‘Beyaz akciğer’ sendromu nedir? Çin’deki salgına ne sebep oldu, işte bildiklerimiz

5 mins read

Kuzey Çin ve Pekin’deki hastanelerin zatürre de dahil olmak üzere binlerce çocuğu solunum yolu hastalıklarıyla hastaneye yatırmasının ardından doktorlar salgının kısmen antibiyotiklere dirençli böceklerden kaynaklanmış olabileceğini öne sürdü. Çok sayıda hasta çocuğun arkasında yeni bir patojenin olabileceğinden korkuluyordu. Ancak yapılan testler, bu kişilerin bakteriyel enfeksiyonlar, grip, solunum sinsityal virüsü ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel solunum yolu hastalıklarından muzdarip olduğunu doğruladı.

‘Beyaz akciğer’ pnömonisi (sendromu)

Hastalığa ‘beyaz akciğer’ pnömonisi adı verildi çünkü pnömoniden muzdarip çocukların akciğerlerinde beyaz lekeler vardı. Bu lekeler, vücut Mycoplasma pneumoniae gibi bakterilerle savaştığında ortaya çıkabilen daha yoğun akciğer dokusuna sahip alanları gösteriyordu.

'Beyaz akciğer' sendromu nedir? Çin'deki salgına ne sebep oldu, işte bildiklerimiz 1

Antibiyotiklere dirençli bakteriler

Daha sonra tıp uzmanları, mikoplazma pnömoni enfeksiyonlarındaki artışa antibiyotik dirençli bakterilerin neden olabileceğini öne sürdü. ‘Frontiers in Microbiology’ dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Çin’de bu bakteri ile oluşan enfeksiyonların %90’ı artık yaygın antibiyotiklere karşı dirençli.

Doktorlar, bakteriyel enfeksiyonları hedef almak için antibiyotik kullanıldığında, bazı bakterilerin mutasyona uğrayabileceğini ve ilaçların etkilerine karşı dirençli hale gelebileceğini söylüyor. Bu bakteriler hızla çoğalabilir ve dirençli bir tür geliştirebilir.

Pekin Chaoyang Hastanesi’nde enfeksiyon hastalıkları doktoru olan Dr. Yin Yudong gazetecilere yaptığı açıklamada, “Antibiyotik ilaç direncini engellemek için çeşitli önlemler almalıyız. Aksi takdirde çocuklar için tedavisiz kalma riskiyle karşı karşıya kalırız.”

Çin’de enfeksiyonda ani artış

Daha önce doktorlar, Çin’in enfeksiyonlardaki artışının Covid kısıtlamalarının kaldırılmasından kaynaklanabileceğini düşünmüşlerdi. CNN wellness tıp uzmanı Dr. Leana Wen, Çin’in azaltma önlemlerini diğer birçok ülkeden daha geç kaldırdığını ve mevcut artışın arkasındaki nedenin bu olabileceğini söyledi. Wen, ‘sıfır Covid’in sona ermesinden bu yana geçen ilk tam kışta, dünyanın büyük bir kısmında olduğu gibi solunum yolu hastalıklarında bir artış yaşanacağını söyledi.

‘The Express’e verdiği demeçte, azaltma önlemleri kaldırıldığında bulaşıcı hastalıkların okulları ve kreşleri kırıp geçirdiğini ve çocuklar arasında enfeksiyonların artmasına yol açtığını söyledi.

Sıkça Sorulan Sorular:

Çin’deki son salgına neden ‘beyaz akciğer’ zatürresi adı verildi?
Hastalığa “beyaz akciğer” pnömonisi adı verildi çünkü pnömoniden muzdarip çocukların akciğerlerinde beyaz lekeler vardı. Bu lekeler, vücut Mycoplasma pneumoniae gibi bakterilerle savaştığında ortaya çıkabilen daha yoğun akciğer dokusuna sahip alanları gösteriyordu.

“Türkiye’de şu ana kadar rastlanmış vaka olmasa da Avrupa’dan gelme olasılığı yüksek” diyen Prof. Dr. Akkoyunlu, “Bireysel önlemler hayati önem taşıyor. Maske takmak, mesafeyi korumak ve ortam havasının hijyeninin yanı sıra savunma sistemimizi güçlendirmeliyiz. Sağlıklı beslenme, uyku düzeni, düzenli egzersiz, mevsimsel meyve tüketimi, vitaminler süreci atlatmada çok değerli” uyarısında bulundu.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386