Putin’in Diplomatik Başarısı ve İslam Coğrafyasında Devam Eden Yükselişi

5 mins read

ABD ve Avrupalı siyasiler, Putin’in Abu Dabi ve Riyad’da gösterişli karşılamalarla ağırlanmasını kaygı ve endişe ile izlediler. Avrupalı siyasilerin İsrail-Hamas savaşı olarak tanımladıkları Gazze katliamından bu yana Rusya ve Körfez ülkeleri birbirine daha da yakınlaştı.

Bu hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir yılın ardından kazandığı diplomatik başarının meyvelerini topluyor. Ukrayna’nın başarısız karşı saldırısı ve Kiev yönetiminin içinde çatlamaların belirmesi, Putin’in elini güçlendirdi. Ayrıca, uluslararası medyanın odak noktasını Ukrayna’dan uzaklaştıran Gazze Savaşı, Kremlin’in stratejik avantaj sağlamasına yardımcı oldu.

Batının Ortadoğu’daki İsrail lehine taraf tutmasının ardından, Putin’e Küresel Güney’in liderliğini üstlenme fırsatı doğdu. Bu bağlamda, Rus lider Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret etti, ardından da Suudi Arabistan’a geçti.

Birleşik Arap Emirlikleri, ABD’nin müttefiki olmasına rağmen, Rusya ile sıkı ilişkilere sahip. Kremlin lideri, BAE’ye sıcak bir karşılama ile karşılandı. Varışında BAE Hava Kuvvetleri’nin uçakları, Rus bayrakları renklerinde duman salarak formasyon halinde uçtu. Gösterişli bir tören, BAE’nin Rusya ile olan güçlü ilişkilerini vurguladı.

Batı medyasının Rusya’nın dünya çapında izole olduğu iddiasına, Putin’in BAE’deki sıcak karşılamasıyla çelişen gerçeklerle cevap verildi. Bu durum, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın Katar’da bilinçli bir şekilde uçakta yarım saat bekletilmesiyle karşılaştırıldığında daha belirgin hale geldi.

Suudi Arabistan’a varışında, Putin ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman arasında güçlü bir diyalog gerçekleşti. Putin, Rus-Suudi ilişkilerinin “daha önce hiç görülmemiş bir seviyeye ulaştığını” vurguladı. İkili, OPEC+ üyesi olarak petrol fiyatları konusunda işbirliğini ele aldı. OPEC, gelecek yıl daha az petrol üreteceğini açıkladı, bu da fiyatların yükselmesine ve Küresel Güney ülkelerinin bundan faydalanmasına olanak tanıyacak.

Putin ve bin Salman, uzun süredir yakın ilişkilere sahipler. Bu ilişki, Riyad’ın Batı ve Doğu ile dengeli bir politika izlemeye çalıştığı süreçte şekillendi.

BAE ve Suudi Arabistan, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın çözümüne yönelik uluslararası çabalara öncülük ediyor. Putin, Gazze Savaşı’nı ABD diplomasisinin başarısızlığı olarak nitelendirdi. Suudi Arabistan ve BAE, Rusya-Batı çatışmasında bir tarafı seçmek istemediklerini açıkça belirttiler.

Her iki ülke de önümüzdeki yıl Rusya’nın başkanlığında BRICS ülkelerine katılmayı planlıyor. Bu adım, Kremlin’in küresel düzeni değiştirmeye yönelik bir çabasının bir parçası olarak görülüyor. Putin, diplomatik çabalarını Perşembe günü İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi ile Kremlin’de buluşarak sürdürecek. Ukrayna savaşının ardından, Güney ülkeleri arasında yeni bir ittifak oluşuyor; bu ülkeler, batılı dünya düzenine daha fazla boyun eğmek istemiyorlar. Putin’in liderliğinde, Rusya’nın küresel arenada yükselişi, dikkat çekici bir şekilde devam ediyor.

Hayati Esen

In 2005, he published his first book "Why Sufism". Then in 2012, he published essays on theology, politics and art in various magazines and newspapers. In 2014, he founded the website fikrikadim. The website is published in Turkish and English. In 2023, he wrote a post-truth novel called "Pis Roman". He still publishes his articles on fikrikadim.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386