu koruyarak çalışmaların sürdüğü Aylesbury’deki Discover Bucks Müzesi’nde bulunuyor.

Biddulph, “Bu dikkate değer yumurtanın yaşamındaki bir sonraki aşama için büyük potansiyel var ve bu önemli yumurta üzerindeki bilimsel araştırmaların devamı gelecek” dedi.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.