The New York Times: Harvard araştırmacıları çip üzerinde vajina yarattı

5 mins read

The New York Times’ın haberine göre, biyomühendislerden oluşan bir ekip vajinal mikrobiyomun temel özelliklerini taklit etmek üzere bir “çip üzerinde vajina” yarattı.

Bağışlanan vajinal hücrelerden yapılan bu simüle edilmiş “organ çipi”, bilim insanlarının vajina hücreleri ve sıvıları arasındaki karmaşık etkileşimleri incelemelerine ve kadınların yaklaşık yüzde 30’unu etkileyen yaygın bir mikrop enfeksiyonu olan bakteriyel vajinozis için tedavileri test etmelerine olanak tanıyor.

Araştırma, insan vajinasının bilim insanları tarafından yeterince incelenmemiş olması nedeniyle özellikle önem taşıyor. Kadınların cinsel sağlığı, özellikle erkeklerin cinsel sağlığıyla karşılaştırıldığında, tarihsel olarak bilim camiasında büyük ölçüde yetersiz temsil edilmiştir.

Sonuç olarak, bugüne kadar vajinal mikrobiyom hakkındaki anlayışımız şaşırtıcı derecede sınırlıdır.

Ancak geçen ay Microbiome dergisinde yayınlanan bir çalışmada detaylandırıldığı üzere, çip üzerindeki vajina, bilim insanlarının değişen östrojen hormonu seviyeleri ile bakteriler arasındaki etkileşimi incelemelerine başarılı bir şekilde olanak sağladı. Yaratıcılarına göre bu, organın bugüne kadarki en gerçekçi laboratuvar modeli.

Harvard’da biyomühendis ve makalenin ortak yazarı olan Don Ingber NYT’ye verdiği demeçte, “Bu bir insan vajinası gibi yürüyor, konuşuyor ve vaklıyor” dedi.

Ingber ve meslektaşları daha önce de insan akciğeri, karaciğeri ve bağırsaklarını taklit eden başka organ çipleri yaratmışlardı.

Uzmanlara göre, istilacı zararlı bakterilerin neden olduğu iltihaplanma olan bakteriyel vajinozun tedavisi için yeni ilaçların test edilmesi, çalışmalar için istekli katılımcılar bulmak zor olduğu için zor olabilir.

Daha da kötüsü, antibiyotikler bile kalıcı bir çözüm olmadığı için iltihabın tedavisi zordur. NYT’ye göre bakteriyel vajinozis ayrıca cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yanı sıra rahim ağzı kanseri riskini de artırıyor.

Bir çip üzerindeki vajinaya girin. Testler sırasında, simüle edilen organın dokuları asidik ve dolayısıyla koruyucu bir ortam yaratan bakterilere olumlu yanıt verdi.

Bağışlanan dokulardan yapılan üç boyutlu organ çiplerinin diğer in vitro modellere göre pek çok avantajı var. İki boyutlu bir petri kabında, bakteriler genellikle hücreleri çok hızlı bir şekilde öldürerek bu etkileşimleri incelemeyi neredeyse imkansız hale getirir.

Bu son çabalara rağmen, bilim insanlarının vajina hakkında hala öğrenecekleri çok şey var.

Çalışmada yer almayan San Diego’daki California Üniversitesi profesörlerinden Amanda Lewis NYT’ye yaptığı açıklamada, “Bu süreçlerin vajinadaki bakteriler tarafından nasıl tetiklendiğini ve hatta çoğu zaman hangi bakterilerin sorumlu olduğunu gerçekten anlamıyoruz” dedi.

Lewis, “Tahmin edebileceğiniz gibi, böylesine önemli bir fizyolojik sistemin bu kadar kaba bir şekilde anlaşılması, kaba müdahaleler yapılmasına ya da hiç yapılmamasına neden oluyor” diye ekledi.

Bilim insanları şimdi, vajinal mikrobiyomun diğer hastalıklara nasıl tepki verdiğini test etmelerine olanak tanıyabilecek daha karmaşık organ çip modelleri üzerinde çalışıyorlar; bu da vajina anlayışımızdaki birçok göze batan boşluğu nihayet doldurabilecek önemli bir araştırma.

Scientists Have Designed a ‘Vagina on a Chip’ [The New York Times]

 


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386