BioNTech, Afrika’daki ilk aşı fabrikasını Ruanda’da Açtı

2 mins read

Afrika’nın Geleceği İçin Yenilik: BioNTainer Fabrikası Açıldı! BioNTech’in öncülüğünde kurulan bu konteyner tabanlı fabrika, Afrika ülkelerine sürdürülebilir mRNA tabanlı aşı üretimi vadederken, kıtada aşı erişiminde çığır açacak bir dönüm noktasını temsil ediyor.

2022 yılında başlatılan ve “BioNTainer” adı verilen konteynerlerden oluşan fabrika, Afrika ülkeleri için mRNA tabanlı aşı üretimine odaklanan önemli bir girişimin parçası olarak hizmet verecek.

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, BioNTech’in CEO’su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile birlikte fabrikanın açılışına katıldı. Şahin, yaptığı konuşmada, Afrika’da sürdürülebilir bir mRNA aşı ekosistemi oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

Devlet Başkanı Kagame, üretim tesisinin kıtanın aşı erişiminde bir dönüm noktası olduğunu belirtirken, 30 yıl sürecek denilmesine rağmen, kısa sürede bu tesisin Afrika’da kurulduğuna dikkat çekti.

2025 yılında tam kapasiteyle çalışmaya başlaması planlanan tesis, yılda 50 milyon doza kadar aşı üretmeyi hedefliyor.

Afrika Kalkınma Bankası verilerine göre, kıta ülkelerinin ihtiyaç duyduğu ilaçların yüzde 70’ini ithal ettiği ve aşıların sadece yüzde 1’ini ürettiği bilgisi paylaşıldı.

Haziran 2022’de temeli atılan üretim tesisi, Afrika ülkelerinin mRNA aşılarına daha hızlı erişimini sağlamak için önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, şirketin burada Kovid-19’a ek olarak yeni geliştirdiği ve insanlar üzerinde test edilecek mRNA tabanlı sıtma ve tüberküloz aşılarını üretmeyi hedeflediği belirtildi.